انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران، کتاب «انسان و فناوری» را به قلم محمدامین بنی تمیم منتشر و روانه بازار نشر کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، همزمان با برپایی سی و پنجمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران، کتاب «انسان و فناوری» را به قلم محمدامین بنی تمیم منتشر و روانه بازار نشر کرده است.

کتاب انسان و فناوری، نوشته محمد امین بنی تمیم پژوهش گر و مدرس دانشگاه در حوزه‌های فرهنگ، ارتباطات، رسانه و فناوری‌های نوپدید اطلاعاتی و ارتباطی نوشته شده است. این کتاب با بیان چیستی فناوری و فلسفه آن، سیر تطور آن را از دیرباز که انسان در قالب ساختارهای بدوی و قبیله‌ای زندگی می‌کرد، مرور می‌کند و مراحل تکامل آن در جهان را به همراه تحولاتی همچون انقلاب‌های صنعتی، تا دوران معاصر و جهانی سازی، مورد مطالعه قرار می‌دهد و بیان می‌کند که انسان چه مسیری را برای گذر از دیروز به امروز طی کرده و چگونه از زندگی قبیله‌ای به جهانی شدن رسیده است.

بنی تمیم در این کتاب همچنین با تحلیل دیدگاه‌های اندیشمندان برجسته جهانی درباره فناوری و تاثیر آن بر سبک زندگی انسان و تحولات و پیامدهایی که تاکنون در حوزه‌های فردی و جمعی برای انسان به دنبال داشته، مورد مطالعه قرار می‌دهد و پیامدهای آن را همچون فن هراسی یا تکنوفوبیا، جبرگرایی تکنولوژیک، تکینگی فناوری، تکینگی انسانی، انفجار اطلاعات، امنیت سایبری، بحران معنویت و استعمار فرهنگی پست مدرن، مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد.

کتاب انسان و فناوری همچنین فصلی را به معرفی دره سیلیکون به عنوان هاب فناوری جهان، با هدف شناخت و بررسی نقش آن در شکل گیری فناوری‌های نوپدید اطلاعاتی و ارتباطی اختصاص داده و ضمن معرفی فناوری‌های پست مدرن و ویژگی‌های آنها، در فصل پایانی کتاب، با نگاهی آینده پژوهانه و با استناد به مطالعات جهانی درباره هوش مصنوعی و متاورس، چشم اندازی از آینده زندگی دیجیتال را پیش روی خواننده ترسیم می‌کند.

هر یک از انواع فناوری، آثار و پیامدهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، روانی، اخلاقی و حتی اعتقادی خاصی با خود به همراه دارد؛ به گونه‌ای که می‌توان گفت فناوری در شکل‌گیری شخصیت، افکار، روحیات، عادات، رفتار، گفتار و حتی نوسازی مفاهیم و باورهای ما تاثیر بسزایی دارد و این تاثیر فناوری‌ها بر زندگی ما نیست و آنچه فرزندان و نوادگان ما در آینده با آن مواجه خواهند بود، بسیار شگفت انگیزتر است. در این میان، شاید اندک افرادی باشند که عالمانه و آگاهانه از دام تاثیرپذیری از آن پرهیز کرده و یا از آن رهیده باشند. این سلطه بلامنازع فناوری بر سرنوشت بشریت، کار را به جایی رسانده که به نظر می‌رسد، به جای آنکه فناوری، ابزاری در دست انسان و در خدمت او باشد، انسان، ابزاری در دست فناوری شده و فناوری او را به خدمت گرفته است.

در این میان، فناوری‌های نوپدید اطلاعاتی و ارتباطی، نسبت به سایر فناوری‌ها، از قدرت و عمق تاثیرگذاری بیشتری بر زندگی انسان برخوردارند، به گونه‌ای که، این تاثیر تا مرز کنترل و سلطه بر سامانه‌های حرکتی، عصبی و ذهنی امتداد یافته است. هنگامی فهم ما از این مسأله ابعاد تازه‌ای می‌یابد که بدانیم فناوری‌های پیش روی ما همچون واقعیت گسترده، واقعیت ترکیبی، متاورس، جهان‌های آینه‌ای و دیگر همزادهای شان، انسان را از یک کاربر بیرونی به درون خود خواهند بلعید. به گونه‌ای که این فناوری‌ها قدرت خواهند یافت تا نه تنها ذهن شما را فریب دهند، بلکه فرامین مغزی و سامانه حسی شما را نیز دستکاری کنند و در تجربه یک موقعیت شبیه سازی شده مجازی، با ارسال محرک‌هایی به گیرنده‌های حسی شما، واکنش‌هایی در شما ایجاد کنند که گویی در یک موقعیت واقعی بیرونی قرار دارید. این نکات و بیشتر، در ذهن ما این پرسش‌ها را پدید می‌آورند که دنیای پیش روی ما چگونه جایی خواهد بود؟ انسان و محیط اجتماعی زندگی او با فراگیر شدن این فناوری‌ها، دستخوش چه تغییراتی خواهد شد؟ رابطه چهارسویه ما با خود، خالق، خلایق و خلقت چه شکلی به خود خواهد گرفت؟ آیا این فناوری‌ها و محیطی که برای ما خلق خواهند کرد، گریزگاهی برای فرار از واقعیت نخواهند شد؟

این کتاب توسط انتشارات جهاد دانشگاهی در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عرضه می‌شود.