خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: در جریان رقابت های انتخاباتی اخیر تحلیلگران سیاسی انگلیس، میخواستند نشان دهند که فقط موضوع اقتصاد، بهداشت و آموزش بر نتایج انتخابات تاثیر گذاشته است، اما تحقیقات میدانی نشان داده که وقایع غزه و نوع رویکرد دولت انگلیس در قبال جنایات رژیم صهیونیستی، از مهمترین فاکتورهای مورد توجه شهروندان در انتخابات اخیر بوده است.
از این نظر باید گفت نتایج انتخابات انگلیس، برای رژیم صهیونیستی، یک شوک بزرگ بود. چرا که حزب محافظه کار شکست خورد و ریشی سوناک ناچار شد جای خود را به کر استارمر رهبر حزب کارگر بدهد.
حزب کارگر که به مدت ۱۴ سال خود را برای این پیروزی مهیا کرده بود، توانست ۴۱۲ کرسی را در اختیار بگیرد و فقط ۱۲۱ کرسی به حزب محافظهکار ۱۲۱رسید. سهم حزب لیبرال دموکرات ۷۱ کرسی شد و حزب ملی اسکاتلند ۹ کرسی و بقیه احزاب هم ۳۵ کرسی را به دست آوردند.
نتایج انتخابات انگلیس و ابهام درباره وضعیت جو بایدن و دموکراتها به موازات شرایط داخلی، کار را برای نتانیاهو دشوارتر کرده است. چرا که وقایع یک سال اخیر نشان داد که سوناک، تا چه اندازه از رژیم صهیونیستی حمایت کرد.
اما حالا که استارمر کابینه تشکیل داده، میتوانیم بگوییم که شرایط برای رژیم صهیونیستی، پیچیدهتر شد. صد البته قدرت گرفتن حزب کارگر در انگلیس، به معنی تغییر رویکرد سیاسی استعمار پیر در قبال پرونده فلسطین نیست و همه میدانند که انگلیس، در شکلگیری پدیده نامشروع صهیونیسم، نقشی تاریخی و تعیینکننده داشته است. اما مساله این است که رای دهندگان آسیایی مقیم انگلیس و همچنین بخشی از روشنفکران و شهروندان عادی این کشور، در چند ماه اخیر از جنایات صهیونیستها به ستوه آمدند و تظاهرات حامیان فلسطین در لندن، توجه همه جهانیان را به سوی خود جلب کرد.
با وجود اعتراضات گسترده شهروندان انگلیس به نسل کشی در غزه، دولت سوناک، از عملیات طوفان الاقصی بدین سو، یکی از مهمترین حامیان بنیامین نتانیاهو بود. ارائه کمکهای تسلیحاتی، ارائه سرویس جاسوسی – اطلاعاتی، حمایت حقوقی و تلاش برای اثرگذاری منفی بر تصمیمات جهانی حامیان مبارزین فلسطینی، بخشی از بسته یا پکیج حمایتی بریتانیا برای تل آویو بود. ولی حالا دولتی بر سر کار آمده که در همین گام نخست، نشان داده به خاطر افزایش موج حمایت از فلسطین در میان شهروندان انگلیسی، حاضر نیست از جنگ حمایت کند.
مسلمانان انگلیس، نگرانِ غزه
گزارش مفصل روزنامه ایندیپندنت نشان داد که رای دهندگان در انتخابات انگلیس، صرفا به موضوعات اقتصادی نظر نداشتند و اتفاقا یکی از دغدغه های مهم آنان، نوع نگاه دولت به مساله فلسطین بود. این روزنامه در گزارش خود اعلام کرده بود که دست کم ۲۰ درصد از رای دهندگان آسیایی و مسلمان در انگلیس، به طور جدی به مساله فلسطین می اندیشند و از سیاست های دولت برآمده از حزب محافظه کار، ناراضی و گله مند هستند.
زارا محمد، دبیر کل شورای مسلمانان بریتانیا، از نگرانیهای قابل توجه در میان جوامع مسلمان بریتانیا صحبت کرده بود و این در حالی بود که کر استارمر، قبل از انتخابات، از درخواست آتشبس فوری در غزه اجتناب کرده بود. اما به محض این که از پیروزی خود آسوده خاطر شد، فردی را به عنوان وزیر امور خارجه برگزید که در نخستین موضعگیری سیاسی خود، درباره ضرورت برقراری آتشبس فوری و آزادی اسرا حرف میزند.
