به گزارش خبرنگار مهر، تیم های ملی فوتبال آلمان و مجارستان در دومین دیدار خود در دور گروهی رقابت های جام ملت های فوتبال اروپا امروز چهارشنبه از ساعت ۱۹:۳۰ به مصاف هم خواهند رفت.
این دو تیم تاکنون ۳۵ بار در رقابت های مختلف به مصاف هم رفته اند که ۱۳ پیروزی سهم آلمان، ۱۲ تساوی و ۱۲ پیروزی برای مجارستان به ثبت رسیده است.
البته بیشتر این رقابت ها در قالب بازی های دوستانه بوده است و بازی های رسمی این دو تیم بسیار کمتر است. یکی از به یادماندنی ترین بازی های تیم های ملی مجارستان و آلمان در ۲۰ ژوئن در جام جهانی ۱۹۵۴ رقم خورد.
معجزه برن
در تاریخ فوتبال جهان، برخی بازیها به دلیل اهمیت و حوادث غیرمنتظرهشان همیشه در یادها باقی میمانند. یکی از این بازیها، فینال جام جهانی ۱۹۵۴ میان تیمهای آلمان غربی و مجارستان بود. این بازی که به «معجزه برن» معروف شد، یکی از هیجانانگیزترین و نمادینترین مسابقات تاریخ فوتبال به شمار میرود.
جام جهانی ۱۹۵۴ پنجمین دوره جامهای جهانی بود که به میزبانی سوییس برگزار شد و آلمان غربی و مجارستانی در کنار ترکیه و کره جنوبی در یک گروه قرار داشتند. در این دوره برای نخستین بار جام جهانی از دریچه تلویزیون قابل تماشا بود و اینکه علاوه بر هزاران تماشاگر حاضر در ورزشگاه، هزاران نفر و شاید میلیون ها نفر می توانستند بازی ها را تماشا کنند بر هیجان و حساسیت آن افزوده بود.
تیم پر ستاره مجارستان یکی از شانس های اصلی قهرمانی در جام جهانی ۱۹۵۴ محسوب می شد، آنها رکورد ۳۱ بازی بدون باخت را طی ۵ سال گذشته داشتند (بدون احتساب پیروزی آنها در سال ۵۲ برابر آلمان غربی).
مجارستان همچنین قهرمان المپیک و قهرمان رقابت های اروپای مرکزی بود. در سال ۱۹۵۳ آنها با شکست ۶ بر ۳ تیم انگلیس به اولین تیمی تبدیل شدند که در خارج از انگلیس یا ایرلند آنها را شکست می دهد، همچنین پیش از جام جهانی آنها با حساب ۷ بر ۱ تیم انگلیس را شکی داده بودند.
آلمان که حالا به بخش های مختلفی تقسیم شده بود و بدلیل جنگ جهانی دوم جام جهانی ۱۹۵۰ را هم از دست داده بود با همان مربی سالهای نه چندان دور خود یعنی "سپ هربرگر" که حد فاصل سالهای ۱۹۳۶ تا ۱۹۴۲ هم هدایت آلمان را برعهده داشت پا به میدان می گذاشت. آنها از بازیکنان نیمه حرفه ای خود استفاده می کردند که بیشتر آنها در تیم کایزرسلاترن، قهرمان سالهای ۵۱ تا ۵۳ آلمان توپ می زدند. "فریتز والتر" مشهور ترین بازیکن و بازیساز آنها بود.
بازیکنان آلمانی معمولاً شغل دومی هم داشتند. آلمان غربی مسیر دشواری برای رسیدن به جام جهانی طی نکرده بود و با گذشتن از نروژ و سار به اینجا رسیده بود، پیش از جام جهانی هم تنها یک بازی دوستانه انجام داد.
تحقیر آلمان در مرحله گروهی
آلمان غربی و مجارستان در حالی در دومین دیدار خود در مرحله گروهی در ورزشگاه «سنت جیکوب» شهر بازل و در حضور ۵۶ هزار تماشاگر به مصاف هم رفتند.
