خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی روز اول فروردین ۱۴۰۳ خود با تأکید بر نقش آمریکا در نسلکشی مردم غزه، عنوان کردند: «آمریکا در مسئله غزّه بدترین وضعیّت ممکن را پیش گرفت؛ آمریکا بدترین وضعیّت ممکن را در منطقه غزّه انتخاب کرد؛ کاری کرد که در همهی جهان منفور شد. این کسانی که در خیابانهای لندن و پاریس و بقیّه کشورهای اروپایی و خود آمریکا به نفع فلسطین تظاهرات میکنند، اینها در واقع اعلام نفرت از آمریکا میکنند؛ آمریکا در دنیا منفور شد؛ در منطقه منفور بود، ده برابر بیشتر منفور شد.» سوال مهم این است که آمریکا چگونه در نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه شریک شده و آنرا تسهیل کرده است؟
جنایت رژیم صهیونیستی در غزه منجر به شهادت بیش از ۳۳ هزار نفر و مجروح شدن بیش از ۷۵ هزار فلسطینی شده است. زیرساختهای غزه کاملاً از بین رفته و این باریکه به ویرانه تبدیل شد، کودکان با گرسنگی مفرط مواجه هستند و حتی در اثر گرسنگی جان میدهند، بیماران نه تنها دارو و تجهیزات برای درمان ندارند بلکه در بیمارستانها محاصره شدهاند. این جنایتها مصداق کامل نسلکشی است. آمریکا به دلیل سیاستهایی که در قبال این نسلکشی اتخاذ کرده، شریک جنایت صهیونیستها است. یک افسر سابق نیروی هوایی آمریکا در اعتراض به جنگ علیه غزه و همدستی آمریکا با رژیم صهیونیستی در جنایت و نسلکشی علیه فلسطینیان، مقابل سفارت این رژیم در واشنگتن اقدام به خودسوزی کرد. این افسر سابق آمریکایی فریاد میزد: «من در نسلکشی علیه ملت فلسطین شریک نخواهم بود، فلسطین را آزاد کنید.» وی قبل از اینکه اقدام به خودسوزی کند، گفته بود: خودسوزی امری هولناک است اما نه به اندازه جنایاتی که در غزه اتفاق میافتد.» سیاستهای واشنگتن در قبال این نسلکشی به شرح زیر است:
۱. برابر دانستن نسلکشی با دفاع مشروع
دولت و مقامات آمریکا از همان نخستین روز جنگ رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه مدعی شدند آنچه این رژیم انجام میدهد، مصداق دفاع مشروع است. در واقع، آمریکاییها ادعا کردند رژیم صهیونیستی فاجعه غزه را در دفاع از خود انجام داده است و حق دارد از خود دفاع کند. آمریکا با این ادعا هم مجوز نسلکشی به رژیم صهیونیستی داد و هم از این نسلکشی دفاع کرده است. «وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین، در هفته نخست جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه، با انتقاد از این رویکرد آمریکا، هشدار داد که اقدامهای اسرائیل در غزه «از محدوده دفاع از خود فراتر رفته است» و دولت اسرائیل باید از «مجازات جمعی مردم غزه» دست بردارد.
۲. خرید زمان برای ادامه جنایتهای تلآویو در غزه
دولت آمریکا در ادامه جنگ غزه با رژیم صهیونیستی دچار اختلافهای جدی شد. این اختلاف در خصوص تداوم جنگ نبود بلکه در زمینه شیوه جنگ و به خصوص هدف قرار دادن غیرنظامیان، کودکان و بیماران بود. با این حال، واشنگتن به حمایتهای خود از رژیم صهیونیستی در این جنگ ادامه داد و به تعبیر یک پژوهشگر یهودی آمریکایی، برای رژیم صهیونیستی «زمان» خرید تا شاید بتواند به اهداف نظامی خود از جمله آزادی اسرای صهیونیست دست یابد. «إمیل ألکالای» مقاله نویس آمریکایی یهودی در مقالهای در نشریه انگلیسی میدل ایست آی با متهم کردن مقامات کاخ سفید و رژیم صهیونیستی در نسل کشی علیه بشریت در غزه نوشت: «کاخ سفید به دنبال وقتکشی و خرید زمان برای ادامه جنایات اسرائیل در غزه برای امتیازگیری از گروههای مقاومت فلسطینی است.»
