به گزارش خبرنگار مهر، ۳۱ فروردین ماه برای اولین بار به نام روز ملی گندم و نان نامگذاری شد، بر این اساس امروز یکشنبه با هدف توجه به اهمیت این روز مهم در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی با حضور جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی و اساتید دانشگاه در حوزه کشاورزی و بهره برداران و تولید کنندگان؛ بخشی از فعالیتهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان برای افزایش مصرف بذرهای اصلاح شدهی گندم در معرض دید مسئولان قرار گرفت.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان در حاشیهی این مراسم ضمن گرامیداشت نامگذاری این روز ارزشمند به نام گندم، این محصول را مهمترین نهاده در سبد غذایی دانست که باید اهمیت ویژهای برای آن قائل شد.
علیرضا مقری خشت اول کشاورزی مطلوب و سودمند را بذر دانست؛ چراکه استفاده از بذرهای اصلاح شده که سازگاری خود را با شرایط اقلیمی هر منطقه نشان دهند به طور قطع میتواند اثر بهتری در افزایش عملکرد داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه در شرق ایران و استان خراسان جنوبی در شرایط تنشهای آبی و محیطی قرار داریم، گفت: از نظر خشکی هوا، دما و نیز شوری و کیفیت نسبتاً پایین منابع آبی به ویژه برای گندم عملکرد زمینهای کشاورزی استان نسبت به دیگر استانها که از شرایط آبی بهتری برخوردار هستند پایینتر است.
مقری اضافه کرد: هرچند شرایط اقلیمی سختی داریم اما علم این امکان را به ما داده است تا با استفاده از بذرهای اصلاح شده در این شرایط بهرهوری و تولید بیشتری داشته باشیم
کشاورزان ضمن رعایت اصول زراعی، مدیریت مزرعه و استفاده از این بذرها به طور قابل توجهی بهرهوری را بالا میبرند.
وی در مقایسه شرایط استان از سال ۱۳۷۹ تا کنون اعلام کرد: بذرهای اصلاح شدهای که در آن سالها تولید میشد امروز کارایی خود را از دست داده بنابراین هر سال باید بذرهای جدید را مورد بررسی قرار داد. به عنوان مثال بذری که یک کشاورز سال ۱۳۷۹ استفاده میکرد را نمیتواند امسال استفاده کند.
وی بررسیهای بسیار دقیق روی بذرهای اصلاح شده توسط محققان مرکز تحقیقات کشاورزی را در این زمینه بسیار ارزشمند توصیف کرد و افزود: محققان استان بذرهای اصلاح شده جدید را به مرحله تولید رساندهاند که نسبت به تغییر اقلیم از جمله تغییر زمان بارندگیها، کاهش و افزایش دما مقاومند.
رئیس مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: اطمینان از سلامت بذر، افزایش قدرت جوانه زنی، افزایش عملکرد محصول تا ۴۰ درصد، مقاومت در برابر آفات و بیماریها، مقاومت در برابر تنشهای محیطی مانند دما و خشکی، یکنواختی و یک دست بودن مزرعه، موفقیت در تولید و افزایش سودآوری کشاورز را از جمله مزایای بذرهای اصلاح شده است، بنابراین به کشاورزان توصیه میکنیم با توجه به تولید بذرهای اصلاح شده مناسب و جدید برای گندم و جو در مزرعه از این بذرها استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه در مقایسه با میزان تحقیقاتی که انجام میشود ضریب نفوذ استفاده از بذرهای اصلاح شده رسمی در مزارع استان ۲۳ درصد است، گفت البته ۵۳ درصد کشاورزان از بذور اصلاح شده غیر رسمی نیز استفاده میکنند و امیدواریم ۲۴ درصد زارعانی که از بذور محلی استفاده میکنند نیز برای افزایش عملکرد و نتیجه بهتر محصول از بذور اصلاح شده استفاده کنند.
مقری در پاسخ به این سوال که آیا قیمت بذرهای اصلاح شده میتواند عاملی برای کاهش آمار استفاده از این بذرها باشد اعلام کرد: بخشی از دغدغه ما نیز همین است، چون تولید بذرهای اصلاح شده هزینههای زیادی را در برداشته بنابراین قیمت آن نسبت به بذرهای معمولی بیشتر بوده که برخی از کشاورزان همین قیمت بالا را دلیل عدم استفاده خود از این بذرها عنوان میکنند.
وی تاکید کرد: اما توجه به این نکته مهم است که کشاورزان اگر افزایش عملکرد مزرعه را با استفاده از این بذرهای با بذرهای معمولی مقایسه کنند به طور حتم میتوانند، شرایط مطلوب بهرهوری را مشاهده و به این باور برسند که استفاده از بذرهای اصلاح شده یک سرمایه گذاری بزرگ است.
مقری اضافه کرد: سال ۷۲ در استان متوسط عملکرد غلات هزار و ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار بود، و هم اکنون به ۳ و نیم تن در هکتار رسیده است. بخش زیادی از این افزایش عملکرد حاصل دستاوردهای محققان ما در مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان و البته همراهی کشاورزان بوده است.
وی ابراز امیدواری کرد: اگر کاری کنیم که کشاورزان به این باور برسند که با استفاده از علم و تحقیقات روز کشاورزی را ادامه دهند به طور حتم به شرایط بهتری دست خواهیم یافت.
در پایان این مراسم از مزرعه آزمایشهای به نژادی گندم و آزمایشگاه بخش ثبت و گواهی بذور نهال این مجموعه بازدید به عمل آمد.