مجارستان در آن سال یکی از قدرتمندترین تیم های جهان بود و ستاره تمام ادوار فوتبال جهان یعنی «فرانس پوشکاش» در این تیم حضور داشت.
آلمان غربی هم در حالی پا به این میدان گذاشته بود که در دوره های قبلی به دلیل جنایاتی که ارتش هیتلر در جنگ جهانی مرتکب شده بود از حضور در جام جهانی منع بود و در این دوره اجازه حضور در مسابقات را کسب کرد.
در این مسابقه مجارستان که ستاره های بزرگی را در اختیار داشت در دقیقه ۳ با گل «شاندور کوچیش» که یکی از نوابغ تاریخ فوتبال بود به گل رسید.
آلمانی ها هنوز به خود نیامده بودند که گل دوم را «فرانتس پوشکاش» وارد دروزاه «آنتون تورک» کرد و ۴ دقیقه بعد هم «شاندور کوچیش» سومین گل را به ثمر رساند.
آلمان در نیمه اول توانست یکی از گل ها را جبران کند تا بازی با نتیجه ۳ بر یک در نیمه اول به پایان برسد. اما روز جهنمی آلمان در نیمه دوم رقم خورد و این تیم در نهایت با نتیجه پر گل ۸ بر ۳ مغلوب حریف پرآوازه خود شد.
انتقام آلمان در فینال
اما این پایان کار جرمن ها در جام جهانی نبود. در نهایت آلمان به عنوان تیم اول و مجارستان به عنوان تیم دوم راهی مرحله بعدی شدند و یک بار دیگر در بازی فینال رو در روی هم قرار گرفتند. بازی فینال در تاریخ ۴ ژوییه برگزار شد و مجارستانی ها به واسطه پیروزی پرگل در مرحله گروهی، اطمینان زیادی به برتری در دیدار نهایی داشتند و همه چیز طبق خواسته آنها پیش رفت.
فینال در تاریخ ۴ ژوئیه ۱۹۵۴ در ورزشگاه وانکدورف برن برگزار شد. بازی با فشار و حملات اولیه مجارستان آغاز شد و آنها توانستند در دقایق ابتدایی، دو گل توسط پوشکاش و زیبور به ثمر برسانند. به نظر میرسید که مجارستان به راحتی پیروز خواهد شد، اما آلمان غربی به سرعت واکنش نشان داد.
تیم آلمان غربی، که توسط سپ هربرگر هدایت میشد، با روحیه و استقامت بالا به بازی ادامه داد. آنها توانستند در دقایق ۱۰ و ۱۸ دو گل توسط مکس مورلوک و هلموت ران به ثمر برسانند و بازی را به تساوی بکشانند. پس از آن، بازی با شدت و هیجان بیشتری دنبال شد و هر دو تیم فرصتهای گلزنی متعددی داشتند.
گویا یاران پوشکاش در این بازی تلسم شده بودند و نتوانستند تا پایان بازی، دروازه حریف را باز کنند و در دقیقه ۸۸ این آلمان بود که گل سوم را هم به ثمر رساند تا مجارستان از رسیدن به جام ناکام بماند و آلمان غربی قهرمان جام جهانی ۱۹۵۴ شود.
در دقیقه ۸۴، هلموت ران با یک ضربه دقیق توانست گل سوم آلمان غربی را به ثمر برساند. این گل که به «گل قرن» معروف شد، آلمان را با نتیجه ۳ بر ۲ پیش انداخت. با وجود تلاشهای مجارستان برای بازگشت به بازی، دفاع مستحکم آلمان و عملکرد عالی دروازهبان آنها، تونی تورک، مانع از تغییر نتیجه شد.
آلمان غربی با سوت پایان بازی، به عنوان قهرمان جام جهانی ۱۹۵۴ شناخته شد. این پیروزی، نه تنها برای فوتبال آلمان بلکه برای کل کشور، که پس از جنگ جهانی دوم در حال بازسازی و احیای روحیه ملی بود، اهمیت زیادی داشت. این موفقیت بزرگ، اولین قهرمانی آلمان در جام جهانی بود و نقطه عطفی در تاریخ فوتبال این کشور به شمار میرود.