خبرگزاری مهر؛ گروه استانها: یکماه بندگی و عبادت به درگاه پروردگار کار خالصانه و پاک مسلمانانی است که در ایام ماه مبارک رمضان میهمان سفره الهی شدند و اکنون با فرا رسیدن عید سعید فطر به عنوان بزرگترین عید مسلمانان بازگشتی باشکوه را به سوی پروردگار در وجود خود احساس میکنند.
عید فطر مظهر عبودیت و بندگی مسلمانانی است که به شکرانه یک ماه ضیافت الهی نماز عید را اقامه میکنند و خداوند را بابت روزهای پررحمت و برکتش شاکرند.
آداب و رسوم کردستان در عید فطر
مردم متدین و مسلمان استان کردستان نیز همزمان با سایر مردم مناطق مختلف کشور با آداب و رسوم خاص خود این روز بزرگ را جشن گرفته و شب قبل از عید و بعد از نماز مغرب نوای دلنشین الله اکبر در تمامی مساجد سطح استان طنین انداز شده و با این کار پایان ماه مبارک رمضان و روز عید سعید فطر اعلام خواهد شد.
همچنین روز عید نیز بعد از نماز صبح بازهم نوای الله اکبر، الحمد الله، لااله الا الله، سبحان الله، قرائت قرآن و مناجات در سطح شهر و روستاهای استان می پیچد و زن و مرد و پیر و جوان همزمان با طلوع آفتاب برای به جا آوردن نماز عید در مساجد محله و منطقه خود حضور پیدا میکنند و وحدت و همبستگی خود را به نمایش میگذارند.
در روزهای نزدیک به عید سعید فطر نیز با تلاش و شوق فراوان زکات فطریه خود و افراد وابسته به خانواده را در بین فقرا توزیع کرده وغذاهای محلی خود را به عنوان نذری در قبرستانها و میان افراد حاضر در مزار متوفی پخش میکنند.
در برخی از مناطق استان نیز علاوه بر جمع آوری کمک، مردم سنت حسنه دیگری نیز دارند که به آن «چیشتی مجیور» میگویند. این سنت حسنه بدین شکل است که هر کدام اهالی محل بخشی از غذای تهیه شده برای عید را به مسجد آورده و خادم مسجد را در عید خود سهیم میکند.
به جای آوردن صله ارحام، دید و بازدید با اقوام و بخصوص افراد پیر و سالمند خانوادهها، پخت غذاهای سنتی و شیرینیهای محلی به مناسبت نخستین سالگرد فرد متوفی خانواده و توزیع آن در بین افراد مستمند از دیگر آداب و رسوم مردم مسلمان کردستان در روز عید سعید فطر است.
امسال مردم کردستان در گوشه و کنار شهرهای استان مراسم جشن عید فطر را شب عید فطر در نقاط مختلف و میادین و پارکهای اصلی شهر برپا میدارند و امشب در چهار نقطه شهر سنندج شامل خیابان پاسداران، سه راه شریفآباد جنب پارک استقلال، میدان آزادی، میدان انقلاب، میدان قانع بهاران مراسم جشن همراه با نور افشانی و توزیع گل و شیرینی و هزاران هدایایی دیگر با همراهی مردم این شهر برگزار میکنند.
در شهرستان سقز نیز در هفت نقطه این شهر نیز ایستگاههای صلواتی برپا میشود و مردم به پذیرایی و توزیع شیرینی میپردازند و عید بزرگ فطر را در کنار هم جشن میگیرند.
در سایر شهرهای استان کردستان نیز این آئینها در مناطق مختلف برگزار میشود و مردم در کنار هم عید فطر را جشن میگیرند.
عید فطر امسال مانور اقتدار جهان اسلام علیه دنیای استکبار
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان کردستان اظهار کرد: عید فطر امسال به مانور اقتدار جهان اسلام بر علیه دنیای استکبار و صهیونیسم بین الملل تبدیل شده است، و انشاالله در سایه وحدت و انسجام بین مسلمین به تلخترین تراژدی تاریخ بشریت در قلب جهان اسلام خاتمه بخشیده شود.
حجتالاسلام و المسلمین سید محمد سادات عنوان کرد: عید فطر بازگشتی باشکوه به سوی خداوند متعال و فطرت پاک انسانی بعد از گذشت یک ماه بندگی خالصانه و تطهیردل از زنگار گناهان و رذائل اخلاقی و صفات زشت انسانی است.
وی تصریح کرد: عید فطر یکی از برجستهترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه عنایت خداوندی در به جا آوردن تکلیف الهی و روزه داری برای مستحکم شدن دلها به واسطه ایمان و کسب مغفرت از سوی خداوند متعال به دست آمده است.
