به گزارش خبرنگار مهر، مجتبی محمودی مهماندوست صبح دوشنبه در اولین همایش روز ملی صنعت فرش در فرهنگسرای سیمرغ نیشابور اظهار کرد: در میان کالاها و صنایع فرهنگی هیچ کالای دیگری را نمیتوان یافت که به اندازه فرش با هویت مردم گره خورده و به زیور هنر آمیخته باشد.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور گفت: فرش ایرانی آینه تمام نمای هویت تاریخی و فرهنگ ملی ایرانیان است و جاودانگی طرح و نقشهای قالی ایرانی با ثبت آنها در آرشیو و حافظه ملی ایرانیان در سازمان اسناد و کتابخانه ملی تضمین میشود.
وی با اشاره تفاهمنامه میان سازمان ملی فرش ایران و سازمان اسناد و کتابخانه ملی، افزود: در این تفاهم نامه که حدود یک دهه پیش منعقد شده بر ثبت نقشههای قدیمی و تاریخ شفاهی فرش تاکید شده و ما نیز در راستای رسالت سازمانی در پی ایفای این وظیفه هستیم.
محمودی مهماندوست با بیان جملهای از رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر اینکه «انشاالله در لابه لای اسناد و با دقت و با تحقیق در آن حقایقی از تاریخ آشکار شود»،گفت: گردآوری و نگهداری اسناد مرتبط با فرش مانند مستندسازی و ثبت تولید بزرگترین فرش جهان توسط قالیبافان نیشابوری که رکورد آن در گینس هم ثبت شده در حافظه ملی ایرانیان ضروری است.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور درباره سند تاریخی مانند راهاندازی مؤسسه قالی ایران ذیل وزارت اقتصاد ملی در سال ۱۳۰۹ گفت: این سند تاریخی درباره تشکیل صنفی متشکل از قالی فروشها، قالی بافها و نقشهکشها و رنگ آمیزان فرش است که حاوی نکات مهم تاریخی و عبرت و درسهای بسیار است.
وی همچنین به سند تلگراف اتحادیه کارگران خراسان در سال ۱۳۲۲ شمسی اشاره کرد که در آن وضعیت معیشتی قالیبافان را در دوره پهلوی مشقتبار دانسته و خواستار اعطای خواربار و تسهیلات حمایتی برای این قشر شده است.
به گفته محمودی، فرش قبل از زیرپا بودن، چشمنواز است و عامل ارتباطی و زبان مشترک همگان است و ثبت اسناد میراث مکتوب و تاریخ شفاهی این صنعت و هنر جهانی، چراغ راه آیندگان است.
گفتنی است؛ اولین همایش روز ملی صنعت فرش در نیشابور با عنوان «پیوند تار و پود» با حضور جمعی از مسؤولان استانی و مهمانان، پژوهشگران و علاقه مندان این حوزه در فرهنگسرای سیمرغ نیشابور برگزار شد.