خبرگزاری مهر، گروه استانها - هادی شمسی ثانی: طبیعت با رسیدن فصل بهار رخت نو میپوشد و ردای سبز بر تن میکند، چکاوکها و قمریان پیام عشق و رویش سر میدهند و طبیعت خزان شده به ناگاه به امر خداوند متعال: «و خدا از آسمان آبی نازل کرد، و زمین را به وسیله آن پس از مردگی اش زنده ساخت، یقیناً در این نشانهای است برای قومی که شنوایند.» (نحل / آیه ۶۵) زنده و باطراوت میشود.
بهار فصل دلانگیز طبیعت، فصل رویش و جان گرفتن دوباره و زمان دگرگونی در حالی از راه رسید که مؤمنان روزهدار مهمان ضیافت الهی هستند؛ ضیافتی که امام محمدباقر (ع) از آن به عنوان بهار قرآن یاد کرده و فرمودهاند: «لِکُلِّ شَیْءٍ رَبِیعٌ وَ رَبِیعُ الْقُرْآنِ شَهْرُ رَمَضَانَ؛ برای هر چیزی بهاری است و بهار قرآن ماه رمضان است».
آیه ۲۴ سوره انفال: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا استَجیبوا لِلَّهِ وَلِلرَّسولِ إِذا دَعاکُم لِما یُحییکُم…: ای کسانی که ایمان آوردهاید! دعوت خدا و پیامبر را اجابت کنید هنگامی که شما را به سوی چیزی میخواند که شما را حیات میبخشد.» و آیات دیگری از کلام وحی نشان میدهد که از نظر آموزههای قرآنی حیات واقعی را باید در زندگی معنوی و حیات طیب اخروی جست که برترین و اصیلترین حیاتهاست و انسان باید تمام تلاش خود را برای دستیابی به این حیات انجام دهد.
امسال در حالی با زبان روزه به استقبال بهار طبیعت رفتیم و در دعای هنگام تحویل سال «حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ» را از «مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ» مسالت کردیم که تقارن فصل رویش طبیعت با دمیده شدن حیاتی دوباره بر روح و جان انسانها در ضیافت الهی فرصت تفکر در آیات آفرینش و آموختن درس زندگی جاودانه و سعادتمندانه را برای ما فراهم کرده است که در همین رابطه با دو نفر از استادان حوزه و دانشگاه به گفتوگو پرداختیم؛
رمضان ماه نزول و تلاوت قرآن کریم است
امام جمعه گناباد در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان آیه «شهْرُ رَمَضانَ الَّذی أُنْزِلَ فیهِ الْقُرْآنُ هُدیً لِلنَّاسِ وَ بَیِّناتٍ مِنَ الْهُدی وَ الْفُرْقانِ» و حدیثی از پیامبر اعظم (ص): «کسی که در ماه مبارک رمضان یک آیه قرآن بخواند پاداش او همانند کسی است که قرآن را در ماههای دیگر ختم کرده است.» اظهار کرد: این آیات و روایات نشان میدهد که ماه رمضان هم ماه نازل شدن قرآن و هم ماه تلاوت قرآن است.
حجتالاسلام حسن صادقینسب از رمضان به عنوان ماه خودسازی در پرتو قرآن یاد کرد و افزود: قرآن کریم روشنگر و مایه هدایت مردم است؛ با توجه به اینکه قرآن راه حق از باطل را نشان میدهد بهرهمندی از هدایت و برکات این کلام الهی توفیق بزرگی است.
وی شرط بهرهمندی از هدایت قرآن کریم را آشنایی با پیامها و عمل به دستورات آن بیان و تاکید کرد: افرادی که فقط قرآن بخوانند و عمل نکنند، بهره کاملی از برکات آن نخواهند برد.
