زاهدان-یکی از این آداب و سنت‌های کهن مردم سیستان و بلوچستان در آخرین پنجشنبه سال این است که به آرامستان‌ها رفته و با هدیه بردن و شستن مزار درگذشتگان، آمدن بهار را به آنان نوید می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری مهر، احترام به درگذشتگان، یکی از آئین‌های مردم سیستان و بلوچستان در آخرین پنجشنبه سال است که به یاد درگذشتگان به آرامستان‌ها رفته و با نثار فاتحه‌ای و ارسال هدیه‌ای به یاد آن عزیزان، خاطراتشان را مرور می‌کنند.

این آئین آنقدر برای مردم سیستان حائز اهمیت است که طوفان گرد و خاک شدید و وزش باد با سرعت ۱۲۰ کیلومتر هم مانع آن نمی‌شود.

همچنین اگر کسی تا یک ماه قبل از عید یا در همان سال فوت کرده باشد یاد او را در آخر سال گرامی داشته و اقوام و آشنایان بعد از برگزاری مراسم سالگرد برای برگزاری هر جشنی آزاد می‌شوند.

زیارت اهل قبور یا (بُومَردَگُو) در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت ملی رسیده است

کارشناس اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان بیان کرد: این استان مهد تاریخ و داشته‌های فرهنگی بوده که باید هرچه بیشتر شناسایی و البته صیانت شوند.

محمدعلی ابراهیمی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، زیارت اهل قبور یا (بُومَردَگُو) در پایان سال را یکی از آئین‌های کهن سیستان و بلوچستان معرفی کرد که در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت ملی رسیده است.

وی ادامه داد: از خرده فرهنگ‌های این آئین که در ایام پایان سال در سیستان و بلوچستان برگزار می‌شود حضور در آرامستان‌ها و تهیه شیرینی و نان محلی به نام چلبک و قتلمه همچنین پخش نذورات بین مستمندان است که همه ساله در استان برگزار می‌شود.

کارشناس اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان یکی دیگر از مراسم بسیار کهن و مهم استان را آئین زیارت اهل قبور در پنجشنبه آخر سال و تسلیت به کسانی که تازه عزیزی را از دست داده و فاتحه خوانی عنوان کرد و افزود: این سنت از جمله مناسک نوروزی و نوعی مراسم مردم‌داری در کنار آئین‌های وداع با سال قبل و استقبال از سال جدید به شمار می‌رود و به عنوان یکی مواریث معنوی جهانی در زمره آئین‌های نوروزی به فهرست یونسکو نیز راه یافته است.