خبرگزاری مهر - گروه استانها: بیستم اردیبهشتماه در تقویم لرستان بهعنوان «روز خرمآباد» ثبت شده است تا هرساله با اجرای برنامههای فرهنگی مناسب در این مناسبت، مقدمات ثبت جهانی دره تاریخی خرمآباد توسط یونسکو فراهم شود.
خرمآباد با بیش از ۴۵۰ هزار نفر، بیست و سومین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان لرستان است که در ارتفاع هزار و ۱۴۷ متری از سطح دریا میان کوههای زاگرس و در ۴۹۰ کیلومتری تهران پایتخت ایران واقع شده است.
«خرمآباد» سرزمین تاریخ و طبیعت
سال ۱۳۹۵ بود که خرمآباد بهعنوان یکی از هفت شهر گردشگری کشور انتخاب شد و متعاقب آن سازمان میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بیستم اردیبهشتماه را در تقویم استان به «روز خرمآباد» نامگذاری کرد.
بر اساس یافتههای تاریخی غار «کلدر» قدمت دره خرمآباد به بیش از ۵۴ هزار سال قبل باز میگردد و یکی از قدیمیترین سکونتگاههای بشری محسوب میشود که ثبت «روز خرمآباد» در تقویم این استان نیز بهنوعی برای گرامیداشت این پیشینه تاریخی و آثار طبیعی، تاریخی و فرهنگی بوده است.
خرمآباد یکی از بزرگترین شهرهای قوم لر است که در حاشیه کوههای ستبر زاگرس قرار دارد و با دارابودن آبوهوایی معتدل و کوهستانی و طبیعتی چشمنواز و دلفریب، یکی از مقاصد گردشگران سراسر کشور است که در ایام نوروز و سایر فصول پذیرای گردشگران بسیاری از سراسر کشور است.
وجود پنج هزار اثر باستانی و بیش از سه هزار و ۳۳۴ اثر باستانی ثبت شده در فهرست آثار ملی، طبیعت چشمنواز و بکر و غارهای تاریخی پر رمز و راز تنها بخش کوچکی از گذشته پر عظمت این دیار محسوب میشوند، یافتههای تاریخی حاکی از آن است که شهر خرمآباد یکی از شهرهای مهم تمدن ایلام محسوب شده است که با نامهایی همچون «خایدالو» و «شاپور خواست» آن را میشناختهاند که گواهی بر صدق ادعای قدمت تاریخی و غنای فرهنگی مردمان این دیار زاگرس نشین است.
قلعه «فلکالافلاک» شاهبیت آثار تاریخی لرستان و سمبل شهر خرمآباد است، آثار دیگری همچون دریاچه «کیو»، «گرداب سنگی»، «مناره آجری»، «سنگنوشته»، «آسیاب گبری»، «حمام گپ»، «بام لرستان»، «سراب شهوا»، «چشمه گلستان»، «مخملکوه» شگفتانگیز، «بازار طلافروشان»، «پل صفوی»، «خانه آخوند ابو» و «بازار خرمآباد» بخش کوچکی از مهمترین جاذبههای تاریخی شهر دره خرمآباد هستند که گردشگران بسیاری را بهسوی خود جذب میکنند و همین میراث ارزشمند طبیعی و تاریخی منحصربهفرد سبب شد تا روزی در تقویم به نام «خرمآباد» نامگذاری شود و هرساله مسئولان مدیریت شهری با تدارکات لازم، ویژهبرنامههایی را برای بهتر دیدهشدن این روز در استان و کشور در نظر بگیرند.
با مطرحشدن موضوع ثبت جهانی «دره خرمآباد» و قلعه «فلکالافلاک» که پیشنیاز آن اجرای برنامههای فرهنگی غنی است، شهرداری خرمآباد بهعنوان متولی اصلی مدیریت شهری با رایزنیهای صورتگرفته با استاندار لرستان و سایر متولیان حوزه فرهنگ، برنامههایی برای روز خرمآباد پیشبینی کرده است که بیتردید نقش مهمی در ثبت جهانی این آثار خواهد داشت.
