محلات- مسوول نمایندگی میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی محلات گفت: گواهینامه ثبت رویداد بیل‌گردانی در تقویم رویدادهای گردشگری رونمایی می شود.

مهدی لعل‌بار در گفت وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: آئین کهن و سنتی بیل‌گردانی در روز جمعه هفتم اردیبهشت ماه در محل سکوی بیل‌گردانی نیم‌ور برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به قدمت ۲ هزار ساله آئین بیل‌گردانی گفت: این آئین که از جشن‌های باستانی و پهلوانی محسوب می‌شود، به عنوان شکرانه پایان فرایند چند روزه لایروبی رودخانه اناربار (لعل‌بار) از گذشته‌های دور در این منطقه مرسوم بوده و به عنوان یک میراث معنوی ایران در سال ۱۳۸۹ به ثبت رسیده است.

مسؤول نمایندگی میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی شهرستان محلات گفت: این آئین سنتی از سال ۱۳۶۴ پس از حدود ۲۰ سال وقفه، به طور متوالی تاکنون در حال انجام است و باید اذعان کرد که با پایان لایروبی، بیل‌گردانی به عنوان یک جشن نمادین و به منظور شکرگزاری از خداوند برای اعطای آب و برکات به زمین‌های کشاورزی صورت می‌گرفته است.

لعل بار افزود: همچنین برگزاری این آئین دعایی برای آب‌خواهی از خداوند در سال زراعی جدید است تا با نزول باران، کشاورزی آنان رونق پیدا کرده و آفات از زمین‌ها و باغات آنان دور باشد.

مسؤول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان محلات گفت: این آئین در سال ۸۹ به ثبت ملی رسیده و به دلیل اینکه عملیات لایروبی به خاطر سیمانی‌شدن مسیر آب، مانند گذشته انجام نمی‌شود، با تشکیل ستاد بیل‌گردانی نیم‌ور، مقرر شد که هر ساله زمان مشخصی برای این مراسم در نظر گرفته شود.

وی بیان کرد: از بند تاریخی نیم‌ور تا زمین‌های کشاورزی این شهر حدود ۱۸ کیلومتر فاصله است که آب مورد نیاز زمین‌های کشاورزی از طریق این بند و نهر ۱۸ کیلومتری تأمین می‌شود و هر ساله در اسفندماه و به‌منظور آماده‌سازی زمین‌های کشاورزی برای کشت در سال زراعی جدید، این نهر لایروبی می‌شود.

لعل‌بار با اشاره به اینکه بیل‌گردانی برگرفته از کار، زندگی، تلاش و ورزش مردم نیم‌ور است، گفت: در سال جاری از گواهینامه ثبت رویداد بیل‌گردانی در تقویم رویدادهای گردشگری نیز رونمایی خواهد شد.

وی با اشاره به تعامل با معاونت امور اجتماعی استانداری مرکزی در سال جاری و حضور پررنگ‌تر ارگان‌ها به ویژه اداره کل میراث فرهنگی مرکزی، اظهار کرد: تلاش کردیم با کیفیت بخشی به این آئین سنتی و دعوت از مهمانان ویژه همچنین گسترش و آموزش این آئین به عنوان یک ورزش در مدارس، شاهد توسعه و رونق بیشتر بیل‌گردانی در سطح ملی باشیم تا جوانان بیشتری به فراگیری این آئین بپردازند.

لعل بار با اشاره به همزمانی مراسم بیل‌گردانی با روز فرهنگ پهلوانی و زورخانه‌ای، ادامه داد: با توجه به نزدیکی این آئین با ورزش پهلوانی، ویژه برنامه‌ای به این مناسبت خواهیم داشت.