به گزارش خبرنگار مهر، مهدی طهرانچی ظهر در دوشنبه همایش افق تحول دانشگاه، اجلاسیه گروه کشوری معماری و شهرسازی در دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد شاهرود ما امروز با یک شلختگی و آشوبناکی در طراحی شهرهایمان مواجه هستیم، تاکید کرد: امروز شاهد هستیم با آپارتمان سازی مفاهیمی مانند محله نابود شده و به جای محلههایی که مسجد محور و یک عنصر اجتماعی محسوب میشد و حتی قواعد خودش را داشت، برجهایی ساختهایم که با قواعد هیأت مدیره ها اداره شده و انسانها به ماشین بدل شدهاند تا جایی که همسایهها از هم خبر ندارند.
وی با بیان اینکه آپارتمان سازی درختان و حیاط و زنده شدن بهار را از خانهها از بین برده است، افزود: امروز شاهد هستیم که رابطه انسان و خاک قطع شده اساساً ارتباطات را به صفر کشاندهایم و به عبارت ساده در ساختار ما نه با میراث نیاکان و نه با طبیعت الهی همخوان نبودهایم. ما امروز در معماری و فرهنگمان شبیه گذشتگانمان نیستیم و تنها نام شیخ بهایی را به عنوان روز مهندس یدک میکشیم اما شباهتی با آن میراث نداریم.
تربیت رکن اصلی و مهم
رئیس دانشگاه آزاد با بیان اینکه دانشگاه صرفاً حوزه علم نیست بلکه ساحت تربیت است، تاکید کرد: دانشگاه نظام علمی را در کنار نظام فناوری دارد و سومین رکن دانشگاه نیز جهت دهنده است که تعیین میکند علم و فناوری در کدام راستا گام بردارند و این همان نظام فرهنگی دانشگاه است.
طهرانچی با بیان اینکه نمیدانیم که امروز معماری، شهرسازی، گردشگری کشورمان در ساحت علم تمدنی حرکت میکند یا بر فناوری رفاه؟ و لذا تکلیف خودمان روشن نیست، ابراز کرد: امروز ماحصل این تناقض آن است که ما در معماری و شهرسازی و گردشگری و … نمیدانیم کجا ایستادهایم.
وی با بیان اینکه رشتههای ما در دو دهه قبل به این شکل بود که هیأت علمی ما در هیچ رشتهای بیش از شش درصد نبود اما امروز پنج رشته تمام اعضای هیأت علمی را به خود اختصاص داده و این نشان دهنده تغییر نوع اقبال اجتماعی به رشتههای دانشگاهی است، افزود: ما دچار تغییرات نسلی متأثر از رشد فرهنگی هستیم.
ماشین مظهر دانایی!
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه در گذشته دانایی را ما کسب میکردیم و ماشینها مظهر توانایی بودند اما امروز ماشینها هستند که مظهر دانایی محسوب میشوند و انسان به دنبال توانایی است، گفت: امروز معماری بهتر است که با نرم افزارهای سه بعدی بهتر کار کند امروز معماری قویتر است که بتواند فناوری را بهتر استفاده کند و دانایی را از هوش مصنوعی میپرسد.
طهرانچی با بیان اینکه وقتی صرفاً فناوری شدیم جامعه هم نوآور شده و از خلاقیت دور میشود و لذا ما خلاقیت در شهرسازی نداریم و نمونه آن مسکن مهر است، افزود: مسکن مهر خلاقیت ندارد حتی اگر در نوآوری توانسته باشد قیمت مسکن را کاهش دهد و این ماحصل جامعهای است که در آن خلاقیت وجود ندارد لذا سوال اینجا است که همین مسکن مهر را چه کسی جز فارغالتحصیلان دانشگاهی ساختهاند؟
وی با بیان اینکه گردشگری ما تنها رفتن به شمال شده و به محض اینکه دو الی سه روز تعطیلی باشد همه مردم در اتوبان به سمت شمال هستند و مجبور هستیم جاده را در رفت و برگشت یکطرفه کنیم و این همه گردشگری امروز ما است، تاکید کرد: این وضعیت ماحصل گردشگری است که علم و تفکر را به عنوان پشتوانه ندارد لذا نباید توقع داشته باشیم که وقتی دانشگاهیان ما صرفاً به جنبه فناوری گردشگری میپردازیم، مرد قدر گذشته میراث خودشان را در گردشگری بدانند لذا اوج گردشگری ما گردشگری تفاخر است و فقط به اینکه گذشتگان ما چه ساختهاند فخر میفروشیم اما کسی نمیگوید که حالا چه کردهایم؟
دوری از آموزش خلاق
رئیس دانشگاه آزاد با بیان اینکه در معماری به سمت آموزش حرفهای رفتهایم اما آموزش خلاق تخصصی برگرفته از مدیریت دانش نیاز داریم تا بتوانیم دانش در سینه را به دانش مکتوب تبدیل کند، گفت: بعد از این مرحله باید به آموزش اجتماعی در معماری، شهرسازی و گردشگری برویم. امروز یک سوم مباحث دانشجویان ما در این رشتهها باید اجتماعی باشد.
طهرانچی بیان کرد: دانشجوی ما باید از فرهنگ و اجتماعی اطلاع داشته باشد باید بداند که زیارت، چه مفهومی است و چه جایگاهی دارد و چون نمیدانیم برای آن نام گردشگری مذهبی را برگزیدهایم در صورتی که زیارت مفهوم دیگری است، تاکید کرد: همین موضوع سبب میشود که به جای توسعه حرم، زیر زمین در حرم میسازیم تا ارتباط انسان را با آسمان و فضا قطع کنیم و همه را به یک زیرزمین سوق دهیم لذا اصلاح این رویهها و آموزشها رسالت نوین دانشگاهها است.
وی افزود: دانشگاه آزاد قرار است ۵۰ هزار خانه برای تأمین مسکن دانشگاهیان در سراسر کشور بسازد از همین امروز اساتید معماری گرد هم بیایند و تعاونی مهندسی معماری و شهرسازی را برای ساخت این مسکنها ایجاد کنند تا کار معماری و طراحی این مسکنها را در دست بگیرند و نوع معماری ویژهای را اجرا کنند باید شروع کنیم و آموزش دهیم باید بتوانیم سبک معماری را احیا کنیم و دانشگاه آزاد این آمادگی را دارد که طراحی این خانهها را به گروه معماری بسپارد.