افرادی که مورد لعن قرآن قرار میگیرند
امام جمعه گناباد با اشاره به روایتی تصریح کرد: افرادی هستند که با وجود اینکه قرآن میخوانند مورد لعن و نفرین آن قرار میگیرند؛ افرادی که آیات زکات و خمس را میخوانند ولی زکات و خمس نمیپردازند، آیات لزوم شکر نعمتهای خدا را میخوانند ولی شکرگزار نیستند، آیه وجوب اخلاق خوب را میخوانند ولی بد اخلاقی میکنند، آیههای وجوب رعایت عدل و انصاف را میخوانند اما به والدین، همسر، فرزندان، همسایه، همنوع و… ظلم میکنند، آیات وجوب حجاب و عفاف را میخوانند و بدحجابی میکنند از جمله افرادی هستند که مورد نفرین قرآن قرار میگیرند.
حجتالاسلام صادقینسب تصریح کرد: بیمار برای بهبودی به نسخه پزشک عمل میکند، یعنی همه داروهای تلخ و شور را میگیرد و مصرف میکند ولی اگر نسخه پزشک را بگیرد، هر روز صبح آن را با صدای بلند بخواند و ببوسد شفا نمییابد و درمان نمیشود.
سعادتمندی در پرتو عمل به نسخه شفابخش آفریدگار جهانیان است
وی ادامه داد: قرآن هم نسخه و دستورالعمل طبیب علیالاطلاق آفریدگار جهانیان است که برای درمان روح و جان و مشکلات خانوادگی و اجتماعی نازل شده است و عمل به دستورهای این نسخه الهی موجب سعادتمندی میشود.
امام جمعه گناباد تصریح کرد: این همه ثوابی که در تلاوت و حفظ قرآن است برای آشنایی ما با پیامهای قرآن و آشنا شدن با پیامهای قرآن از این جهت ارزشمند است که زمینه ساز عمل به قرآن شود.
حجتالاسلام صادقینسب با بیان اینکه بر اساس روایات پیامبر اعظم (ص) دو امانت گرانبها به یادگار گذاشتهاند، گفت: خواندن، فهمیدن و پیروی کردن وظیفه ما در برابر قرآن کریم به عنوان اولین امانت ارزشمند است و همه باید بکوشیم تا ضمن شرکت در جلسات قرآن، با تفسیر و پیامهای این کتاب آسمانی آشنا شویم.
وی از ائمه اطهار و اهل بیت (ع) به عنوان دومین امانت گرانبهای پیامبر (ص) یاد و تاکید کرد: شناخت ائمه اطهار و اهل بیت (ع) و پیروی از آن بزرگواران که سرمشقهای حقیقی همه کمالات و خوبیها هستند واجب است.
پیام اصلی و مشترک بهار و رمضان تحول است
حجتالاسلام روحالله پور عابدین استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار مهر با تبریک ماه ضیافت الهی و بهار طبیعت اظهار کرد: پیام اصلی و مشترک بهار و رمضان تحول است.
وی ماه رمضان را فرصت مناسبی برای تحول و خودسازی بیان و اظهار کرد: سه ویژگی ممتاز نزول قرآن، شب قدر و عبادت و سیر و سلوک موجب برتری ماه رمضان بر سایر ماهها شده است.
قاری قرآن و استاد حوزه و دانشگاه از ماه رمضان به عنوان آغاز سال عبادی و معنوی مسلمانان یاد و اظهار کرد: آیه ۱۸۳ سوره بقره «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ؛ ای افرادی که ایمان آوردهاید، روزه بر شما نوشته شد همان گونه که بر کسانی که قبل از شما بودند نوشته شده، تا پرهیزکار شوید.» آیه وجوب روزه است.
تحول و تغییر آموزه قرآنی، حدیثی و تاریخی است
حجتالاسلام پورعابدین با بیان بخشی از آیه ۱۱ سوره رعد: «إِنَّ اللَّهَ لَا یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّی یُغَیِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ: در حقیقت خدا حال قومی را تغییر نمیدهد تا آنان حال خود را تغییر دهند.» گفت: تحول و تغییر آموزه قرآنی، حدیثی و تاریخی است که نشان میدهد عالم در حال تحول است.
وی با اشاره به «حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ» در دعای تحویل سال تصریح کرد: اول هر کدام از ما باید متحول شویم تا جامعه متحول شود؛ اگر همه ما متحول شویم نتیجههای خوبی رقم میخورد.
