به گزارش خبرنگار مهر، «سینما» یکی از هنرهای هفتگانه پرطرفدار در میان عموم مردم است که روزانه اخبار بسیاری را در سرویسها و گروههای خبری رسانهها به خود اختصاص میدهد و هنرمندان این رشته به ویژه بازیگران سینما، به نوعی زیر ذرهبین جامعه هستند و به همین دلیل به محلی برای ایجاد حواشی تبدیل میشوند. در ادامه درصدد هستیم تا اخبار هفتگی این هنر پرطرفدار و پرحاشیه را به صورتی کوتاه و خلاصه به صورت گزارشی، پیشروی مخاطبان همراه خبرگزاری مهر قرار دهیم.
فروش هفته دوم اردیبهشت ماه گیشه سینماها
فروش کلی سینمای ایران از ابتدای اردیبهشت تا ۱۴ این ماه به بیش از ۹۷ میلیارد و ۱۳۴ میلیون تومان رسید و سینمای ایران جمعه ۷ اردیبهشت ماه با فروش بیش از ۱۳ میلیارد و ۶۱ میلیون تومان بیشترین فروش و سهشنبه ۱۱ اردیبهشت با ۲۷۹ هزار و ۲۹۸ نفر، بیشترین مخاطب را در این ماه داشته است.
فیلمهای سینمایی «مست عشق» با فروش بیش از ۳۰ میلیارد و ۵۹۳ میلیون تومان، «تمساح خونی» با فروش بیش از ۸ میلیارد و ۳۴۸ میلیون تومان، «سال گربه» با فروش بیش از ۶ میلیارد و ۶۹۲ میلیون تومان، «بیبدن» با فروش بیش از ۳ میلیارد و ۵۹۳ میلیون تومان و «آسمان غرب» با فروش بیش از یک میلیارد و ۵۱۲ میلیون تومان به ترتیب رتبههای اول تا پنجم و فروش میلیاردی جدول فروش هفتگی را به خود اختصاص دادند. همچنین، فیلمهای «ایلیا جستجوی قهرمان» با فروش بیش از ۸۳۱ میلیون تومان، «آپاراتچی» با فروش بیش از ۳۵۲ میلیون تومان، «نوروز» با فروش بیش از ۲۰۵ میلیون تومان، «پرویزخان» با فروش بیش از ۲۳ میلیون تومان، «روز مات» با فروش بیش از ۶ میلیون تومان در رتبههای ششم تا دهم جدول فروش هفته گذشته جای گرفتند.
کار شورای فیلم اولیها به کجا رسید؟ / پیشنهاد رییس سازمان سینمایی
علیرغم عضویت تعداد بسیاری از فیلمسازان جوان و آیندهدار سینمای ایران در شورای فیلم اولیها و خبرهای جسته و گریخته از فعالیت این شورا و اعطای گواهی فیلمسازی برای فیلمسازان فیلم اولی، اما تعداد اخباری که از تولید فیلمهای فیلمسازان این شورا به گوش میرسد، اندک است. این در حالی است که محمد خزاعی رییس سازمان سینمایی کشور در دیدار با اعضای شورای تایید صلاحیت فیلم اولیها، بر تزریق اندیشههایی نو با دغدغههایی ملی و دینی به سینمای ایران تاکید کرد.
خزاعی در این جلسه گفت: آنچه اکنون در حال رخ دادن است تزریق نیروی جوان، تازه نفس و با انگیزه به عرصه سینمای کشور است که سالیان طولانی در این بخش کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند، بنده معتقدم سینماگران حرفهای هم از این برنامه و راهبرد سازمان سینمایی استقبال میکنند و چنان چه هر کس با نگاه منصفانه به این مسیر نگاه کند قطعاً نتیجه حاصله را تحسین خواهد کرد. شاهد ادعای بنده کارگردانان جدیدی است که از همین شورا تاییدیه گرفته و وارد عرصه حرفهای شدهاند و در جشنوارههای ۲ دوره گذشته جوایز مهمی کسب کردهاند. در کنار جوانان با استعداد و متعهد و آینده دار برای سینمای ملی کشورمان نباید از تجربه و تخصص پیشکسوتان غافل شویم، سینمای ملی و اسلامی ایران برای توسعه در حوزههای مختلف ملی و بین المللی باید از همه ظرفیتهای کشور بهره مند شود.
