خبرگزاری مهر - گروه استانها – مریم سرلک: حرکات نمایشی با ادوات خاص همچون میل و کباده و تخته شنا در دایرهای به نام گود در همنوازی موسیقی مذهبی و ارزشهای اخلاقی، ورزشی را خلق کرده تحت عنوان ورزش پهلوانی.
ورزش باستانی ورزش اجداد ایرانیان است، آئینهای پهلوانی و زورخانهای در سال ۲۰۱۰ در فهرست میراث معنوی یونسکو از سوی ایران به ثبت جهانی رسید.
در کتب تاریخی آمده است که این ورزش نقش مهمی در آماده نگه داشتن سربازان زمان اشغال ایران داشته. مردان در سردابها و زیر زمینها جنگ با اشغالگر را تمرین میکردند.
۱۷ شوال به مناسبت سالروز مبارزه دلاورانه و جوانمردانه امام علی( علیه السلام ) و شکست دشمن و سربلندی اسلام، روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای نامیده شده است.
ورزشکار در زورخانه، علاوه بر درک آموزههای اخلاقی از بزرگ مرد تشیع حضرت علی علیه السلام الگو میگیرد و فتوا و جوانمردی را اصل اساسی حیات خود قرار میدهد.
همچنین یاد میگیرد در مقابل ستم ایستاده و سینه سپر کند و در مقابل ستم دیده خاضع، رئوف و بخشنده باشد. زورخانه در گذشته به قدری مقدس بود که بسیاری از حاجتمندان احتیاج خود را از این گود و پهلوانانش طلب میکردند و حاجت روا میشدند.
در گود زورخانه علاوه بر جلای روح قدرت و توانایی انسان در مقابل تمام مشکلات و موانع به آزمون گذاشته میشود، گود زورخانه جایی است که انسانها به چالشهای جسمی و ذهنی میپردازند و حداکثر توان خود را در مقابل این چالشها نشان میدهند.
زورخانه، مکانی است که هیجان و تمرکز به اوج خود میرسد. آنجا که انسان با تلاش و تمرین، قدرت جسمانی و تمرکز ذهنی خود را تقویت میکند و به سختیها برای رسیدن به اهدافش میپردازد.
ورزشکار باستانی پس از رویارویی با هر چالشی در زندگی وضو میگیرد و وارد گود زورخانه میشود، با ذکر یا علی و ضرب مرشد خود را در مرکز گود گوئی در چرخ روزگار رها میکند، آنگاه که از حرکت باز میایستد میآموزد که هر مشکلی که با آن مواجه شود، فرصتی برای رشد و پیشرفت است.
ورزش پهلوانی از ورزشهای محبوب شهر اصفهان است و قدیمی ترین زورخانههای کشور در اصفهان وجود دارد، همچنین شهر پهلوانان بزرگی از این عرصه را در خود جای داده است طوری که اکنون اصفهان در گود زورخانه حرف اول را میزند. از این رو در آینده نزدیک قرار است مهمترین رویداد ورزش زورخانهای در اصفهان برگزار شود.
اصفهان میزبان نخستین دوره مسابقات جهانی ورزش پهلوانی خواهد شد
رئیس فدراسیون ورزش زورخانهای و پهلوانی به مهر گفت: در حال حاضر بیش از ۵۰ کشور در فدراسیون بین المللی ورزش زورخانهای و پهلوانی عضو هستند و با تصویب فدراسیون جهانی این رشته، قرار است نخستین دوره رقابتهای جهانی این ورزش ایرانی که به ثبت جهانی هم رسیده در کشور و در اصفهان برگزار شود.
مهرعلی باران چشمه افزود: از آنجایی که اصفهان پایتخت فرهنگ پهلوانی و زورخانهای کشور محسوب میشود بنا بر این شد که نخستین دوره مسابقات جهانی این ورزش سنتی ایران در این شهر برگزار شود.
