به گزارش خبرگزاری مهر، نشست بررسی نقش صدا و سیما در انتخابات مجلس شورای اسلامی با حضور عبدالله مرادی، مدیر کل سیاسی وزارت کشور و محمد صالح مفتاح، دبیر ستاد انتخابات رسانه ملی در تاریخ ۲۱ اسفند در دانشگاه صدا و سیما توسط تشکل جامعه رسانه اسلامی دانشجویان دانشگاه صدا و سیما برگزار شد.
در ابتدای این نشست، عبدالله مرادی، مدیرکل سیاسی وزارت کشور عنوان کرد: نقش مردم در برگزاری انتخابات مهم است، صدا و سیما هم موتور محرکهای است که انتخابات را وارد شور انتخاباتی میکند و لازم است که هر ۲ این نقشها مورد ارزیابی قرار بگیرند؛ در حوزه رقابت، رقابت در طول سال با مشکل و چالش همراه بود، ولی ما رقابت خوبی داریم چون حزبهای مختلفی در کشور فعال هستند و هرچقدر احزاب بیشتر باشند، مردم سالاری دینی بیشتر است.
وی افزود: همیشه چالش بستر سالم برای صحبت و مناظره درمورد نظام مسائل کشور و راهکارها برای عبور از مشکلات کشور وجود داشته است، در گفتوگوهای سیاسی، اشخاص و احزاب مختلف در تلویزیون حاضر میشدند و گفتوگو میکردند. گفتوگوی شناسنامهدار خوب است که گویندهاش نماینده حزبی یا گروهی باشد در این دوره در همه حوزهها رقابت ایجاد شد و فعالیت ۲۰۰ شبکه تلویزیونی بخشی از برنامه سالمسازی فضای رقابت بود؛ وظیفه مهمی که مجموعه رسانه دارد، این است که معنای مشارکت را برای مردم تبیین کند و امید به آینده را افزایش بدهد.
پس از این محمد صالح مفتاح مطرح کرد: موضوع انتخابات از نقاط عطف و برجسته سازمان بوده است و همیشه برای آن چالش و مسألهای بزرگ خواهد بود، این اولین انتخاباتی بود که در دوره جدید تحولی برگزار شد و کشور در شرایط خاصی بود، مشکلات معیشتی و تورم بالایی داریم و این مساله فشار رسانهای زیادی به جامعه وارد کرده است که همین امر، باعث نمایان شدن توان سازمان است.
وی در ادامه، گفت: تقریباً یک سال و اندی پیش وارد فضای انتخاباتی شدیم؛ با نخبگان مشورت کردیم، سلامت انتخابات، اعتماد به نمایندگان مجلس و کارآمدی مجلس در نگاه مردم از انگارههای ذهنی مردم بود که کار ما را دشوار میکرد، اهمیتدادن به جایگاه مجلس یک وظیفه مهم بود و در این راستا در شبکه خبر، ۲ جلسه صحن علنی را پوشش رسانهای دادیم؛ در سازمان طبق قانون قدیمی، هیچ فعالیت تبلیغاتی انجام نمیشد، اما قانون تغییر کرد و یک همکاری شکل گرفت و فرایند تسریع شد و قانون به دوره جدید رسید.
دبیر ستاد انتخابات رسانه ملی ادامه داد: مساله عدالت با کانالهای تلویزیونی تقریباً حل شد، به الگویی در حوزه تبلیغات رسیدهایم، تعداد زیادی مناظره حول این مسائل شکل گرفت، از ظرفیت عظیم استانها استفاده شد و بیش از ۱۱۰۰ مناظره ضبط و پخش شد و کمترین حاشیه را داشت، برنامههای تلویزیونی هم با راهبردها همسو بود، تلاش شد بیاعتمادیای که به نهاد مجلس وجود داشت با برنامههایی با عنوانهای مختلف اصلاح شود، مناظرهها دیدگاهها را در کنار هم میدید، شبکههای مختلف پای کار انتخابات بودند و در حوزههای مختلف انتخابات نقش داشتند، الحمدالله مدال افتخاری بر سینه سازمان نشست، آن هم صحبت مقام معظم رهبری بود، این کار گروهی همهی سازمان بود تا فضای انتخابات به فضای مطلوبتری تبدیل شود.
مفتاح اظهار کرد: مساله اساسی ما کاهش هزینه عدالت انتخاباتی و در دسترس بودن برای همه بود، ما باید شاخصی وسط میگذاشتیم که کسانی که شرکت میکنند واقعاً قصد رقابت داشته باشند، کسی که یک درصد از آرا را کسب کرده باشد کل هزینه به آن کاندید باز میگردد، این عددی که اعلام شده باید کنار هزینههای قدیمی هر کاندیدا قرار بگیرد، هزینههای شخصی بسیار اعداد نجومیای هستند، هزینهای که سازمان اعلام کرده بسیار کمتر از هزینه بنرهای تبلیغاتی سطح شهر است، این هزینه از نظر گستردگی و تعداد نامزدها عدد تغییر میکرد. در استانها و شهرستانها اقبال به مناظرات زیاد بود و خیابانها را خلوت میکرد، اگر ما دنبال درآمدزایی بودیم قیدی برای بازگشت پول نمیگذاشتیم، اگر با تبلیغات تلویزیونی مقایسه شود معلوم میشود که چقدر آنتن صداوسیما گران است و عددی که تعیین شده چقدر کم است، عدد اولی که انتخاب شد، هزینه یک پکیج بود که به تصویب نرسید.
سپس مدیرکل سیاسی وزارت کشور، گفت: در تهران با اینکه رأی رایدهندگان ثابت بوده است، میزان کسانی که مردم میتوانستهاند به آنها رأی بدهند، سه برابر شده است. از طرفی الگوی رأی دهی مردم دچار تغییر شد. در دوره گذشته به طور میانگین هر شهروند در فهرست سی نفرهی تهران به ۱۶/۵ نفر رأی داده است. در این دوره هر فرد میانگین به ۱۱/۵ نفر رأی داده است؛ این موضوع نشان میدهد در کنار اینکه نامزدهای ما سه برابر شدهاند، فهرستهای موجود در جریان انتخابات چند برابر شده اند، الگوی رایدهی به سمت انتخاب چند لیستی حرکت کرده است و نتیجه این اتفاق توزیع آرا در حوزه انتخابیه تهران است. افزایش افراد دوره دوم انتخابات ماحصل همین فرآیند است.