در هفته‌ای که گذشت رییس شورای سیاست‌گذاری دوسالانه ملی سرامیک مشخص شد تا پس از وقفه‌ای ۲ ساله این دوسالانه کار خود را با اعضای جدید از سر بگیرد.

خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصه‌های هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاق‌ها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع می‌شود. در گزارش پیش‌رو درصدد هستیم تا گوشه‌ای از این مهجور بودن را جبران کنیم. هرچند جمعه‌ها روز تعطیل محسوب می‌شود اما در این روز، نمایشگاه‌های هنرهای تجسمی آغاز به کار می‌کنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمه‌‎سازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیست‌ها، خوشنویسان و … تلاش‌ها و فعالیت‌های اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور می‌گذارند.

«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاه‌های هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم می‌کند. بر این اساس، در سلسله گزارش‌های «هنرهای تجسمی در هفته‌ای که گذشت» نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاه‌ها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.

تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد بر استفاده نکردن از فرصت‌ها

تازه‌ترین جلسه شورای هنر روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ماه به ریاست محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی و تعدادی دیگر از مدیران برگزار شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس شورای هنر در این جلسه به مواردی چون برگزاری و اهمیت بینال هنر ونیز و اولویت‌های دستگاه دیپلماسی فرهنگی ایران اشاره کرد و گفت: ابلاغ ایجاد شهر جهانی صنایع خلاق اتفاق مبارکی است؛ استانداران قزوین و یزد، شهرداری مشهد و مسؤولان اصفهان طرح‌هایشان را برای ایجاد مجموعه‌هایی در این زمینه ارائه کردند، البته باید در نظر داشت دستورالعمل این کار برعهده شورای هنر قرار دارد و در حال تنظیم است. در روزهای گذشته برای شرکت در اجلاسی به باکو رفته بودم، برآوردم از این سفر این است که زمینه حضور جمهوری اسلامی در همه عرصه‌ها وجود دارد و این ضعف ما است که نتوانستیم از این فرصت‌ها استفاده کنیم.

وی با تاکید بر اهمیت بینال ونیز، بیان کرد: همیشه در عرصه‌های فرهنگی هنری این اشکال را داشتیم که ایران ۲ هزار سال پیش را ترسیم می‌کردیم که باید به این مسأله پرداخته شود؛ اما امروز بحمدالله هنرمندان اصیل جریان انقلاب در این عرصه حضور دارند و ان‌شاءالله باعث خیر و برکت بیشتری خواهند شد.

اسماعیلی با اشاره به نامه هشت هزار هنرمند تجسمی علیه رژیم صهیونسیتی برای تحریم صهیونیست‌ها، گفت: دانشگاه‌های دنیا نیز به این جنایات واکنش نشان دادند؛ یکی از اولویت‌های دستگاه دیپلماسی فرهنگی ما تلاش برای انزوای کامل رژیم صهیونسیتی از جشنواره هاست. به دلیل جنگ اوکراین، روسیه را از جام جهانی فوتبال و المپیک محروم کردند، حتماً باید دستگاه‌های دیپلماسی ورزشی پی‌گیری این مسأله را در دستور کار قرار دهند؛ باید فضای افکار عمومی دنیا را بر سر این قضیه، حساس نگه داریم و این رویدادها به محلی برای اعتراض به رژیم صهیونیستی تبدیل شود.

رئیس حوزه هنری و نامه ۸ هزار هنرمند برای تحریم رژیم صهیونیستی

در بخشی از این جلسه محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری در جلسه شورای هنر با اشاره به برگزاری بینال ونیز، گفت: از معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر می‌کنم؛ اتفاقی که در دوسالانه هنرهای تجسمی ونیز رخ داد ارزشمند بود چراکه بعد از سال‌ها به فرزندان هنرمند انقلاب مثل مجموعه حوزه هنری اعتماد شد که این رویکرد برآمده از تفکری است که در دولت سیزدهم وجود دارد. دوسالانه ونیز یکی از معتبرترین رویدادهای هنری دنیاست. اینکه در چنین رویدادی آن‌چه در پاویون جمهوری اسلامی عرضه می‌شود تبیین و ارائه هنرمندانه از مظلومیت کودکان غزه است ارزشمند محسوب می‌شود.

وی تصریح کرد: تهیه آثار هنری توسط هنرمندان انقلابی ارزش دوم بود؛ این آثار دی سال قبل در جریان رویدادی در مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری انقلاب اسلامی خلق شده و نتیجه همکاری هنرمندان بود که ارزش سوم محسوب می‌شود.

رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی با بیان اینکه انعکاس جهانی پاویون جمهوری اسلامی قابل اعتنا بود، افزود: نکته دیگر همبستگی شکل گرفته میان هشت هزار تن از هنرمندان تجسمی بود که به اتفاق نامه‌ای را به دبیرخانه این رویداد ارسال کردند تا رژیم صهیونسیتی را تحریم کند؛ ولی دبیرخانه این نامه را نپذیرفت. البته رژیم صهیونسیتی در اقدامی پیش‌دستانه پاویون خود را (احتمالاً به دلیل واکنش‌های احتمالی هنرمندان) بسته بود که اتفاقی ارزشمند محسوب می‌شود.

غرفه ایران در شصتمین بینال هنر ونیز از روز ۸ اردیبهشت ماه با حضور محمدرضا صبوری سفیر ایران در ایتالیا از غرفه ایران رسماً آغاز به کار کرد. در این دوره از بینال هنر ونیز، ۵ هنرمند ایرانی نقاش با موضوع «کودکان غزه» اثر دارند.