«خرمآباد» شهری جهانی میشود
به گفته زهرا بهاروند معاون میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان، این استان و شهر خرمآباد با داشتن زمینههای گردشگری و جاذبههای تاریخی میتواند میزبان گردشگران بسیاری در بخشهای مختلف باشد.
وی اضافه کرد: ثبت جهانی «دره خرمآباد» میتواند این استان و شهر خرمآباد را بهعنوان مقصد گردشگری منطقه به جهانیان معرفی کند که در این راستا تمامی دستگاههای اجرایی و بهخصوص شهرداری خرمآباد باید همکاری لازم را تا ثبت نهایی این دره داشته باشند.
معاون میراثفرهنگی لرستان، بیان کرد: این اقدام ارزشمند میتواند خرمآباد را به شهری جهانی تبدیل کند که در صورت تأیید نهایی، باید بیشازپیش برای جذب گردشگران و استفاده از ظرفیتهای اقتصادی این حوزه تلاش کرد.
نورپردازی «برج آزادی» با طرح زیبای «گلونی»
داریوش بارانی بیرانوند شهردار خرمآباد نیز در سخنانی، اظهار داشت: مقرر شده دو رویداد مهم فرهنگی شامل اجرای ارکسترسمفونیک تهران و نورپردازی برج آزادی بر اساس ظرفیتهای اجتماعی، طبیعی، تاریخی و فرهنگی خرمآباد بهعنوان پیوستهای فرهنگی ثبت جهانی «دره خرمآباد» و قلعه تاریخی «فلکالافلاک» همزمان با روز خرمآباد انجام شود.
وی اظهار داشت: همچنین برنامههایی همچون برگزاری همایش شعر طنز مدیریت شهری «سی قافیه» با حضور شاعران استان و مراسم گرامیداشت روز خرمآباد با حضور اقشار مختلف مردم در محوطه باغ «گلستان» از دیگر برنامههای گرامیداشت این روز خاص است.
شهردار خرمآباد در خصوص میزبانی از ارکسترسمفونیک تهران در قلعه «فلکالافلاک» این شهر، افزود: طی مکاتبه استاندار لرستان و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و ارجاع نامه به مدیرعامل بنیاد رودکی برای انجام این رویداد مهم، تفاهمنامه همکاری میان دو مجموعه بنیاد رودکی و شهرداری خرمآباد امضا و مقرر شد شهر خرمآباد در انتهای اردیبهشتماه میزبان این گروه باشد.
بارانی بیرانوند با بیان اینکه حضور ارکسترسمفونیک تهران توسط علاقهمندان به حوزه موسیقی رصد میشود و بازتاب جهانی خواهد داشت، اضافه کرد: هدف نهایی این اقدامات دیدهشدن شهر خرمآباد، لرستان و معرفی ظرفیتهای آن به سراسر کشور است که بیش از آنکه ارزش مادی و سودآوری برای استان به همراه داشته باشد برکات فرهنگی خواهد داشت.
وی اضافه کرد: همچنین در تهیه محتوای نورپردازی برج آزادی تهران از داشتههای فرهنگی استان همچون موسیقی محلی، لباس و ویژگیهای طبیعی و تاریخی بهرهگیری خواهد شد که باتوجهبه اهمیت این برج، ظرفیتهای تاریخی و طبیعی شهر خرمآباد در کشور مخابره میشود.
شهردار خرمآباد افزود: همچنین در شب ۲۰ اردیبهشتماه، موسیقی متنوع لری به مدت بیش از سه ساعت از برج آزادی پخش و طرح زیبای «گلونی» یا همان پوشش قدیم زنان لر و لک برای پوشاندن موهای سر، با نورپردازی بر این برج نقش میبندد همچنین فرش لری نیز در قالب دیوارنگارهها به نمایش گذاشته خواهد شد تا شبی بهیادماندنی برای معرفی ظرفیت و قابلیتهای لرستان در برج آزادی ثبت شود.