خبرگزاری مهر، گروه بینالملل: طوفان الاقصی و بیش از ۱۶۰ روز جنگ در نوارغزه پر است از اخبار، تصاویر، موضعگیریها و تحولات گوناگون. حماس در بیانیهای درباره دلایل شکل گیری این نبرد نوشته بود نبرد ملت ما با رژیم اشغالگر و استعمار در هفتم اکتبر (۱۵ مهرماه) آغاز نشد، بلکه ۱۰۵ سال قبل و در نتیجه اشغالگری کلید خورد. مردم ما ۳۰ سال تحت استعمار انگلیس و ۷۵ سال تحت اشغال رژیم صهیونیستی زندگی کردند. ملت ما دهها سال است که از انواع ظلم، بیعدالتی، مصادره حقوق اولیه و سیاستهای آپارتاید رنج بردهاند و نوار غزه بیش از ۱۷ سال است که از یک محاصره خفه کننده رنج میبرد، طوری که آن را به بزرگترین زندان روباز جهان تبدیل کرده است.
نوار غزه از پنج جنگ ویرانگر رنج برد و هر بار اسرائیل آغازگر آن بود. از سال ۲۰۰۰ تا سپتامبر ۲۰۲۳، رژیم اشغالگر ۱۱ هزار و ۲۹۹ فلسطینی را شهید و ۱۵۶ هزار و ۷۶۸ نفر دیگر را زخمی کرد که اکثریت آنها غیرنظامی بودند. جنبش حماس در بیانیه خود درباره نقض قوانین بینالمللی از سوی رژیم صهیونیستی در سایه بیتوجهی جامعه بینالملل نیز تاکید کرد: سفیر اسرائیل در سازمان ملل گزارش شورای حقوق بشر را در برابر نمایندگان کشورهای جهان پاره کرد. «اسرائیل» عملاً امکان تشکیل کشور فلسطین را از طریق کارزار شدید برای دو برابر کردن شهرک سازی و یهودی سازی کرانه باختری از بین برده است. حال سوال این است که آیا در این شرایط ملت ما باید به انتظار و حساب باز کردن روی سازمان ملل و نهادهای ناتوان آن ادامه دهند؟
در این بخش سعی خواهیم کرد با انتخاب مهمترین رویدادها، تایم لاین مختصر و مفیدی از روند تحولات را یک نگاه بررسی کنیم:
۷ اکتبر : اعلام آغاز عملیات و نامگذاری طوفان الاقصی از سوی محمدضیف
سحرگاه ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در یک اقدام غافلگیرانه، بزرگترین و نخستین جنگ نظامی و زمینی علیه صهیونیستها آغاز شد. این عملیات موجب کشته شدن حداقل ۱۳۰۰ صهیونیست و زخمی شدن ۲ هزار نفر دیگر در یک روز شد. همچنین حداقل ۳۰۰ صهیونیست هم به اسارت درآمدند. غافلگیری اطلاعاتی و امنیتی، ویژگی نخست عملیاتی بود که محمد ضیف فرمانده گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس نام آن را طوفان الاقصی گذاشت؛ طوفانی که او دلیل آن را نجات مسجدالاقصی، پاسخ به هتک حرمت به مسجدالاقصی و آزادی اسرای فلسطینی عنوان کرد.
۹ اکتبر (روز سوم): اعلام رسمی جنگ جدید و آغاز حملات هوایی
صهیونیستها پس از شوک بزرگ ۷ اکتبر، با مدیریت آمریکاییها و ارسال چندین هواپیما تجهیزات و مستشار، حملات هوایی را علیه نوارغزه با شعار نابودی حماس و آزادی همه اسرایشان آغاز کردند.
۱۷ اکتبر (روز یازدهم): حمله به بیمارستان المعمدانی
صهیونیستها که حملات هوایی را جنون آمیز شروع کرده بودند، با گذشت یک هفته بیمارستان المعمدانی را در شمال نوارغزه مورد هدف قرار دادند و نزدیک به ۵۰۰ نفر به شهادت رسیدند. فاجعهای که نشان از آغاز نبردی طولانی مدت با جنایات بی سابقه داشت.
۲۷ اکتبر (روز بیست و یکم): اعلام رسمی و آغاز حمله زمینی به نوارغزه
در روز بیست و یکم طوفان الاقصی، رژیم صهیونیستی حمله زمینی به نوارغزه را پس از بمبارانهای گسترده هوایی در دو استان شمالی نوارغزه، رسماً آغاز کرد. این اقدام از سوی رژیم صهیونیستی به مرحله دوم ارتش رژیم صهیونیستی مشهور شد.
۳ نوامبر (روز بیست و هشتم): حمله موشکی مقاومت عراق به بندر ایلات
در حالی که مقاومت عراق، لبنان و یمن در حمایت از مقاومت مردم نوارغزه از همان روزهای ابتدایی وارد طوفان الاقصی شده بودند، حمله موشکی مقاومت عراق به بندر ایلات در جنوبی ترین نقطه فلسطین اشغالی، صهیونیستها را شوکه کرد.
