به گزارش خبرنگار مهر، امین دلیری، تحلیلگر مسائل اقتصادی و مدرس دانشگاه درباره شعار سال ۱۴۰۳ و مشارکت مردم در جهش تولید به مهر گفت: رهبر معظم انقلاب در شعار امسال به مطالبی از شیرینیها و تلخیهای حوزه اقتصاد اشاره کردند. وی درباره شیرینیهای سال ۱۴۰۲، به پیشرفتهای چشمگیر علمی و فناوری و همچنین تلاش در تقویت تولیدات زیربنایی پرداختند که نقطه قوتی برای کشور است.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب با اشاره به مشکلات اقتصادی و معیشت جامعه که از تلخیهای سال ۱۴۰۲ بود، تاکید کردند مساله عمده کشور همچنان مساله اقتصادی است زیرا نقطه ضعف اساسی کشور در این حوزه نهفته بوده و در این خصوص باید فعال بیشتری داشت.
وی ادامه داد: رهبری با توجه به نظرات کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی حل معضلات اقتصادی کشور از جمله مشکل تورم، اشتغال، کاهش ارزش پول ملی و… را در مساله تولید دانستند؛ از این رو در چند سال گذشته در پیامها به این نکته که تولید باید تقویت شود و مساله اصلی اقتصاد است تاکید زیادی داشتند.
دلیری با تاکید بر اینکه برای تحقق شعار سال باید سازوکارهایی فراهم شود، عنوان کرد: تمهید لازم برای مشارکت مردم در زمینه فعالیتهای اقتصادی باید آماده شود. سال ۱۴۰۲ به رغم پیشرفتهایی که اشاره شد و همچنین قوانینی که با حمایت مجلس و پیگیری دولت از تصویب نهایی مجلس گذشت همچنان انتظارها در حوزه تولید را برآورده نکرده است. از جمله کارهای خوبی که در سال گذشته انجام شد میتوان به درگاه صدور مجوزها کسب و کارها اشاره کرد که افراد میتوانند با هر مقدار سرمایه وارد فعالیتهای اقتصادی شوند، یا قانون رفع موانع تولید که البته در اجرا باید البته دقت بیشتری مبذول شود. همچنین موضوع عدم تعطیلی بنگاههای تولیدی در شرایطی که بانکها برای وصول طلب خود و با حکم قضائی یا از طریق قرارداد هنگام دادن وام منعقد کردهاند، قانون مربوطه درباره جلوگیری از این امر در کمیسیون مربوط به کسب و کار به تصویب رسیده و نیاز است تا در صحن علنی مجلس به تصویب نهایی برسد. تصویب آن مانع بیکاری افراد و افزایش اشتغال میشود.
دولت برای مشارکت مردم باید مشوق بدهد
دلیری با بیان اینکه یارانهها باید از پرداخت خرد خانوارها به سطح کلان تولید سوق داده شود، ادامه داد: در این زمینه نیاز است تا از پرداخت یارانه نقدی که سهم بزرگی از هزینههای دولت را به خود اختصاص داده منابعی آزاد و برای تولید اختصاص یابد. همچنین در زمینه کالابرگ الکترونیکی باید قیمت کالاهای اساسی در آن ثابت نگه داشته شود و تقاضای مردم به این اقلام ضروری را پاسخگو باشد و تحقق این امر نیازمند اهتمام ویژه است.
چگونگی مشارکت مردم در حوزه کشاورزی
این اقتصاددان با اشاره به تولیدات مواد غذایی و تأمین امنیت غذایی یادآور شد: کشاورزی در کشور مربوط به بخش خصوصی بوده و مشارکت مردمی در این حوزه بیشتر قابل تحقق است. این بخش توسط مردمی با کمترین درآمد هدایت میشود و با عرضه تولیدات خود به جامعه امنیت غذایی کشور را تضمین میکنند. بنابراین حمایت از این بخش و دادن یارانه به بخش تولیدی کشاورزی که متأسفانه رشد منفی را تجربه کرده است، میتواند مشارکت و ماندگاری مردم را در این بخش، بیشتر تشویق کند.
وی اظهار کرد: سهم مردم در بخش کشاورزی معمولاً به طور سرانه بیشتر از سایر بخشها بوده و دولت باید حمایت خود را از نظر یارانههای مستقیم به این بخش و نیز در اختیار قرار دادن کود، بذر، سموم و ماشین آلات و تسهیلات ارزان قیمت را در سرلوحه کمکهای یارانهای خود قرار دهد.
این کارشناس حوزه اقتصاد معتقد است، دولت باید از پولپاشی و پرداخت یارانه به طور مستقیم به خیل عظیمی از مردم خودداری کند و کمکهای معیشتی فقط به دهکهایی با درآمد پایین اختصاص یابد تا منابعی آزاد شده و این پول به شکل یارانه مستقیم به بخش تولید به ویژه در حوزه کشاورزی اختصاص دهد.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی کشور یادآور شد: مهار تورم، رشد نقدینگی و ایجاد اشتغال از جمله مولفههایی است که تمام اقتصاددانها با هر گرایشی بر آنها اتفاق نظر دارند. در این راستا فقط با جهش تولید مشکلات اقتصادی کاهش پیدا میکند و با رونق تولید، اقتصادی کشور میتواند به بازسازی خود بپردازد.
دلیری در پایان اظهار امیدواری کرد، دولت از سیاستهایی که منجر به تحریک تورم و افزایش قیمتها میشود خودداری کند و سیاستهای تثبیت اقتصادی و نرخ ارز را در سال جدید در پیش بگیرد.