با گذشت بیش از ۵ ماه از جنگ در نوارغزه و ثبت جنایت‌های بزرگ صهیونیست‌ها در این باریکه کوچک، اما ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به روزی تبدیل شد که مساله فلسطین را به قبل و بعد از خودش تقسیم کرد.

خبرگزاری مهر، گروه بین‌الملل: با گذشت بیش از ۵ ماه از جنگ در نوارغزه و ثبت جنایات بزرگ صهیونیست‌ها در این باریکه کوچک، اما ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به روزی تبدیل شد که مساله فلسطین را به قبل و بعد از خودش تقسیم کرد. نمی‌توان به مساله فلسطین در سال ۱۴۰۲ پرداخت و ۱۵ مهر (۷ اکتبر) را نقطه عطف آن ندانست.

صبحگاه ۷ اکتبر نیروهای مقاومت فلسطین در یک عملیات دقیق و هماهنگ ضمن عبور از مرزهای غزه و ورود به شهرک‌های اشغالی در اطراف نوارغزه، در کمتر از نیم ساعت بیش از ۵ هزار راکت و موشک به سمت سرزمین‌های اشغالی شلیک کرده و همچنین حدود ۳۰۰ صهیونیست‌ها را هم اسیر کردند. تصاویر فرار صهیونیست‌ها با لباس شخصی، کشته شدن نظامیان مرزی، غنمیت گرفته شدن ماشین و حتی تانک‌های اسرائیلی در پاسگاه‌های مرزی همگی نشان از عمق غافلگیری صهیونیست‌ها داشت.

حملات غافلگیرکننده طوفان الاقصی، کابینه نتانیاهو را در برابر یک شکست اطلاعاتی و امنیتی قرار داد، به گونه‌ای که در روزها و ساعات قبل از آغاز طوفان، هیج نشانه‌ای از طرف اسرائیلی دال بر پیش بینی چنین حمله‌ای و به تبع آن آمادگی لازم برای مقابله با آن وجود نداشت.

این اقدامات در قالب یک برنامه ریزی دقیق علیه ارتش رژیم صهیونیستی انجام شد. آموس هرئیل تحلیلگر نظامی روزنامه عبری زبان هاآرتص فاش کرده است: «تعداد نظامیان اسرائیلی مستقر در اطراف نوار غزه همزمان با حمله هفتم اکتبر حماس ۴۰۰ نفر بوده که ۱۲ تانک نیز همراه آن‌ها بوده و تعداد نظامیان کشته شده در آن روز بیش از ۳۰۰ نفر اعلام شده که این بدان معناست تمامی نظامیان مستقر در این منطقه کشته یا اسیر شدند.»

تغییر معادلات امنیتی و صحنه فلسطین

طوفان الاقصی عملیاتی است که در تاریخ مقاومت فلسطین بی سابقه بود و دستاوردهای ماندگاری را به دنبال داشت. این عملیات بزرگ و سرنوشت ساز، مسیر تاریخ فلسطین را ورق زد. آیت الله خامنه ای در مراسم مشترک دانش‌آموختگی دانشجویان دانشگاه‌های افسری نیروهای مسلح فرمودند: «در این قضیّه پانزدهم مهر به این طرف، رژیم غاصب صهیونیستی، هم از لحاظ نظامی، هم از لحاظ اطّلاعاتی، یک شکست غیر قابل ترمیم خورده؛ شکست را همه گفتند، تأکید من به غیر قابل ترمیم بودن است. من می گویم این زلزله‌ی ویرانگر توانسته است بعضی از سازه‌های اصلی حاکمیّت رژیم غاصب را ویران کند که تجدید بنای آن سازه‌ها به این آسانی امکان‌پذیر نیست. بعید است که رژیم غاصب صهیونیستی با همه‌ی های‌وهویی که می‌کند، با همه‌ی حمایت‌هایی که امروز در دنیا از سوی غربی‌ها از او می‌شود، بتواند آن سازه‌ها را ترمیم کند. من عرض می‌کنم از شنبه پانزدهم مهر، رژیم صهیونیستی [دیگر] رژیم صهیونیستیِ قبلی نیست و ضربه‌ای که خورده است به این آسانی قابل جبران نیست.»

