به گزارش خبرنگار مهر وضعیت صنعت برق در دولت دوازدهم موجب شده بود که عیسی کلانتری در نشست خبری خود بگوید یا مردم باید قطع برق را تحمل کنند یا سوخت آلوده نیروگاهها را و نمیتوان هم هوای تمیز داشت و هم اینکه برق قطع نشود.
مسئله تأمین برق در دولت دوازدهم به حدی جدی شده بود که حتی در فصلهای سرد سال نیز برق برخی از مناطق کشور در طول شبانه روز چندین بار قطع شده بود و به استناد آماری که شرکت توانیر داده بود این قطع ناگهانی برق موجب شده بود تا وسایل الکتریکی مصرف کنندگان دچار آسیب جدی شود.
حسن روحانی رئیس دولت دوازدهم به جای انکه برنامه مشخصی در تولید برق داشته باشد گفته بود: در خاموشیها، مهم این است که مردم از ساعات آن مطلع باشند تا بتوانند پیشبینی و برنامهریزی کنند.
این قطع برق فقط مربوط به زمستان نبود و در سالهای پایانی دولت دوازدهم در طول سال شاهد قطعهای مکرر برق بودیم که نارضایتیهای جدی را برای مردم ایجاد کرد.
اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم شرایط تغییر پیدا کرد و قطع برق به حد اقل خود رسید و احساس رفاه در مصرف انرژی به شدت بالا رفت تا جایی که مردم آن روزها را از یاد بردهاند.
خاموشیهای برق در تابستان ۱۴۰۰ خسارتهای زیادی به کشور تحمیل کرد. این خاموشیها که ناشی از ناترازی در تولید و مصرف برق بود سبب شده بود مردم و صنایع همواره نگران رخدادن خاموشی و ازدسترفتن فعالیتها شود.
این روند ادامه داشت تا زمانی که دولت سیزدهم سکان امور را به دست گرفت و وزارت نیرو این دولت اقدامهای متعدد و مهمی را برای عبور از ناترازیها در دستور کار قرارداد.
دولت سیزدهم در حالی روی کارآمد که کشور در صنعت برق با ناترازی بیش از ۱۵ هزار مگاواتی روبهرو بود و باتوجهبه میانگین افزایش ۵ درصدی مصرف برق بهصورت سالانه این احتمال وجود داشت که در سه سال گذشته ضمن تشدید این ناترازی، مشکلات مضاعفی گریبانگیر این صنعت مهم و حیاتی شود.
بر اساس اعلام وزارت نیرو، این وزارت برای حل مشکلات در سه سال گذشته با اتخاذ برنامههای راهبردی در سه بخش کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت تلاش کرد تا این چالش جدی را برطرف سازد.
از جمله این برنامهها میتوان به طراحی و اجرای ۱۰۰ اقدام راهبردی برای عبور موفق از اوج بار مصرف سال ۱۴۰۱، طراحی و اجرای ۱۴۰ اقدام راهبردی برای عبور موفق از اوج بار مصرف سال ۱۴۰۲ و طراحی و اجرای ۱۸۰ اقدام راهبردی برای عبور موفق از اوج بار مصرف سال ۱۴۰۳ اشاره کرد.
مجموعه اقدامها و برنامههایی که سبب شد دوران اوج بار سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در حالی با موفقیت سپری شود که علاوه بر افزایش میزان برق تحویلی به بخشهای مولد، در بخش خانگی نیز خاموشی برنامهریزی شدهای رخ ندهد.
در ابتدای دولت سیزدهم احداث و بهرهبرداری از ۲۰۰۰۰ مگاوات ظرفیت جدید در دستور کار قرار گرفت که از این میزان برنامهریزی جهت احداث ۱۷ هزار و ۶۷۸ مگاوات اجرایی و تا خردادماه سال ۱۴۰۳، ۹ هزار و ۳۶۴ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شد. این رقم در حالی است که بر اساس گفتههای وزیر نیرو در دولتهای هفتم و هشتم ۶۰ درصد، در دولتهای نهم و دهم ۶۸ درصد و در دولتهای یازدهم و دوازدهم تنها ۲۳ درصد به ظرفیت تولید برق کشور نسبت به ابتدای هر دولت افزوده شد.
یکی از اقدامهای بسیار مهم صنعت برق برای افزایش پایداری شبکه سراسری و حفظ ولتاژ برق، افزایش ظرفیت خطوط انتقال و توسعه پستها در نقاط مختلف کشور بوده است و بر همین اساس در سه سال گذشته در این راستا ۲۱۶۲ کیلومتر خط، ۱۹۵۴۵ مگاولت آمپر پست جدید، ۱۲۷ مورد بهبود شبکه انجام شده است که مجموع اعتبار آن ۴۸,۶۵۰ میلیارد تومان است.