به گزارش خبرنگار مهر، امروز سهشنبه همایش «حماسه سخن» پاسداشت زبان و ادب فارسی در محوطه باغ «گلستان» قلعه «فلکالافلاک» برگزار شد.
اعظم روانشاد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان در این همایش ضمن گرامیداشت یاد و نام فردوسی شاعر بزرگ فارسیزبان اظهار کرد: فرهنگ ایران شامل مؤلفههای بههمپیوستهای از جغرافیا، تاریخ، دین، زبان، آدابورسوم و… بوده که همه ایرانیان و دوستداران زبان فارسی را گرد هم آورده است.
فردوسی نقطه اتصال بین گذشته و آینده ایران
وی بیان کرد: نقش و سهم زبان فارسی و فردوسی در این درآمیختگی و ترسیم رنگینکمانی زیبا به نام ایران، بنیادی و شایسته پاسداشت است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان با بیان اینکه زبان فارسی مهمترین مؤلفه هویت ملی ما بوده؛ چراکه متعلق به همه ایران است، افزود: دستکم هزار و اندی سال است که زبان فارسی نقش پیونددهندگی و ایجاد ارتباط عمیق بین ایرانیان را برعهده داشته است.
روانشاد، فردوسی را نقطه اتصال بین گذشته و آینده ایران عنوان کرد و گفت: وی در روزگار افراطوتفریط با نگاشتن شاهنامه راه دیگری را برگزید و هویت قومی را میزبان و پذیرای هویت دینی کرد.
وی بیان کرد: مفاهیم و ارزشهای متعالی اسلام در شاهنامه به زبان شعر و در صورت داستان و تمثیل و روایات طرح شدند و بدینسان فردوسی راهی را آغاز کرد که تا امروز ادامه دارد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان، ادامه داد: اگر امروز میتوانیم متون هزار سال گذشته را بهسادگی بخوانیم باید سپاسگزار متن گرانمایه شاهنامه باشیم و بقایی بلند که حکیم توس با نظم خود ساخت تا در پناه آن هویت ایرانی و زبان فارسی از بادوباران روزگاران گزندی نبیند.
روانشاد، تصریح کرد: حماسه جاودان این شاعر بزرگ ملت ما در طول تاریخ روح و نگرش حماسی را در جایجای ایران زنده نگه داشت و لر، ترک، کرد و فارس با زمزمه شاهنامه چراغ پهلوانی و دلاوری را در چهارگوشه این دیار را روشن نگه داشتند.
وی یادآور شد: شکر نعمت فردوسی، بازخوانی و فهم کتاب ارجمند اوست و امیدواریم ما مجموعههای فرهنگی با کمک شما فعالان و شاعران بتوانیم سهم خود را در این مسیر ادا کنیم.
شاهنامه مربوط به یک طیف خاص نیست
مسعود سپهوند از اساتید دانشگاه نیز در این همایش، اظهار کرد: زبان عصاره فضائل هر ملتی است و اگر آن را از صاحبان آن بگیرند تمام تاریخ و اسطورهها و افسانهها و عزت و اعتبار او را از وی گرفتهاند.
وی ادامه داد: در این میان تنها ملتهایی توانستهاند زبان خویش را از گزند زمانه در امان بدارند که از پشتوانه عظیمی از دوستداران فرهنگ مانند نویسندگان و شاعران و ادیبان برخوردار باشند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه زبان شیرین پارسی هم به مدد داشتن بزرگانی چون فردوسی، سعدی، حافظ، نظامی، مولانا و… توانسته است در این مسیر پر خطر از حوادث روزگار در امان بماند، افزود: آثار این عزیزان در طول تاریخ خوراک روح و روان ایرانیان است.
سپهوندی، بیان کرد: به گفته آلفونس دوده نویسنده شهیر فرانسویزبان مادری هر ملتی کلید گشایش بندهاست هر ملتی تا زمانی که زبان مادری خود را صیانت میکند؛ مانند یک زندانی است که کلید زندان خود را در مشت دارد.
به گفته وی از این بابت ما مردم ایران باید بر خود ببالیم که با وجود بزرگانی چون فردوسی و اثر ارزشمند او یعنی شاهنامه توانستهایم عقبههای دشوار تاریخ را با سربلندی و سروری پشت سر بگذاریم.
سپهوندی، گفت: شاهنامه فردوسی در این مسیر نسبت به سایر آثار گرانبهای فارسی حق عظیمی بر گردن ما ایرانیان دارد؛ این اثر بیبدیل در واقع نسبنامه قوم ایرانی است.
وی با اشاره به اینکه هویت، شخصیت و حافظه یک ملت در درازنای تاریخ است، گفت: شاهنامه، ما را به ما شناسانده و این امر کوچکی نیست.
این استاد دانشگاه، اضافه کرد: شاهنامه تنها اثری است که در طول تاریخ مربوط به یکطبقه خاص نبوده و نیست؛ شاهنامه کتاب افراد باسواد و کمسواد و حتی بیسواد در طول تاریخ بوده است و همه آن را بهعنوان حافظ و پناهگاه زبان شیرین فارسی دوست داشته و قدر داده و بر صدر نشاندهاند.