وی افزود: امسال برای حمایت از ۱۰ فیلم اولی البته فیلمهای ارزان قیمت مبلغی را در بودجه فارابی مصوب کردهایم که به صورت جدی تر حمایت از جریان نسل نو آغاز شود. من به آینده و افتخارات بزرگ این نسل متفکر و متخصص و متعهد امیدوارم؛ نسلی که درک بالایی از زبان تصویر و شناخت خوب از مسایل کشور و از دغدغههای ملی دارد و تلاش خواهد کرد که افتخارات این کشور را در عرصههای داخلی و خارجی به تصویر کشد.
رییس سازمان سینمایی عنوان کرد: سینمای ایران به متفکران جدید و اندیشههای نو و بدیع با دغدغههای ملی و دینی احتیاج دارد، فیلمسازانی که تفکر را در آثار شبه روشنفکری و جشنواره زده نمیداند و ارتباط با مخاطب نیز در دغدغههای آنها مشاهده میشود. راه اندازی و بررسی مجوزهای کارگردان اولی در حوزه تخصصی به دور از جریان سرمایه داری که قبلاً بر این حوزه احاطه داشت و تعیین کننده بود و نوعی عدالت فرهنگی بر اساس کشف استعداد است.
در پایان خزاعی ضمن تشکر از شورا و مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی درخواست کرد یک مراسم ویژه جهت معرفی به تهیه کننده ها و سرمایه گذاران و نهادهای تولید کننده برگزار شود.
حضور پررنگ سینماییها در نمایشگاه کتاب تهران
سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ماه فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرد و در این میان، سازمان سینمایی با تمامی معاونتهای زیرمجموعهاش در این نمایشگاه حاضر است. غرفه سازمان سینمایی با بیش از ۱۵۰ عنوان کتاب تخصصی در حوزه سینما، در این دوره میزبان علاقهمندان به کتابهای سینمایی است و مؤسسات تابعه این سازمان هر یک آثار تخصصی حوزه خود را در این غرفه عرضه خواهند کرد. مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی با ۲۲ عنوان کتاب، انجمن سینمای جوانان ایران با ۱۶ عنوان و بنیاد سینمایی فارابی با ۱۲۰ عنوان کتاب شامل ۱۰۰ عنوان از آثار قدیمی و ۲۰ عنوان جدید در نمایشگاه بین المللی تهران حضور دارند.
غرفه سازمان سینمایی کشور با هدف عرضه آخرین کتابهای منتشر شده از سوی مراکز تابعه سازمان سینمایی به علاقهمندان حوزه کتاب ارایه شده است و با برنامهریزی صورت گرفته امسال، جمعی از هنرمندان سینما نیز در مدت برگزاری نمایشگاه در این غرفه حضور خواهند داشت.
کتابهای ارایه شده در این غرفه با توجه به نیازهای جامعه کتابخوان کشور و علاقهمندان رشتههای مختلف سینمایی در حوزههای گوناگون تدوین و آماده شده است. از آنجا که یکی از دغدغههای مسؤولان سینمایی کشور، بحث عدالت فرهنگی در ابعاد مختلف آن بوده و یکی از مشخصات آن مباحث آموزشی و تحلیلی بهویژه در حوزه کتاب محسوب میشود، امسال نیز مانند سالهای گذشته سازمانهای تابعه با مجموعهای جذاب و کاربردی از کتابهای آموزشی تحلیلی سینما که توسط اساتید تألیف و ترجمه شده اند در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور خواهند داشت.