آغاز به کار دوسالانه دوازدهم سرامیک پس از وقفه ۲ ساله

دوازدهمین دوسالانه ملی هنر سرامیک ایران که قرار بود در سال ۱۴۰۱ برگزار شود به دلیل تغییرات مدیریتی در مرکز هنرهای تجسمی نیمه کاره ماند. اما حالا پس از ۴ سال از برگزاری دوسالانه یازدهم و نیمه کاره ماندن کار شورای سیاستگذاری دوسالانه دوازدهم در سال ۱۴۰۱، محمود سالاری معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در حکمی محمد خراسانی‌زاده مدیرکل هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران را به عنوان «رئیس شورای سیاست‌گذاری دوازدهمین دوسالانه ملی هنر سرامیک ایران» منصوب کرد.

نخستین جلسه شورای سیاستگذاری دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک، در تیر ماه ۱۴۰۱ با حضور عبدالرضا سهرابی مدیرکل هنرهای تجسمی و رئیس شورای سیاستگذاری دوسالانه دوازدهم، عبدالرحیم سیاهکارزاده رئیس مؤسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر، بهزاد اژدری رئیس هیأت مدیره انجمن هنرمندان سفال‌گر ایران، هیربد همت‌آزاد دبیر هنری دوسالانه یازدهم، رسول جلیلی، فریده تطهیری مقدم، محبوبه ابراهیم‌زاده، کورش آریش، مجتبی قربانی، فرزاد فرجی و احدالله شکری‌پور در مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

بهزاد اژدری در همان زمان در گفت‌وگویی با خبرنگار مهر درباره دوسالانه دوازدهم گفت: امسال (۱۴۰۱) طرح اولیه دوسالانه دوازدهم را به مرکز هنرهای تجسمی ارائه خواهیم داد و بعد از گذراندن مراحل اداری، در مورد چگونگی کیفیت آن، سیاستگذاری و دیگر ارکانش و همچنین محل برگزاری، باید مورد ارزیابی قرار گیرد. امیدواریم به اندازه کافی، بودجه لازم برای برپایی دوسالانه‌ای شایسته و درخور که مطمئناً با بحران مالی و تورمی روبه‌رو خواهیم بود، دریافت کنیم.

وی تاکید کرد: اختصاص بودجه کافی و عدم دخالت در شیوه برگزاری دوسالانه از جمله مهم‌ترین نکاتی است که باید در دولت جدید درباره برگزاری دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران مورد توجه قرار گیرد. هیچ مرکز یا نهادی بیشتر از خود هیأت مدیره وقت انجمن با تجربه برگزاری ۱۱ دوسالانه و تعداد زیادی نمایشگاه، نمی‌داند که دوسالانه سرامیک باید با چه ویژگی‌هایی برگزار شود، اهداف و چشم‌اندازهایش چیست و مسائل و مشکلاتش را درک نمی‌کند. بنابراین لازم است با کمترین دخالت و بیشترین حمایت، برگزاری بینال سرامیک را به انجمن بسپارند و فراموش نکنند که هیچ نهادی به جز انجمن‌های تخصصی هنری نمی‌توانند برگزارکننده رویدادهای تخصصی خودشان باشند.

«بر فراز دشت» از موزه هنرهای معاصر تهران خداحافظی کرد

نمایشگاه «بر فراز دشت» به کیوریتوری مسیحا ربیعی و متشکل از آثار منتخب هنرمندان ایرانی و خارجی از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران طی ۴۳ روز برپایی، توانست مخاطبان بسیاری را جذب کند. از این نمایشگاه بیش از ۳۷ هزار نفر به‌صورت انفرادی و نیز در قالب گروه‌های دانشجویی، دانش‌آموزی و هنری دیدن کردند.

همچنین بیش از ۱۴۰ بازدیدکننده خارجی هم با حضور در موزه هنرهای معاصر تهران از آثار نمایشگاه «بر فراز دشت» بازدید کردند. این نمایشگاه، یکی از پربازدیدترین نمایشگاه‌های موزه هنرهای معاصر تهران در طول ۳ سال گذشته بوده است.

نمایشگاه «بر فراز دشت» متشکل از ۷۰ اثر برجسته از نقاشان بزرگ خارجی و ایرانی گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران از جمله آثاری از کلود مونه، کامی پیسارو، ژان دافی، دیوید هاکنی، لودویک پیت، سهراب سپهری، ابوالقاسم سعیدی، پرویز کلانتری، جلال شباهنگی، حسین محجوبی، فریده لاشایی، میرعبدالرضا دریابیگی، محمود جوادی‌پور، ناصر عصار، علی آذرگین، محمد رادوند، داوود امدادیان، علی گلستانه، منوچهر نیازی، علی محمد حیدریان، رضا شهابی، محسن سهیلی، علی اکبر یاسمی و … بود.

آغاز نمایشگاه‌های هنری در آدینه

نمایشگاه انفرادی نقاشی حسین محجوبی با عنوان «غوغای رنگ‌ها» در گالری کاما، نمایشگاه نقاشی‌های هایده زرین بال با عنوان «تنیده‌گی» در گالری سهراب، نمایشگاه آنلاین نقاشی زهره سلیمی در گالری گلستان، نمایشگاه آثار اتوسا شاملو با عنوان «بعد موازی» در گالری والی، نمایشگاه انفرادی ساله شریفی با عنوان «زمزمه های پنهان» در گالری باوان، نمایشگاه انفرادی متین موسوی با عنوان «در جستجوی مکان از دست رفته» در گالری سیحون و نمایشگاه «بارگاه ادبار» در گالری شیرین، از جمله نمایشگاه‌هایی است که عصر روز جمعه ۲۱ اردیبهشت ماه افتتاح می‌شوند.

برچسب‌ها