خبرگزاری مهر، گروه استانها_ الهام هاشمی: طبیعت ناب و بکر همیشه منشأ آرامش روح و روان انسانها تلقی میشود و گویا نقش پناهگاهی برای خلوت و رهایی و از هیاهوی دنیای پر از دغدغه است و قطعاً در تعطیلات نوروز بسیاری از افراد تمایل به گردش در طبیعت را دارند.
اصفهان از نخستین نقاط گردشگری ایران است و شهرستان دهاقان به عنوان یکی از شهرستانهای آن نقش مهم و پر رنگی را در راضی نمودن گردشگران بعد از تماشای میراث فرهنگی و تاریخی اصفهان دارد زیرا از طبیعت بکر، سر سبز و پوشش گیاهی متعددی برخوردار است و مهمانان گردشگر را به آرامش میرساند.
قدم زدن در هوای پاک دهاقان
نظرات متفاوتی درباره وجهتسمیه دهاقان حاکی از آن است که دهاقان برگرفته شده از، دهاق به معنی آب بسیار و جام پر است.
بنا به گفته عدهای از اهالی، دهاقان از کلمه ده آقایان گرفته شده است زیرا ساکنان اولیه آن از سادات بودهاند اما به نظر میرسد کلمه دهاقان از کلمه دهقان (کشاورز) اخذ شده است. این
شهرستان به دلیل واقع شدن در دامنه شرقی سلسله کوههای زاگرس و آبوهوای کوهستانی از طبیعت بکر و حال و هوای خاصی برخوردار بوده است که هرساله با فرا رسیدن فصل بهار پذیرای میهمانان نوروزی و دوستداران طبیعت است.
هوای لطیف و خنکی برخوردار بوده که این آب و هوای مناسب نشأت گرفته از همسایگی و نزدیکی مسافت با استان چهار محال بختیاری و سمیرم اصفهان است.
همچنین خلوتی این شهر کم جمعیت متناسب با سلیقه بسیاری از گردشگران است که خواهان خلوتی و راحتی هستند و قدم زدن در کوچه باغها و کنار چشمهها خاطراتی ماندگار را رقم میزند.
نوشیدن چای در دل طبیعت دهاقان
باغات و چشمههای زیبای دهاقان همه را دعوت به نشستن میکند و گردشگران نوشیدن چای را نخستین مرحله رفع خستگی مسیر میدانند، همان چایی که با جمع آوری هیزمهای خشک و دور ریز آماده نوشیدن میشود و لذت طبیعت را صد چندان میکند و تماشای طبیعت دهاقان با صرف چای آتشی حسی وصف ناشدنی است که باید آن را امتحان کرد.
در دهاقان، گردشگاه حکام صفوی
علاوه بر دشتها، قنوات، باغها، بیشهها و چشمهسارهای بسیار، آبوهوای معتدل همراه با رویش گیاهان متنوعی در اطراف دامنه کوهها این شهر کهن را خاصتر کرده تا جایی که در گذشته هم حکام صفویه، دهاقان را به دلیل وجود دشتهای خرم و آهوان، یوزپلنگ و گوسفندان شکاری، بهعنوان مکان تفریح و شکارگاه خود انتخاب کردهاند.
بودجان جان را جلا میدهد
جاده بودجان حرف نخست گردشگری را در دهاقان میزند و علاوه بر گردشگران، حتی اهالی بومی شهر هم این منطقه را چه در گرمای تابستان برای فرار از گرما و چه در برف زمستانی، برای پیست برف بازی در اولویت میدانند و در طول سال بودجان به سبب برخورداری از پوشش گیاهی مناسبی از جمله پونه کوهی، کاردی، کنگر، پونه صحرایی، گون چای کوهی، کتیرا ن و سایر گیاهان، طرفداران زیادی را به خود جلب کرده و منحصر به فرد بودن هوا و زیبایی بودجان؛ جان آدم را جلا میدهد.
همچنین وجود عشایر غیور که در بهار و تابستان دراین منطقه با نصب سیاه چادر به چرای گوسفندان میپردازند این منطقه را بینظیر و قابل تأمل نشان میدهد.
