خبرگزاری مهر، گروه سیاست - طیبه بیات: روزشمار چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به ۱۴ روز مانده تا زمان برگزاری انتخابات رسیده و طبق جدول زمانبندی برنامههای تبلیغاتی ۶ کاندیدای تأیید صلاحیت شده، روز گذشته یعنی ۲۳ خرداد ماه ۱۴۰۳، تریبون رسانه ملی در اختیار ۳ نامزد شامل «مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی و علیرضا زاکانی» قرار داشت.
روز گذشته (۲۳ خرداد) تحرکات انتخاباتی کاندیداها کمی بیشتر از روز قبل از آن بود؛ «سعید جلیلی» اولین میتینگ انتخاباتی خود در بیرجند را برگزار کرد و «مسعود پزشکیان» نیز دیداری با «محمدجواد ظریف» داشت؛ دیداری به منزله حمایت ظریف از پزشکیان و سیگنالی مبنی بر ادامه سیاست خارجی دولت روحانی در دولت پزشکیان. نامزد جبهه اصلاحات در این دیدار گفته «باید به سمت افقگشایی در سیاست خارجی حرکت کنیم»
«سعید جلیلی» عصر دیروز (چهارشنبه) در سفر به خراسان جنوبی، با همراهی «محسن منصوری» رئیس ستاد انتخاباتیاش، در «مصلی ابوالفضلی» در جمع مردم بیرجند حضور یافت. جلیلی در سخنرانی خود در بیرجند ضمن تکیه بر کلیدواژههای شعار انتخاباتیاش شامل «یک جهان فرصت» و «هر ایرانی یک نقش با شکوه» به شاخصهای دولت مقتدر اشاره کرد و گفت: «دولت مقتدر نباید بگذارد که عدهای منابع کشور را تنها برای خود بردارند». جلیلی همچنین تصریح کرد: «کسانی در یک دهه گذشته رویکردی را دنبال کردند که طبق آمار دوران خودشان، رشد اقتصادی کشور صفر و منفی شد اما شهید رئیسی با تغییر ریل، امید را در ملت زنده کرد»
جلیلی در «گفتگوی ویژه خبری» نیز همانند قالیباف تاکید زیادی بر اهمیت برنامه هفتم توسعه کرد و ضمن اشاره به اجرای ناقص برنامه ششم توسط دولت روحانی، گفت: «دولت وقت زیاد اعتقادی به برنامه [توسعه] نداشت و بیان کرد که من این برنامه را دنبال نمیکنم؛ به همین دلیل در جلسات مربوط به برنامه [ششم] شرکت نکرد؛ در پایان ۸ سال هم فقط ۳۰ درصد از برنامه را اجرا کرده بود»
در دیگر سو، «مصطفی پورمحمدی» در برنامه «با مردم» سخنان مهمی از خاطرات دوران مسئولیتش در معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات و پیگیری پرونده سازمان منافقین گفت؛ سخنانی که بیپرده به سابقه امنیتیاش اشاره میکرد و بیشتر جنبه تاریخ شفاهی داشت. پورمحمدی با توجه به هجمهای که این روزها رسانههای ضدانقلاب و منافقین علیه او با کلیدواژه «قاضی ۶۷» و «عضو هیئت مرگ» به کار گرفتهاند، از مبارزات و اقداماتش علیه این گروهک تروریستی در دوران مسئولیتش گفت. خاطره دیدار وی با «صدام» در سال ۷۴ نیز از دیگر سخنان جالب توجه پورمحمدی بود.