۱۹ نوامبر (روز چهل و چهارم): ورود یمن به طوفان الاقصی با توقیف کشتی گلکسی لیدر
ارتش یمن در اقدامی مهم و جدی که برخی آن را نقطه عطف ورود انصارالله به معادلات طوفان الاقصی میدانند، یک کشتی صهیونیستی را توقیف و به ساحل منتقل کرد. یحیی سریع، سخنگوی ارتش یمن در سخنانی گفت: نیروی دریایی ما موفق شد یک کشتی را در دریای سرخ توقیف و به سواحل یمن ببرد. عملیات ما فقط برای کشتیهای مقصد سرزمینهای اشغالی و کشتیهای متعلق به صهیونیست هاست.
۲۴ نوامبر (روز چهل و نهم): آغاز آتش بس موقت
در حالی که کشتار صهیونیستها موجب شهادت بیش از ۱۵ هزار فلسطینی از جمله ۶ هزار کودک و ۴ هزار زن شده بود، نتانیاهو به واسطه عدم دستیابی به هدف اولیه یعنی آزاد کردن حتی یک اسیر در دست حماس پس از حدود ۵۰ روز کشتار تن به آتش بس موقت داد. در این آتش بس به ازای هر اسیر صهیونیستی، ۳ اسیر فلسطینی آزاد شدند.
۳۰ نوامبر (روز پنجاه و پنجم): پایان آتش بس موقت
پس از ۷ روز آتش بس به واسطه عدم توافق طرفین در خصوص شیوه و اسامی اسرا برای آزادی پایان یافت. این آتش بس منجر به آزادی ۱۰۵ غیر نظامی، از جمله ۸۱ زن و کودک، ۲۳ شهروند تایلندی، و یک فیلیپینی در مقابل ۲۴۰ اسیر فلسطینی شامل ۷۱ اسیر زن و ۱۶۹ کودک شد.
۹ دسامبر (روز شصت و چهارم) صدور مجوز فروش هزاران سلاح به تل آویو توسط بایدن با دور زدن کنگره
دولت بایدن که در هفته نخست نزدیک به ۱۴ میلیارد دلار کمک مالی و تسلیحاتی به صهیونیستها برای رهایی از شوک بزرگ ۷ اکتبر و آغاز جنگ طولانی مدت انجام داده بود، با مانع کنگره و اختلافات داخلی برای کمک به تل آویو روبرو شد. اما در اقدامی بی سابقه بایدن کنگره را دور زد تا بتواند مجوز فروش هزاران سلاح را به صهیونیستها صادر کند.
۱۶ دسامبر (روز هفتادم): اعتراف ارتش تل آویو به خودزنی ۳ اسیر در نوارغزه
صهیونیستها که بعد از آتش بس نخست، عملیات نظامی زمینی را به سمت جنوب نوارغزه هدایت کردند با گذشت ۷۰ روز در آزادی اسرایشان ناکام مانده بودند که انتشار خبر خودزنی ۳ اسیر توسط ارتش شوک بزرگی به صهیونیستها وارد کرد و انتقادات به نتانیاهو را شعله ور ساخت.
۲۱ دسامبر (روز هفتاد و ششم): خروج تیپ گولانی از غزه
صهیونیستها هرچه جلوتر میروند در میدان با بحرانهای جدی تری روبرو میشوند. رسیدن جنگ به نیمههای ماه سوم و طولانی شدن بیش از حد انتظار، انتقادات و حاشیهها را بیشتر کرده است. خروج رسمی تیپ گولانی از نوارغزه بواسطه تلفات بالا، شوک تکمیل کننده وضعیت میدانی نامساعد صهیونیستها بود.
آغاز سال ۲۰۲۴
۲ ژانویه (روز هشتاد و هشتم): ترور شیخ صالح العاروری معاون سیاسی جنبش حماس در بیروت
در بامداد دومین روز سال جدید، رژیم صهیونیستی برای نخستین بار پس از جنگ ۳۳ روزه ۲۰۰۶ بیروت را مورد هدف قرار داد که در پی آن صالح العاروری از رهبران شاخص و معاون سیاسی جنبش حماس به شهادت رسید.
۶ ژانویه (روز نود و دوم): اعلام آغاز مرحله سوم جنگ و عقب نشینی از شمال غزه
ارتش رژیم صهیونیستی پس از ورود به ماه چهارم نبرد در نوارغزه، به واسطه عدم تحقق اهداف اعلامی نابودی حماس و آزادی اسرا در کنار افزایش تلفات نظامیان، تصمیم گرفت راهبرد خود را تغییر دهد؛ تغییری که از سوی رئیس ستاد کل ارتش، مرحله سوم به منظور حملات هدفمند نامگذاری شد. با شروع این مرحله، بیشتر تیپها از شمال خارج شدند و تمرکز میدانی بر روی خان یونس آغاز شد.