کتابهای ارایه شده از سوی سازمان سینمایی در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، طیف گسترده و چشمگیری از انواع و اقسام کتابهای گوناگون با محوریت مباحث سینما را در بر میگیرد که قطعاً برای علاقهمندان و دوستداران سینما راهگشا خواهد بود. این آثار منتخبی از کتابهایی است که در سال گذشته در حوزه کارگردانی، فیلمنامه نویسی، فیلمبرداری پیشرفته، استفاده از جلوههای ویژه کامپیوتری در سینما، انیمیشن، مستندسازی و غیره به زیور طبع آراسته شده اند. رشد و گسترش حوزه انتشارات و دست پر سازمان سینمایی کشور در این دوره نمایشگاه کتاب تهران، برآیند رویکرد و اهتمام ویژه به حوزه پژوهش، انتشارات و تالیفات سینمایی است که طی سه ساله اخیر صورت گرفته است.
آثار عرضه شده از سوی انجمن سینمای جوانان در سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به شرح زیر است:
«ژانر در فیلم کوتاه» مجموعه مقالاتی به دبیری علمی رامتین شهبازی، «مدیریت تولید فیلم» به قلم محمدرضا پاسدار، مجموعه ۲ جلدی «تاریخ هنر برای فیلمسازان» نوشته گیلیان مک ایور با ترجمه مجید کیانیان، «فیلم کوتاه، سپهر بلند» مجموعه مقالاتی به دبیری منصور براهیمی، «ساخت فیلم کوتاه با بودجه صفر» نوشته ریزان هاوس با ترجمه مجید کیانیان، «داستان در فیلم کوتاه» نوشته ریک بیرستو با ترجمه پیمان فلاحی، «نوشتن فیلم کوتاه» نوشته پاتریسیا کوپر با ترجمه پیمان فلاحی، «داستانگویی در فیلم کوتاه» به قلم سعید عقیقی، «ساختن یک فیلم کوتاه» نوشته روبرتو مولیترنی با ترجمه صنم نادری، «درباره عکاسی» نوشته سوزان سونتاک با ترجمه فرزانه طاهری، «عکاسی و روان کاوی» نوشته استفن بری با ترجمه زهرا پژوتن و صمد قربانزاده، «کشف فیلم کوتاه» به قلم سینیتا فلاندو با ترجمه پیمان فلاحی، «ترکیبندی تصویر در سینما و تلویزیون» نوشته پیتر وارد با ترجمه حمید احمدی لاری و «هنر فیلم کوتاه داستانی» نوشته ریچارد راسکین با ترجمه پیمان شوقی.
خبرهایی از پروانه ساخت و نمایش و آغاز تولید هفته
در هفتهای که گذشت، فیلمنامههای «خدای جنگ» به تهیهکنندگی سعید سعدی، کارگردانی حسین دارابی و نویسندگی احسان ثقفی یزدی، «کینه» به تهیهکنندگی سعید خانی نامقی و کارگردانی سیدحسام فرهمندجو و نویسندگی سیدحسام فرهمندجو و محمدعلی حسینی، «به هرحال رها» به تهیهکنندگی محمد احمدی، کارگردانی بهرنگ دزفولی زاده و نویسندگی سیدمهدی نریمانی زمان آبادی، بهرنگ دزفولیزاده و علیرضا تقابن و «کاغذ شطرنجی» به تهیهکنندگی بهروز افخمی و کارگردانی سیدعماد حسینی و نویسندگی بهروز افخمی، موافقت شورای پروانه ساخت سازمان سینمایی را اخذ کردند.
همچنین خبر رسید که فیلمبرداری فیلم سینمایی «زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدرعاملی بهزودی در تهران آغاز میشود.
از طرف دیگر قرارداد فیلم سینمایی «تگزاس ۳» به کارگردانی مسعود اطیابی و تهیه کنندگی ابراهیم عامریان به سرگروهی پردیس سینمایی هویزه مشهد (پخش این فیلم بر عهده تهیه کننده اثر است) به ثبت رسید. همچنین فیلم سینمایی «عطرآلود» به کارگردانی هادی مقدم دوست و تهیه کنندگی یوسف منصوری با پخش «بهمن سبز» به سرگروهی پردیس سینمایی هنرشهر آفتاب شیراز بعد از فیلم «تاوان» اکران خواهد شد. همچنین، مقرر شد اکران فیلم سینمایی «تگزاس ۳» از ۲ خرداد در سینماهای سراسر کشور آغاز شود.