دیگر کاندیدای انتخابات که در قاب تلویزیون حاضر شد و از برنامههایش گفت، «علیرضا زاکانی» بود. زاکانی با اشاره به سوابق مبارزاتیاش با «فساد» از اوایل دهه ۸۰ گفت: «دهها بار برای احقاق حق مردم به دادسرا و بیش از ۷ الی ۸ بار به دادگاه رفتهام که از همه آنها سربلند بیرون آمدهام». به گفته زاکانی، «فساد نه جریان اصولگرا میشناسد نه جریان اصلاح طلب. فساد همه جا وجود دارد». زاکانی در پاسخ به سوالی در خصوص ترکیب کابینه دولتش با بیان اینکه «به اعتقاد بنده برخی از همین افراد که در دولت شهید رئیسی هستند، افراد شایستهای محسوب میشوند»، به وزرای فعلی صمت، اقتصاد، ارشاد، نیرو و برخی معاونان رئیسجمهور اشاره کرد. زاکانی در عین حال معتقد است «دولت در برخی حوزهها و مسئولیتها به تغییر و پوست اندازی نیز نیاز دارد.»
از تبلیغات انتخاباتی نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری چه خبر؟
علیرضا زاکانی با حضور در برنامه «صف اول» شبکه خبر، با تاکید بر اینکه «پاسخگوی هر مسئولیتی که در چهل و پنج سال گذشته داشتم، هستم» افزود: «سختترین کاری که انجام دادم مبارزه با فساد با قویترین شاخهها و تنههای فساد در کشور از دهه ۱۳۸۰ بوده؛ مواجهه با فساد اقتصادی را از قویترین بخش آن یعنی بخشی که حمایت ویژه داشت، شروع کردم و در دستگاههای اجرایی و قضائی و سایر مجموعهها از جمله خودِ مجلس ادامه دادم. معتقدم باید از قویترین آدمها که برای خودشان حریم تعریف کردهاند شروع میکردیم. دهها بار برای تحقق حق مردم به دادسرا و بیش از ۷-۸ بار دادگاه رفتم.»
این نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری بیان کرد: «در سه پرونده که به دادسرا و دادگاه رفته بود با منطق و استدلال توانستم، ۱۵ رأی از هیأت منصفه بگیرم، این بخش شیرینترین بخش بود.»
* «پاسخگوی مسئولیتهای گذشتهام هستم / دهها بار برای حق مردم به دادسرا و دادگاه رفتم / فساد اصولگرا و اصلاحطلب نمیشناسد / دولتهای محلی شکل نگرفته و دولت ملی، فربه شده است / دلم با مردم قم است / امکان انتصاب افراد شایسته دولت فعلی، در دولت بعدی هست / قوا هر کدام سرجایشان نیستند / «دولت خدمت» شعاری برای شهید ابوترابی است / علت اصلی فسادهایی که یافتم ترک فعل و تعارض منافع بود / در جریان انقلاب، انقلابینما داشتیم و بنده اتفاقاً با آنها شروع کردم / تهران یک کشور بوده و مشکلاتش بسیار متنوع است / دیوانسالاری دولت را میتوان با تقسیم اختیارات دنبال کرد و با تمرکززدایی آن را بهتر اجرایی کرد / رئیسجمهور، رئیسجمهور همه مردم حتی ایرانیان خارج از کشور است / دوره کسی که میگوید فقط من میتوانم، گذشته است / افرادی که دور یک میز با ما مینشینند باید همداستان و همجهت در چارچوب اقدامات آیتالله رئیسی باشند / معیشت و سفره مردم را باید فراخ کنیم / افرادی چون علیآبادی، محرابیان، اسماعیلی، منصوری، مرتضوی، لطیفی، خاندوزی و صحرایی که ویژگی دارند را انتخاب میکنم» از جمله تیترهای مهم سخنان زاکانی در برنامه صف اول بود.
همچنین حجت الاسلام و المسلمین مصطفی پور محمدی در بخشی از اظهاراتش در برنامه تلویزیونی «با مردم»، با اشاره به مذاکره خود با صدام حسین برای آزادی اسرا به پیشنهاد آیتالله هاشمی رفسنجانی در دوران ریاست جمهوری وی، گفت: «من با بدترین دشمن این ملت مذاکره کردم. با پشتوانه قدرت ملی و هوشمندی و تکنیک مذاکراتی، میتوان با دشمنان بزرگ هم مذاکره کرد اما از موضع قدرت و با توانایی و هوشمندی. آنچه که امروز به نام میدان و دیپلماسی میشناسیم یکدیگر را تکمیل میکنند و به جای تأثیرگذار میرسند.»