دیوید لمی که به عنوان وزیر امور خارجه، جای دیوید کامرون را گرفته وعده داده که با کمک جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برای دستیابی به آتشبس تلاش خواهد کرد. دیوید لمی سیاستمدار و قانونگذار سیاهپوست با همتای آمریکایی خود، آنتونی بلینکن درباره ضرورت برقراری آتش بس صحبت کرده است.
رویکرد دو حزب قدیمی انگلیس به مساله فلسطین
می دانیم که دو حزب قدیمی و قدرتمند در صحنه سیاسی انگلیس یعنی «حزب محافظهکار» (The Conservative Party) و «حزب کارگر» (Labour Party)، دو جناح اصلی سیاست و تفکر سیاسی در جامعه و حکمرانی انگلیس را هدایت میکنند. این دو حزب، در برخی نقاط درباره موجودیت رژیم صهیونیستی، دیدگاههای مشابه دارند. اما در عین حال، دارای تفاوتها و اختلافات شاین توجهی نیز هستند. حزب محافظهکار انگلیس، موضعی پیچیده در مورد رژیم صهیونیستی و غزه دارد. حزب محافظه کار به طور سنتی طرفدار تل آویو تلقی میشد، اما در سالهای اخیر، برخی از نمایندگان حزب محافظه کار از جنایات صهیونیستها در غزه انتقاد کردند که منجر به اختلافات داخلی در این حزب شد. اصلیترین ویژگیهای رویکرد حزب مزبور در قبال مساله فلسطین چنین است:
۱.این حزب عموماً از یک مغلطه خطرناک به نام «حق رژیم صهیونیستی برای دفاع از خود» حمایت میکند و در نتیجه چشم خود را بر روی بسیاری از جنایات میبندد.
۲.از راه حل دو کشوری حمایت میکند.
۳. محافظه کاران به مبارزه با یهودستیزی پایبند است.
۴.تأمین بودجه برای اقدامات امنیتی در مدارس و کنیسههای یهودی و ترویج آموزش درباره تاریخ یهود و موضوع هولوکاست، از دیگر اهداف سیاسی محافظه کاران انگلیس است.
در جریان انتخابات ۲۰۲۴ بریتانیا، حزب کارگر به دلیل مواضع خود در قبال غزه، برخی از آرای خود را در مناطق مسلمان نشین از دست داد، که نشان میدهد این موضوع همچنان در سیاست بریتانیا اهمیت زیادی دارد. اما در نگرش این حزب، موضوعاتی وجود دارد که میتوان گفت به اندازه حزب محافظه کار، خصمانه نیست.
نگرش حزب کارگر بریتانیا نسبت به رژیم صهیونیستی و غزه در طول زمان تغییر کرده است و تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله رهبری، فضای سیاسی و افکار عمومی بوده است. از نظر تاریخی، حزب کارگر نیز همواره از راه حل دو دولتی حمایت کرده است. با این حال، تغییرات قابل توجهی در سالهای اخیر وجود داشته که میتوان به برخی از آنها اشاره کرد:
۱.حزب کارگر تحت رهبری جرمی کوربین طی سالیان ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ میلادی، با اتهام یهودستیزی و طرفداری از فلسطین روبرو شد.
۲.کوربین بارها از اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه انتقاد میکرد و خواستار پایان محاصره بود.
۳.با انتخاب کر استارمر به عنوان رهبر حزب کارگر در سال ۲۰۲۰ میلادی، این حزب تلاش کرده که جایگاه خود را نزد جامعه یهودی بازسازی کند. به همین خاطر، اگر چه از موجودیت رژیم حمایت کرده اما آشکارا با گسترش شهرکسازی مخالفت کرده است.
۴.در واکنش به درگیریهای اخیر در غزه، حزب کارگر تحت رهبری استارمر خواستار تنش زدایی شد و بر ضرورت دفاع از راهکار مسالمتآمیز تاکید کرد.
شواهد نشان داده که افزایش موج حمایت از مظلومان غزه و فلسطین در جهان و به ویژه در آمریکا و انگلیس، حکومت ها را نیز تحت تاثیر قرار داده و ادامه این وضعیت، کار را بر رژیم صهیونیستی و تندروهای این رژیم دشوارتر خواهد کرد.