آغاز به کار ایسفای چهاردهم
پس از حواشی پیش آمده برای سیزدهمین دوره جوایز آکادمی فیلم کوتاه ایران، در هفتهای که گذشت فراخوان ثبتنام چهاردهمین دوره جوایز آکادمی فیلم کوتاه ایران (جوایز ایسفا) به دبیری امیررضا جلالیان از سوی انجمن فیلم کوتاه ایران به منظور معرفی برترین آثار سینمای کوتاه ایران، منتشر شد.
بر اساس این فراخوان، تمامی فیلمهای کوتاه با هر ساختار، گرایش و تفکری، با مدت زمان حداقل ۳ دقیقه و حداکثر ۳۰ دقیقه که از ابتدای سال ١۴٠٢ تا پایان تیر ماه ١۴٠٣ تولید شده و برای دورههای قبلی جوایز ایسفا ارسال نشدهاند میتوانند فرم تقاضای شرکت در جوایز ایسفا را تکمیل کنند.
فیلمسازان فیلم کوتاه از ١٩ اردیبهشت ماه میتوانند با مراجعه به سایت ایسفا و مطالعه فراخوان چهاردهمین دوره جوایز ایسفا جدیدترین آثار خود را ثبت نام کنند، آخرین مهلت ثبتنام و همچنین ارسال آثار ٣١ تیر ماه خواهد بود و مراسم پایانی چهاردهمین دوره جوایز ایسفا در شهریور ١۴٠٣ برگزار خواهد شد.
مرحله نهایی پیچینگ ملی مستند کوتاه برگزار شد
مرحله نهایی پیچینگ ملی تخصصی مستند کوتاه به مدیریت سیامک سلیمانی و با حضور ۵ ارایهکننده راهیافته به این رویداد، روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشتماه در محل سالن شماره ۱۲ پردیس سینمایی ملت و با حضور مهدی آذرپندار مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران برگزار شد.
پیش از این و از مجموع ۴۵ اثر متقاضی شرکت در پیچینگ ملی تخصصی مستند کوتاه که با هدف حمایت حرفهای و ارتقا سطح کیفی آثار کوتاه مستند، توسط انجمن سینمای جوانان ایران برگزار میشود، تعداد ۵ اثر بهعنوان آثار راهیافته به مرحله نهایی معرفی شده بودند.
آرمان قلیپور از شهرکرد با طرح مستند «ریشه در کوهستان»، شروین وحدت از تهران با طرح مستد «بیمارستان درختان»، فرود عوضپور از خرمآباد با طرح مستند «باغ»، رضا اکبریان گالشکلایی از ساری با طرح مستند «صنوبر» و هادی شریعتی از نجفآباد با طرح مستند «روزی که محیطبان گریست» پنج مستندسازی بودند که با راهیابی به مرحله نهایی، روزگذشته و در پردیس ملت به ارایه ایدههای خود برای ساخت مستند کوتاه پرداختند.
مدیر پیچینگ درباره فرآیند اجرای پیچینگ گفت: بهطور کلی شیوه جلب حمایت از تولید در هر گونهای از مستند و داستانی گرفته تا تجربی و پویانمایی، در ایران و بهطور خاص در انجمن سینمای جوانان ایران، در قالب پیچینگ صورت میگیرد. ما از میان ۴۵ اثر رسیده ۵ اثر منتخب را به این مرحله رساندهایم. فیلمنامههای ارایه شده توسط داوران خوانده شده است و اینجا فرصتی است تا هر فیلمساز، کار خود را ارایه و از طرح خود دفاع کند. او باید از ایدههای خود، شیوه اجرایی آن و جزییات دیگری مانند برآورد مالی و چشمانداز تولید و عرضه آن صحبت کند.
هر مستندساز در ابتدای فرصت خود، ۷ دقیقه زمان برای ارایه طرحش در اختیار داشت و بعد از آن پاسخگوی پرسشهای داوران حاضر در پیچینگ بود.
برگزیدگان نهایی این پیچینگ موفق به عقد قرارداد تولید اثر خود تا سقف ۳ میلیارد ریال با انجمن سینمای جوانان ایران خواهند شد.