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در ادامه به سابقهاش در امور امنیتی، اطلاعاتی و قضائی اشاره کرد و افزود: «اطمینان میدهم که به امنیت کشور، امنیت داخلی و خارجی و امنیت ملی بیفزایم. امنیت ابعاد مختلف دارد؛ هم به تولید و افزایش امنیت سخت نیاز داریم هم به افزایش امنیت نرم در همه حوزهها. من با شعار «خرد، شادی و شکوفایی» گام برمیدارم. دولت من دولت قرار است که به معنای آرامش، متانت و سکونت و محبت در کنار مردم است.»
* «من با بدترین دشمن این ملت مذاکره کردم / در دولت اصلاحات از وزارت اطلاعات کنار گذاشته شدم / در دولت آقای احمدینژاد هم باز کنار گذاشته شدم / پرونده زیاد تشکیل دادن، مجازات زیاد، اتهام زدن و زندان بردن مهم نیست بلکه مهم روشهای کنترلی، مراقبتی و نظارتی است / نمیخواستم دیگر در کارهای اجرایی وارد شوم / آمدهام تا تجربه، آگاهی و شناخت خودم را در اختیار مردمی که بسیار خود را به آنان مدیون میدانم قرار دهم / دولت من دولت قرار است که به معنای آرامش، متانت و سکونت و محبت در کنار مردم است / عدالت، ثروت و قدرت سه اولویت برنامههای من است / ثروت و قدرت در کنار عدالت برای جامعه شادی، نشاط و شکوفایی میآورد که همه اینها نیز با خردمندی محقق میشود» از جمله تیترهای مهم سخنان پورمحمدی در برنامه با مردم بود.
* مسعود زریبافان دبیر هیئت دولت در دوره ریاست جمهوری محمود احمدینژاد بهعنوان معاون امور استانهای ستادهای «شورای وحدت» مصطفی پورمحمدی منصوب شد.
* حسامالدین آشنا رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری در دولت حسن روحانی حضور در ستادهای انتخاباتی کاندیداهای ریاستجمهوری را تکذیب کرد و در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «هر یک از داوطلبان فعلی از من مشاوره بخواهد به او مشاوره خواهم داد ولی مطابق نظرات و دیدگاههایی که درست میدانم. تا به حال هم در هیچ ستادی مسئولیتی نداشتهام.»
در برنامه گفت و گوی ویژه خبری هم، سعید جلیلی با بیان اینکه برنامه داشتن و باور داشتن به آن لازمه جهش کشور است، تصریح کرد: «من می گویم یک جهان فرصت داریم و باید یک ایران جهش داشته باشیم.»
این کاندید انتخابات ریاست جمهور در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه مدیریت بازار ارز، حاکمیت ریال، پیشبینی پذیر بودن سیاستهای اقتصادی از وظایف رئیس جمهور است که باید آن را دنبال کند، گفت: «ما دهها ساعت روند گردش ارز در داخل کشور را بررسی کردیم که چه عاملی موجب ایجاد اخلال در بازار ارز میشود. در این زمینه ایرادهایی وجود دارد که باید رفع شود. لازمه ثبات در بازار ارز این است که مصارف و منابع ارزی و اولویتهای تخصیص باید مشخص باشد تا بازار آرامش داشته باشد.»