حجتالاسلام پورعابدین، انقلاب اسلامی را نتیجه تحول درونی مردم بیان کرد و افزود: نهضت امام خمینی (ره) از خرداد ۱۳۴۲ شروع شد و بعد از ۱۵ سال با ایجاد تحول درونی در مردم به تحول اساسی و پیروزی نظام مقدس جمهوری اسلامی ختم شد.
تحول در مسیر اعتلا یا انحطاط!؟
وی با بیان اینکه تحول ممکن است در مسیر اعتلا یا انحطاط باشد، اظهار کرد: در ماه ضیافت الهی به دنبال تحول رو به جلو و اعتلا هستیم؛ روزهدار به دنبال تحولی است که با شناخت ضعفها و عیبهایش آنها را برطرف و به سمت اعتلا حرکت کند.
حجتالاسلام پورعابدین با تاکید بر اینکه هر تحول بیرونی نیازمند تحول درونی است افزود: برنامههایی مانند راهیان نور، جلسات قرآن و … در راستای تحول آفرینی است و تصور کنید اگر در همه جلسات قرآنی و هیأتهای مذهبی تحول درونی در حاضران ایجاد شود، چه تحول بزرگی رقم خواهد خورد.
عوامل مؤثر بر تحول
وی عوامل معنوی را از جمله عوامل مؤثر بر تحول بیان و خاطرنشان کرد: نماز، دعا، قرآن و … هر کدام یکی از مصادیق عوامل معنوی تحول آفرین است.
وی افزود: عبارت «وَأَقِمِ الصَّلاةَ ۖ إِنَّ الصَّلاةَ تَنهیٰ عَنِ الفَحشاءِ وَالمُنکَرِ: نماز را برپا دار، که نماز (انسان را) از زشتیها و گناه باز میدارد» در آیه ۴۵ سوره عنکبوت نشان میدهد که اگر نماز به درستی اقامه شود به انسان نهیب میزند و او را از حرکت به سمت گناه و انحطاط نگه میدارد.
این استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر اینکه باید جلسات قرآن تحول ایجاد کند، گفت: باید در جلسههای قرآنی رمضان همه افراد قرآن را تلاوت و یک استاد قرآن اشتباههای آنها را بیان کنند تا فرد پس از حضور در این جلسات بتواند این کلام وحی را به درستی روخوانی کند.
انس امام، رهبری و شهدا با قرآن
حجتالاسلام پورعابدین به انس بنیانگذار انقلاب اسلامی، مقام معظم رهبری و شهدا با قرآن اشاره و تصریح کرد: یکی از دلایلی که مقام معظم رهبری همواره حرفهای تازه و نفوذکلام دارند، انس با قرآن کریم و اهل بیت (ع) است.
وی با تاکید بر اینکه هیأتهای مذهبی هم به این انس با قرآن نیاز دارند گفت: باید با خواندن، گوش کردن، نگاه کردن و نشستن در جلسات و محافل قرآنی از آثار و برکات این کلام نورانی بهرهمند شویم.
حجتالاسلام پورعابدین، کسب رضایت والدین و گناه نکردن را از دیگر عوامل مؤثر در تحول بیان کرد و گفت: بر اساس احادیث و روایات پرهیز از گناه یکی از بهترین اعمالی است که میتوانیم انجام دهیم.
خداوند متعال در آیات زیادی از قرآن کریم از جمله آیه ۱۳ سوره نحل «و آنچه را در زمین به رنگهای گوناگون برای شما پدید آورد، بی تردید در این [امور] برای مردمی که پند میگیرند نشانهای است» یا آیه ۳ سوره رعد «و اوست کسی که زمین را گسترانید و در آن کوهها و رودها نهاد و از هر گونه میوهای در آن جفت جفت قرار داد روز را به شب میپوشاند قطعاً در این [امور] برای مردمی که تفکر میکنند نشانههایی وجود دارد» انسان را دعوت به تفکر در طبیعت میکند و چه فرصتی بهتر از تقارن بهار قرآن با بهار طبیعت که با دیدن چشماندازهای زیبای این فصل و مشاهده نظام آسمانها، زمین و مخلوقات، آیات قرآن کریم را با تفکر بیشتری بخوانیم تا شاهد بهار دل و تحول آن در مسیر توحید و خداشناسی باشیم.