مقاومت فلسطین و رهبران آن همانگونه که بارها اعلام کرده بودند، هدفشان از طوفان الاقصی، نجات مسجدالاقصی، کاهش محاصره نوارغزه و آزادی اسرایشان بود. مجموعه اهدافی که می‌توان آنها را تغییر معادلات و بازگشت توان بازدارندگی در مقابل اشغالگری و سیاست‌های آن نامگذاری کرد. جنبش حماس در نشریه‌ای در آستانه صدمین روز از طوفان الاقصی یادآور شد:

«نبرد ملت فلسطین علیه اشغالگری و استعمار روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳ آغاز نشد، بلکه قبل از این و طی ۱۰۵ سال اشغالگری آغاز شد یعنی ۳۰ سال تحت استعمار انگلیس و ۷۵ سال هم اشغالگری رژیم صهیونیستی.» این نشریه می‌افزاید: «در سایه جنایات صهیونیسم، جهان از ملت ما چه انتظاری دارد؟ این ملت در مقابله با طرح‌های یهودی‌سازی مسجد الاقصی چکار باید کند؟ این ملت در مقابله با اقدامات صهیونیست‌ها برای سیطره بر کرانه باختری و طرح کوچاندن ملت فلسطین، چکار باید کند؟ این ملت برای آزادی هزاران اسیر فلسطینی از زندان‌های چکار باید کند؟»

ناگفته نماند که این نیت و هدف از سوی جامعه فلسطینی باور و درک شد. مرکز نظرسنجی و مطالعات سیاسی فلسطین (PSR) که مقر آن در رام الله و نزدیک به تشکیلات خودگردان است، یک نظرسنجی را پیش از پایان ماه سوم طوفان الاقصی انجام داد که در آن ۸۱ درصد فلسطینی‌ها دلیل واقعی انجام طوفان الاقصی را حمایت از مسجدالاقصی و اسرا دانستند. ضمن آنکه ۷۷ درصد طوفان الاقصی را یک تصمیم صحیح می‌دانند.

طوفان الاقصی یک سد جدی پیش روی تفکرات خطرناک صهیونیستی برای ادامه سیاست‌های یهودی سازی مسجدالاقصی، مصادره شهر قدس و کرانه باختری، شهرک سازی ها و تداوم محاصره و مرگ تدریجی مردم نوار غزه بود. طوفان الاقصی باری دیگر مساله فلسطین را در عرصه عمل زنده کرد.

جمع بندی

حماسه ۷ اکتبر، مساله فلسطین را باری دیگر به موضوع نخست نه تنها جهان عرب و اسلام، بلکه به یکی از موضوعات شاخص جهانی تبدیل کرد. پس از ۷ اکتبر رسانه‌ها و سیاست مداران بار دیگر مسائلی نظیر برپایی دولت مستقل فلسطین و لزوم توجه به اشغالگری‌های رژیم صهیونیستی را یادآوری کردند؛ یادآوری‌ای که موجب ایجاد معادلات جدیدی در بازدارندگی مقابل اقدامات اشغالگرایانه صهیونیست‌ها خواهد شد. همچنین عملیات طوفان الاقصی ضربه‌ای کاری و تاریخی به امنیت، اقتصاد و وجهه جهانی رژیم صهیونیستی وارد کرد. در مورد میزان این ضربه و پیامدهای آن می‌توان تا پایان طوفان الاقصی و تحولات آن صبر کرد؛ اما تأثیر این طوفان بر اقتصاد و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در ۵ ماه گذشته عیان و قابل توجه است.

این ضربه را می‌توان در تصمیم دیگر بازیگران محور مقاومت برای حمله به رژیم صهیونیستی مشاهده کرد. اقدامات بی سابقه حزب الله و عبور از خط مرزی سال ۲۰۰۶، نمونه‌ای واقعی از شکسته شدن خط بازدارندگی صهیونیست‌ها است. تل آویو اکنون به دنبال برگرداندن شرایط مرزی سرزمین‌های اشغالی و لبنان به وضعیت قبل از ۷ اکتبر است؛ شرایطی که حتی با هزینه‌های سنگینی چون جنگ احتمالی هم غیرممکن است. بزرگترین دستاورد و هدف ۷ اکتبر، تغییر وضعیت بازدارندگی و عقب راندن سیاست‌های صهیونیستی در فلسطین، نوارغزه و حتی مرز لبنان بود. این تغییر آینده پرونده فلسطین را با دگرگونی‌های مهمی روبر خواهد کرد.