وی اظهار کرد: عید فطر امسال با توجه به حوادث غزه و حملات ددمنشانه و سبعانه رژیم غاصب و کودک کش صهیونیستی در قبال مسلمانان مظلوم فلسطینی و شهر غزه در سایه حمایت اربابان فاسد و جنایتکار آن به ویژه آمریکای جهانخوار از ویژگی خاصی برخوردار است و فرصت مغتنمی است برای بیداری وجدان بشری در قبال این جنایات بیشرمانه و فجایع انسانی، وحدت و انسجام در بین مسلمانان به جهت برون رفت از مشکلات جهان اسلام به ویژه مسئله فلسطین است.
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان کردستان اضافه کرد: در واقع عید فطر امسال به مانور اقتدار جهان اسلام بر علیه دنیای استکبار و صهیونیسم بین الملل تبدیل شده است، و انشاالله در سایه وحدت و انسجام بین مسلمین به تلخترین تراژدی تاریخ بشریت در قلب جهان اسلام خاتمه بخشیده شود.
حجتالاسلام سادات اظهار امیدواری کرد؛ مراسمات روز عید فطر امسال به ویژه از سوی ائمه جمعه و جماعات در خطبه نماز عید سعید فطر با پیوست مسائل غزه به عنوان مسئله اول جهان اسلام مطرح شود.
پرداخت زکات از واجبات عید فطر
زکات یکی از فروع دین و از اعمال واجبی است که هر فرد مسلمانی باید با پرداخت زکات به فقرا و نیازمندان مال خود را پاک کنند و این فطریه به افرادی که توان خرج زندگی را ندارند تعلق میگیرد.
دبیر شورای عالی افتای کردستان میزان زکات فطریه و فدیه امسال را مطابق فقه امام شافعی اعلام کرد و گفت: میزان زکات فطریه در کردستان یک صاع حدود ۲.۵ کیلوگرم گندم است که این میزان برابر با حدود ۵۰۰ هزار ریال است که باید قبل از عید سعید فطر پرداخت شود.
ماموستا محمد اشرف ایل بیگی میزان فدیه در میان پیروان امام شافعی را نیز به ازای هر روز ۱۵۰ هزار ریال اعلام کرد و افزود: فدیه برای کسانی که به دلیل مریضی و یا کهولت سن موفق به گرفتن روزه نشدهاند باید پرداخت شود.
دبیر شورای عالی افتای کردستان خاطرنشان کرد: خانوادههای متمکن و سایر افرادی که قوت غالب سبد غذایی آنان برنج است، بهتر است هم در فطریه و هم در فدیه ترک روزه، به جای گندم، برنج یا قیمت آن را محاسبه و پرداخت کنند.
ایل بیگی اذعان کرد: قضای روزه بر سالخوردگان و بیمارانی که امید به بهبودی آنان نمیرود، واجب نیست و این افراد باید به ازای هر روز، روزه فوت شده، مقدار یک مُد از قوت غالب و یا وجه آن را به تفصیلی که بیان شد، به مستمندان (فقط فقرا و مساکین) بپردازند.
وی خاطرنشان کرد: پرداخت فدیه بر خانمهای باردار و یا شیرده که به دلیل نگرانی از به خطر افتادن سلامت خود، روزه نگرفتهاند، واجب نیست و این افراد فقط مکلف به قضای روزه خود خواهند بود.
ایل بیگی تصریح کرد: سایر افراد چنانچه در ماه رمضان موفق به روزه نشدند، مکلف هستند تا پیش از حلول رمضان سال بعد، روزه خود را قضا کنند، در غیر این صورت علاوه بر قضای روزههای فوت شده باید، فدیه تأخیر را به نیازمندان پرداخت کنند.
دبیر شورای عالی افتای کردستان یادآور شد: تعجیل در پرداخت فدیه خلاف احتیاط است زیرا فدیه هر روز با طلوع آفتاب همان روز واجب میشود و به همین دلیل بهتر است مودیان، فدیه یک ماه کامل را در آخرین روز ماه مبارک رمضان بپردازند.
وی اضافه کرد: تعجیل در پرداخت فطریه اگرچه در مذهب امام شافعی جایز است، اما با توجه به اینکه زکات فطره، فقط عیدانهای برای نیازمندان محسوب میشود، بهتر است مودیان، پرداخت آن را تا روزهای پایانی رمضان به تأخیر بیاندازند تا نیازمندان وجوه دریافتی را صرفاً برای روزهای عید استفاده کنند.
عید فطر در واقع، جشن تولد فطرت است فطرتی که از غبارها و زنگارها پاک شده و اکنون در زیباترین شکل خود خودنمایی میکند این عید کسی است که خدا روزهاش را پذیرفته، نماز او را ستوده و هر روز که خدا نافرمانی نشود، آن روز عید است.
عید فطر، روز شکرگزاری از حق تعالی است که در ظلمت جسم، چراغ روشن فطرت را نهاد تا همیشه پرتوافشان باشد و حیاتبخش.