به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، در ادامه افزایش تنشهای دریایی بین چین و فیلیپن، «فردیناند مارکوس جونیور» رئیسجمهور فیلیپین امروز شنبه اعلام کرد که «قاطعانه از آنچه مال ماست، دفاع خواهیم کرد.»
مارکوس که در جمع دانشجویان فارغ التحصیل ارتش سخنرانی میکرد افزود که «رفتار علیه متجاوزانی که به تمامیت ارضی فیلیپین بی احترامی می کنند از طریق قانون و مسئولیتپذیری به عنوان عضو قانونمدار قوانین جامعه بین المللی انجام میشود.»
او روشن نکرد که منظورش از «متجاوزان» چه کسانی هستند، اما در روزها و هفتههای اخیر تنشها بین مانیل و پکن بر سر مناطقی در دریای جنوبی چین افزایش یافته است.
هفته پیش نیز «جای تاریلا» سخنگوی گارد ساحلی فلیپین برای «دریای غرب فلیپین» اعلام کرد که گارد ساحلی فیلیپین حضور خود در منطقه موردمناقشه دریای جنوبی چین افزایش میدهد تا با فعالیتهای چین در منطقه «سابینا شوال» مقابله کند.
این سخنگو دولت چین را به ساخت جزایر مصنوعی در این منطقه متهم کرد و دراینباره افزود فیلیپین برای مقابله با این تحرکات کشتیهایی را در سابینا شوال مستقر کرده است. وی در ادامه افزود: گارد ساحلی باید مطمئن شود که می تواند مانع احیای فعالیتهای چین در سابینا شول شود.
به نوشته رویترز منطقه سابینا شوال که مانیل آن را اسکودا می نامد، در منطقه اقتصادی انحصاری فیلیپین قرار دارد. این نقطه محل عبور کشتیهایی است که مأموریتهای تدارکاتی را برای سربازان فیلیپینی مستقر در کشتی جنگی زمینگیر شده در دومین توماس شول انجام میدهند؛ در این منطقه مانیل و چین مکرراً درگیریهای دریایی داشتهاند.
هفته گذشته نیز اداره ایمنی دریایی چین با انتشار بیانیهای اعلام کرد پکن رزمایشهای نظامی هشت روزه را در بخش شمالی دریای زرد برگزار خواهد کرد.
ارتش چین در حالی این رزمایش را آغاز کرد که «لین جیان» سخنگوی وزارت خارجه چین پیش از آن گفته بود که پکن از فیلیپین میخواهد که اقدامات تحریکآمیز را متوقف کند و عزم و اراده چین برای حفظ حاکمیت خود را به چالش نکشد.
پیش از این فیلیپین گارد ساحلی چین را به آزار و اذیت و آسیب رساندن به یکی از قایق های این کشور در منطقه مورد مناقشه دریای چین جنوبی متهم کرده بود. کشتیهای فیلیپین بدون اجازه چین وارد شدند و گارد ساحلی چین اقدامات لازم را برای فرار آنها انجام داد.
«دریاسالار جان لانگ آکیولینو» فرمانده نیروهای آمریکا در منطقه این دو-پاسفیک نیز چین را متهم به اتخاذ راهبرد «قورباغه آبپز» کرد، چون فعالانه تنشها در این منطقه را بهصورت تدریجی افزایش میدهد.
جان لانگ در گفتوگو با فایننشالتایمز گفت که در طول سه سالی که به عنوان فرمانده نیروهای آمریکا در ایندوپاسفیک بوده، چین سرعت توسعه نظامی خود را افزایش داده و تواناییهای رو به رشد خود را با رفتارهای بی ثبات کننده تر مطابقت داده است.
وی دراینباره گفت: «چین روزبهروز تهاجمیتر، جسورتر و خطرناکتر میشود.»
آکیلینو همچنین افزود که چین رفتار تهاجمی خود را از طریق راهبرد «قورباغه آبپز» تشدید میکند، که از طریق آن به تدریج دما را بالا میبرد به طوری که خطر نهایی تا زمانی که خیلی دیر نشده بود، نادیده گرفته میشد.
این مقام نظامی آمریکا مدعی شد که «باید رفتار بد چین که خارج از هنجارهای حقوقی بین المللی است توصیف شود. و این موضوع را باید همه کشورهای منطقه بیان کنند» وی افزود که پکن در کل منطقه درگیر راهبرد «شاید برابر است» است.