۸ ژانویه (روز نود و چهارم): ترور وسام حسن طویل، از فرماندهان میدانی حزب الله
یک هفته پس از ترور العاروری رژیم صهیونیستی دست به ترور وسام الطویل یکی از فرماندهان برجسته میدانی حزب الله دست زد. سید حسن نصرالله در مورد این شهید میگوید: شهید وسام الطویل از زمان آغاز تجاوزگری رژیم صهیونیستی به غزه یکی از فرماندهان اساسی در جبهه جنوب هم مرز با فلسطین اشغالی بود.
۱۱ ژانویه (روز نود و هشتم): رژیم صهیونیستی در دادگاه دیوان بین المللی دادگستری
شکایت کشور آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در دادگاه لاهه به اتهام نسل کشی در نوارغزه، صهیونیستها را با بحران جدیدی در عرصه بین المللی و رسانهای مواجه کرد. اقدام خوب آفریقای جنوبی و آغاز این پرونده در دیوان بین المللی دادگستری با استقبال حامیان فلسطین همراه شد.
۲۲ ژانویه (روز صد و هشتم): مرگبارترین روز برای رژیم صهیونیستی
در حالی که سران نظامی سیاسی رژیم صهیونیستی بارها در سخنانشان از نابودی حماس و حذف بیش از ۷۰ درصد اعضای آن خبر میدادند، در روز صد و هشتم در یک اتفاق ۲۱ نفر و در اتفاقی دیگر ۳ نفر از نظامیانشان به هلاکت رسیدند. شوک این اتفاق چنان سنگین بود که به سیاهترین روز در میان صهیونیستها پس از ۷ اکتبر مشهور شد.
۲۸ ژانویه (روز صد و چهاردهم): حمله پهپادی به پایگاه آمریکایی و کشته شدن ۳ نظامی
۲۸ ژانویه یکی از عجیبترین شبهای ماههای اخیر برای آمریکاییها بود. حمله پهپادی به پایگاه آنها در اردن و عدم رهگیری آن و کشته شدن ۳ سرباز در کنار زخمی شدن نزدیک به ۵۰ نفر، آنها را به شوک فرو برد.
۳۰ ژانویه (روز صد و شانزدهم): ترور ۳ عضو جهاد اسلامی در بیمارستان جنین
جنایت بزرگ صهیونیستها با انتشار تصاویر مداربسته بیمارستان ابن سینا شهر جنین در کرانه باختری دنیا را شوکه کرد. نیروهای ویژه ارتش رژیم صهیونیستی در حالی که با لباس مبدل وارد بیمارستان میشوند، ۳ نفر از مبارزان فلسطینی را در حالی که روی تخت بیمارستان بستری بودند به گلوله بسته و آنها را به شهادت رساندند.
۳ فوریه (روز صد و بیستم): حملات گسترده آمریکا به مقاومت عراق
به دستور بایدن حملات گستردهای به ۵۸ نقطه از عراق در پاسخ به حمله پهپادی به پایگاه آمریکاییها در اردن انجام شد. این حملات که منجر به شهادت ۱۶ عراقی شد با واکنش رسمی و شدید عراقیها هم همراه گردید.
۱۲ فوریه (روز صد و بیست و نهم): آغاز حمله هوایی به رفح و آزادی دو اسیر صهیونیست
در آستانه آغاز چهارمین ماه جنگ غزه که بحران اجتماعی و انسانی در نوارغزه به واسطه نبود غذا و کالاهای پزشکی و کمبود انرژی به اوجش رسیده بود، رژیم صهیونیستی حملهای شدید به رفح در جنوبی ترین نقطه نوارغزه را که بیش از یک و نیم میلیون نفر در آن پناه گرفته بودند، آغاز کرد. ساعتی پس از حملات هوایی که منجر به شهادت بیش از ۱۰۰ فلسطینی هم شد، ارتش رژیم صهیونیستی از عملیات موفق آمیز آزاد سازی ۲ اسیر صهیونیستی خبر داد.
۲۹ فوریه (روز صد و چهل و ششم): کشتار بزرگ در میدان نابلسی شهر غزه
در حالی که محاصره و طولانی شدن جنگ شرایط انسانی ۷۰۰ هزار فلسطینی را در شمال نوارغزه به اوج خودش رسیده و مذاکرات برای آتش بسی جدید در جریان است، خبر کشتاری عجیب دنیا را شوکه کرد. در حالی که هزاران فلسطینی ساعت ۴ و نیم صبح در انتظار رسیدن کامیونهای کمکهای غذایی از جنوب به شمال نوارغزه بودند مورد حمله صهیونیستها قرار گرفتند و به دنبال این حادثه ۱۱۲ نفر شهید و حدود ۸۰۰ نفر نیز مجروح شدند.