دره شاه صفی یا دره پیروزی در جاده بودجان
دره شاه که در اطراف جاده بودجان قرار دارد از مناظر چشمنواز و پرآوازه دهاقان است که در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی دهاقان قرار دارد و از روزگاران قدیم، به دلیل مناظر چشمنواز و آبوهوای معتدل در ایام نوروز و تابستان با ورود گردشگران بسیاری مواجه بوده است.
دره شاه یا دره پیروزی از قرن ۱۱ هجری توجه شاه صفی و سپس شاهعباس دوم را به خود جلب کرد. شاهان برای رهایی از هوای گرم تابستان و استفاده از هوای مطبوع و بهویژه شکار آهوان و گوسفندان کوهی این منطقه از استان اصفهان را انتخاب میکردند.
سنگنوشته تخت گاه دره شاه، اثری است که در دامنه کوه ساخته شده و در جنوب غربی این اثر سنه ۱۰۴۰ هجری قمری را نشان میدهد.
بازار چهارسوق در دهاقان زیبا
در مرکز شهر دهاقان وارد بازاری میشوی که بوی کاه گل آن از دور، حس و حالی میدهد که در هیچ مکانی یافت نمیشود و بی درنگ متوجه ورود به مکانی قدیمی و سنتی میشوید و از بدو ورود شکل و معماری حجرهها و مغازهها یا برای شما هم خاطره میشود و هم شما را به خاطرات قدیم میبرد.
بی اختیار این نماهای قدیمی ما را به یاد افراد قدیمی مثل پدر بزرگ و مادر بزرگ میاندازد که در چنین مکانهایی به دور از تجملات و زرق و برق زندگی میکردند. در حین قدم زدن با آهنگری که آتش روشن کرده و با گیوه دوزهایی سالخورده و مجرب روبه روی میشویم و سپس مساجدی زیبا به شدت چشم نوازی میکند و حس و حال نماز اول وقت را به دل میاندازد و به سراغ آنها از جمله مسجد میر و مسجد جامع میرویم.
مسجد میر در بازار چهارسوق دهاقان
این بنا در قسمت شرقی بازار دهقان واقع شده است که گفته شود قدمت آن به دوران سلجوقیان و ایلخانیان میرسد.
به احتمال زیاد این مسجد در گذشته آتشکده بوده است که بعد از ورود اسلام به ایران به وسیله یکی از سرداران تبدیل به مسجد شده است به همین به آن مسجد میر میگویند.
در این بازار فرصت خرید سوغاتی از جمله باقلوای دهاقان که از پدر بزرگ به دست نوادگانش رسیده وجود دارد و همینطور خرید گیوه به عنوان پاپوش یا کفشی سبک و خنک و سایر محصولات محلی شهر از جمله شیره انگور دهاقان و هر آنچه به عنوان سوغاتی نیاز داشته باشید میتوانید در این منطقه تهیه کنید.
دهاقان قطب گلخانهای ایران
بعد از زیباییهای دهاقان، وجود ظرفیتهای خاص و مهم آن در راستای تأمین محصولات کشاورزی از جمله کشت حبوبات، میوههایی همچون زردآلو، سیب، انگور، گردو، گیلاس، آلبالو و سایر میوهها بوده و حتی در گذشته، لقب آجیل خانه را هم مختص دهاقان میدانستند و در سالهای اخیر با افزایش کشت گلخانهای هیدروپونیک و روشهای آبیاری نوین و کم مصرف، قطب گلخانهای و گلخانه سازی ایران محسوب میشود زیرا با تولید صیفیجات و گلهای شاخه بریده از جمله لیسیانتوس، میخک و آلستریومریا و رز حرف نخست را میزند و به کشورهای روسیه و حاشیه خلیج فارس صادر میشود.
شایان ذکر است تبدیل خانههای قدیمی و سنتی شهرستان دهاقان به مکانهای گردشگری و بوم گردی ظرفیت مناسبی برای پذیرایی از مهمانان با جمعیت بالا است.
دهاقان زیبا، در جنوب غربی اصفهان قرار دارد که شامل شهر دهاقان و گلشن و ۱۲ روستا است و از شمال به مبارکه، از جنوب به سمیرم، از غرب به بروجن و از شرق به شهرضا متصل است و در طول سال آماده میزبانی از همه ایرانیان است.