۳. حمایت سیاسی در مجامع جهانی
یکی از اقدامهای مهمی که آمریکا در حمایت از رژیم صهیونیستی در نسلکشی علیه مردم غزه انجام داد، استفاده از جایگاه خود در نظام جهانی در دفاع از این رژیم بود. دولت آمریکا ۳ قطعنامه پیشنهادی در شورای امنیت سازمان ملل متحد برای توقف جنگ و ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه را وتو کرد. استفاده از حق وتو توسط دولت آمریکا عملاْ به ناکارآمدی شورای امنیت برای نقشآفرینی موثر در جنگ غزه منجر شد و دست رژیم را نیز برای تداوم نسلکشی باز گذاشته است. دولت آمریکا حتی زمانی که قطعنامه روز ۶ فروردین در شورای امنیت با رای مثبت ۱۴ عضو این شورا تصویب شد، با وجود اینکه به این قطعنامه رای ممتنع داد، مدعی شد این قطعنامه الزامآور نیست و عملاً با این ادعا، زمینه اجرایی نشدن قطعنامه توسط رژیم صهیونیستی را فراهم کرد.
۴. افزایش حمایت نظامی آمریکا از رژیم صهیونیستی
یکی دیگر از اقدامهایی که آمریکا در حمایت از رژیم صهیونیستی در نسلکشی علیه غزه انجام داد، افزایش کمکهای نظامی به این رژیم است. یورونیوز روز دوم آوریل ۲۰۲۴ در گزارشی در این خصوص نوشت: «دولت بایدن از تاریخ ۷ اکتبر دو فروش عمده نظامی به اسرائیل را علنی کرده است. در هر دوی این فقرهها، کاخ سفید با استناد به قانون اختیارات اضطراری ریاست جمهوری، از سد کنگره برای تصویب آنها عبور کرد. دولت آقای بایدن در ماه دسامبر، با فروش نزدیک به ۱۴ هزار گلوله تانک و تجهیزات آن به اسرائیل به ارزش بیش از ۱۰۶ میلیون دلار و فروش گلولههای ۱۵۵ میلیمتری توپخانه و تجهیزات مربوطه به ارزش بیش از ۱۴۷ میلیون دلار موافقت کرد. اینها تنها بخش کوچکی از مجموع کمکهای نظامی را نشان میدهد.
مقامات دولتی ایالات متحده تا کنون گزارش بیش از ۱۰۰ فقره کمک نظامی دیگر را به کنگره دادهاند. با این تفاوت که چون ارزش هر کدام از این کمکها کمتر از مقدار دلاری تعیین شده برای اطلاعرسانی به کنگره بودهاند، به صورت جداگانه گزارش نشدهاند. در میان سلاحهای فروخته شده، مهمات هدایت شونده نقطهزن، بمبهای با کالیبر کوچک، راکتهای سنگرشکن و سایر کمکها بودهاند. دولت بایدن در ماه مارس اجازه انتقال ۱۸۰۰ بمب ۹۰۰ کیلویی و ۵۰۰ بمب ۲۲۵ کیلویی «مارک ۸۴» را صادر کرد. فروش این بمبها چندین سال پیش توسط کنگره تصویب شده بود اما تحویل آنها تا ماه گذشته محقق نشده بود. مقامات آمریکایی هفته گذشته به روزنامه واشنگتنپست گفتند که وزارت امور خارجه مجوز تحویل ۲۵ جت و موتور جنگنده اف -۳۵ را صادر کرده است.» این سلاحها در نسلکشی علیه غزه مورد استفاده قرار گرفته اند. تحلیلگران معتقد هستند غزه آزمایشگاهی برای انواع سلاح ساخت آمریکا تبدیل شده است.
۵. حملات مکرر علیه یمن
یکی دیگر از اقدامهایی که واشنگتن در دفاع از نسلکشی رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه انجام داد، انجام حملههای مکرر علیه یمن با ادعای دفاع از امنیت دریایی است. یمن تنها کشور عربی است که با انتقاد از انفعال و بیتفاوتی جامعه جهانی در قبال مردم غزه، با انجام حملههای موشکی و پهپادی علیه کشتیهای عازم اراضی اشغالی، حمایت نظامی از مردم غزه را انجام داد. علت اصلی این اقدام یمنیها، فشار بر اقتصاد رژیم صهیونیستی با هدف متوقف کردن جنگ و نسلکشی علیه مردم غزه بود، اما دولت آمریکا به همراه چند کشور دیگر علیه یمن اقدام نظامی انجام دادند تا هم حمایت آشکار و علنی خود را از رژیم صهیونیستی نشان دهند و هم مانع حمایت یمنیها از مردم مظلوم غزه شوند.
نتیجه
۶ ماه از نسلکشی رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه میگذرد. تحلیلگران و مقامات بسیاری از کشورها بر این باور هستند نسلکشی در غزه با حمایت همهجانبه آمریکا انجام میشود. حمایت واشنگتن از تلآویو سبب شد به نوعی رژیم صهیونیستی با خیالی آسوده و بدون دغدغه از هر گونه اقدام جامعه جهانی، به جنایتهای خود علیه مردم مظلوم غزه ادامه دهد؛ جنایتهایی که حتی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل آنها را «دلخراش و غیرانسانی» توصیف کرده است.
سید رضی عمادی؛ کارشناس مسائل غرب آسیا