وی گفت: تا کنون بیش از ۱۵ کشور برای حضور در این رقابتها اعلام آمادگی کردهاند و در تلاش هستیم این تعداد بیشتر شود.
باران چشمه با اشاره به ظرفیت ورزش زورخانه و پهلوانی ایران در جهان افزود: با رایزنیهایی که از طرف وزارت امورخارجه ایران با دیگر کشورها انجام شده تا کنون مربیان و قهرمانان زیادی از کشورمان به دیگر کشورها برای توسعه و آموزش این ورزش ایرانی فرستاده شدهاند.
رئیس فدراسیون ورزش زورخانهای و پهلوانی گفت: این ورزش ایرانی و کهن که قدمت هزار ساله دارد نه فقط در بین کشورهای مسلمان بلکه در کشورهای غیر مسلمان از جمله اروپایی و آمریکایی لاتین هم طرفدار پیدا کرده است و خواهان عضویت در فدراسیون جهانی این ورزش هستند.
ورزش پهلوانی پتانسیل تبدیل به یک مدل مدیریت موفق را دارد
آنچه اکنون به اهمیت ورزش باستانی میافزاید، پتانسیل فراگیری و تبدیل شدن این ورزش به یک الگوی تمام عیار در سایر بخشهای جامعه از اجتماعی تا اقتصاد و سیاست است.
به طوری که بزرگان عرصه صنعت معتقدند این ورزش و اصول اخلاقی و معنوی نهفته در آن قابلیت تبدیل به یک مدل موفق در حوزه مدیریت کشور را دارد.
محمد یاسر طیب نیا مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در این ارتباط به مهر گفت: اهالی این ورزش باید گرد هم جمع شوند و مدلی از این ورزش در عرصههای مختلف طراحی و عرضه کنند.
وی گفت: هنگامی که به بخشهای مدیریت موفق سازمانها در کشورهای مختلف دنیا مینگریم، متوجه میشویم که این سازمانها از ظرفیتهای فرهنگی کشورشان در جهت پیشرفت استفاده بسیاری بردهاند. بطور مثال شرکتهای سونی، تویوتا و سیتیزن در ژاپن از ویژگیهای نهفته در فرهنگ سامورایی مانند وفاداری و کار فراوان (در حد مرگ) بهره بردهاند.
طیب نیا افزود: در کشور ایتالیا هم برندهایی مانند فیات و فراری از میان تمام خرده فرهنگیهای درست و نادرست نهفته در فرهنگ گلادیاتورها، مفاهیم رقابت پذیری و مبارزه تا پیروزی را الگو برداری کردهاند و بر همین اساس بسیاری از موفقیتهایشان در حوزه صنعت و سیاست را رقم زده و به دیگر نقاط جهان هم عرضه میکنند.
وی گفت: ورزش پهلوانی ارزش ترویج دارد و میتواند در عرصههای مختلف مانند صنعت و سیاست هم الگو باشد. امیدوارم همه ما در ترویج فرهنگ پهلوانی و اقتدا به امیرالمومنین توفیق داشته باشیم.
چراغ روشن زورخانهها در اصفهان
به گزارش مهر، زورخانه قاضی در بازارچه حمام قاضی در محله شهشهان، زورخانه دردشت در بازار دردشت در کوچه مسجد آقانور، زورخانه درب امام، زورخانه گلبهار در محله امامزاده اسماعیل، زورخانه جوی باریکه در محله جوی باریکه، و زورخانه علی جان یا ظلمات در مجاورت میدان نقشجهان زورخانه پاگلدسته، زورخانه علی ابن ابی طالب در این سینا از جمله زورخانههای دایر در شهر اصفهان هستند و طی چند سال اخیر گویا جوانان شهر بازگشت دوباره به ورزش پهلوانی دارند چرا که به اعتقاد مسؤولان اخیراً حضور جوانان در زورخانهها بیش از گذشته به چشم میخورد.