قاسم آل کثیر در گفتوگو با خبرنگار مهر بیان کرد: منطقه زیتون کارمندی اهواز، ۲ سنگر داشت؛ یکی در ورودی پارک زیتون و دیگری در انتهای زیتون کارمندی در محلی با نامِ سنگر که همچنان وجود دارد.
وی توضیح داد: سنگری که اخیراً تخریب شده است، محل پناهِ مردم در دوران جنگ تحمیلی بود و حتی تا بعد از جنگ نیز محل زندگی بسیاری از جنگزدگانِ شهرستانهای سوسنگرد و… بوده است.
فعال میراث فرهنگی خوزستان یادآور شد: این سنگر نمادِ روایات، خاطرات و حافظه جمعی بسیاری از مردم اهواز بود که همه آنها با خاک یکسان شد.
آل کثیر افزود: با اینکه تعدادی از فعالان میراث فرهنگی در تلاش برای ثبت ملیِ این سنگرها بودند اما شهرداری اهواز و به خصوص شهرداریهای مناطقِ مربوطه و دیگر سازمان و اداراتِ مرتبط از جمله میراث فرهنگی و… در اوج بیذوقی و خلاقیت این سنگرها را رها کردند و نسبت به حافظه جمعی مردم در دوران مقاومت بیتفاوت هستند.
این دوستدار میراث فرهنگی اظهار کرد: جنگ کابوس یک کشور است. جنگی که با وجود همه تلفا، انسانی زیرساختهای یک کشور را از بین میبرد و مناطق مختلفی را برای همیشه خالی از سکنه میکند. اما در سایه جنگ و بهخصوص پس از آن، بقایای جنگ و مناطق جنگی یکی از جاذبههای بالقوه گردشگری است که کشورهای مختلف از آن برای توسعه گردشگری استفاده میکنند.
آل کثیر تاکید کرد: سنگرها میتوانستند فرصت و ظرفیت خوبی برای حفظِ تاریخ اجتماعیِ دیار ما در دوران جنگ باشند و همچنین میشد در زمینه گردشگری مقاومت مثل بسیاری از کشورهای جهان از این ظرفیت استفاده کرد.
وی به تجربیات جهانی اشاره کرد و افزود: موارد جذابی در این زمینه در جهان صورت گرفته است. نمونههایی از استفاده متفاوت از این سنگرها در سراسر کشور آلبانی دیده میشود. برای مثال در مواردی این استحکامات بتونی به سالن تتو، ساندویچ فروشی و حتی هتلی با ۲۰ اتاق تبدیل شده شدهاند. در شهر تیرانا، پایتخت آلبانی، در ۲ سنگر بتونی بزرگ موزههایی راه اندازی شده است.
آل کثیر گفت: همچنین کشور السالوادور که سالها درگیر جنگهای داخلی بود اکنون تمرکز ویژهای بر سنگرهای مقاومت داشته است. در موزههای السالوادور هم سمبلها و نمادهای زیادی از جنگ داخلی به معرض نمایش گذاشته شده است. مقامات دولتی هم با توجه به واکنش مثبت توریستها به این گونه موارد در حال طراحی استفاده از این امکان هستند. بر اساس آمار در فاصله سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۶ حدود ۳.۷ میلیون نفر توریست از السالوادور بازدید کردهاند و مبلغ ۷ میلیارد دلار در این کشور هزینه کردهاند.