* «برنامه داشتن و باور داشتن به آن لازمه جهش کشور است / دولت باید برای ثبات در حاکمیت ریال برنامه داشته باشد / دولت نباید بنگاهداری کند / اشراف خوبی بر برنامه هفتم توسعه دارم / شروع دولت بعدی با شروع برنامه هفتم توسعه فرصت خوبی است / یک جهان فرصت داریم و باید یک ایران جهش داشته باشیم / برنامه داشتن و باور داشتن به آن لازمه جهش کشور است / رئیس جمهور باید به برنامهها اشراف داشته باشد و فقط برنامه خواندن کافی نیست / رئیس جمهور باید موانع تحقق برنامه را بداند و آنها را رفع کند / یکی از اولویتهای دولت من این است که حاکمیت ریال باید جدی گرفته شود و این یعنی دولت مقتدر / اصلاح نظام بانکی باید دنبال شود تا رشد اقتصادی تأمین شود / مالیات میتواند منبع درآمد باشد ولی مهمتر از آن ابزاری برای سیاستگذاری و ایجاد عدالت است / نباید فرار مالیاتی وجود داشته باشد / بعد از تهیه مسکن، تأمین اشتغال برای افراد مهم است / برنامه هفتم توسعه با سیاستهای ابلاغی رهبری درباره اقتصاد دریا محور همزمان شده است / مسکن فقط خوابگاه نیست / باید فرد در یک دقیقه از محل سکونت به محل تفریحی برسد / اکنون حرف دولت هوشمند و فوق هوشمند مطرح است / باید ماشین اداری دولت به حرکت درآید و چابک شود / مردمیسازی یعنی دولت بنگاه را به مردم بدهد و مردم با اهلیت و صلاحیتی که دارند، این بنگاهها را ارتقا دهند / ارتقای بهره وری و کوچک شدن دولت هدف مردمیسازی اقتصاد بود» از جمله تیترهای مهم سخنان جلیلی در گفت و گوی ویژه خبری بود.
* مسعود پزشکیان روز گذشته (۲۳ خرداد) باصدور بیانیهای درباره مناطق، اقوام، ادیان و مذاهب کشور تاکید کرد: «پیشنهاد و راهکار مشخص ما در جبران کاستیها و محرومیتهای تاریخی و مزمن در این نواحی رویکرد «تبعیض مثبت» و تمرکز برنامه ها و منابع برای پیشرفت و آبادانی نقاطی است که به شکلی شایسته مورد توجه برنامه ریزان قرار نگرفته است و متأسفانه به محرومیت این شهر یاران و خاک مهربانان» از توسعه متوازن و همه جانبه انجامیده است.»
آذر منصوری رئیس جبهه اصلاحات در شبکه اجتماعی ایکس خبر داد: «طبق جمع بندی آخرین جلسه مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران، جبهه اصلاحات ایران در سراسر کشور در فرصت باقیمانده تا پایان تبلیغات، همراه و همگام با ستاد مرکزی دکتر پزشکیان همه ظرفیتهای خود را برای پیروزی ایشان بکار گیرند.»
* محمدباقر قالیباف نیز (۲۳ خرداد) در جمع مسئولان ستادهای شهرستانی خود گفت: «هر کدام از شما یک ستاد مؤثر هستید که میتوانید در وهله اول همه را برای مشارکت در انتخابات بسیج کنید. موضوع مهم دیگر تصمیم سازی خوب برای مردم عزیز است که در این شرایط سخت میخواهند از بین ۶ نفر یکی را انتخاب کنند.کوتاهترین و موثرین راه برای تغییر و تحول و تقویت نقاط قوت و تبدیل نقاط ضعف به نقطه قوت، انتخابات است که امروز این فرصت برای مردم فراهم شده است.»
وی با بیان اینکه سال اول مجلس دوازدهم و دولت چهارم با هم متقارن شده است، گفت: «امسال سال اول اجرای برنامه هفتم توسعه است؛ لذا همه چیز برای تحول فراهم شده است. جبهه انقلاب میتواند بر مشکلات فائق آمده و قدرت حل مساله را دارد. ان شاءالله در «دولت خدمت و پیشرفت» کیک اقتصادی را بزرگ میکنیم. بخشی از مردم در فقر مطلق هستند و نمیتوانند بپذیرند که اول پیشرفت رخ داده بعد مشکلاتشان حل شود. خدمت نیز به معنای توجه به قشر محروم و افرادی است که در زیر خط فقر زندگی میکنند. نباید لحظهای برای خدمت به آنها درنگ کرد. البته این موارد در برنامه هفتم پیشبینی شده است. در کنار خدمت از مردم و قشر آسیبپذیر جامعه نباید غافل شد.»