عضو کمیسیون آموزش، تمرین، فرهنگ و جوان اتحادیه اروپا از نامگذاری سال 2008 به عنوان سال گفتگوی بین فرهنگها در اتحادیه اروپا خبرداد و اظهار داشت: اروپائیان باید جامعه بین فرهنگی تشکیل دهند که تعامل میان مرزهای فرهنگی در آن یک هنجار و ضرورت تلقی شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری آلمان، جان فیگل عضو کمیسیون آموزش، تمرین، فرهنگ و جوان اتحادیه اروپا در آستانه آغاز رسمی سال "گفتگوی بین فرهنگها 2008" ، گفت: می‌خواهیم فراتر از جوامع چند فرهنگی که گروه‌‎های فرهنگی در آن کنار هم زندگی می‌کنند برویم، چرا که تساهل دیگر کافی نیست.

وی افزود: ما نیاز به انگیزه ای برای تغییری اساسی در جوامع خود داریم تا بتوانیم اروپایی میان فرهنگی ایجاد کنیم تا فرهنگها در چارچوب آن به تبادل و تعامل سازنده بپردازند.

روز سه شنبه 18 دی ماه مقامهای اتحادیه اروپا سال " گفتگوی بین فرهنگها" را طی مراسمی در اسلوانی رئیس کنونی اتحادیه اروپا آغاز می کنند. مقامات اروپایی اعلام کردند که قصد دارند در 27 کشور عضو اتحادیه اروپا برنامه ها و رویدادهایی با هدف نزدیک شدن گروه های ملی، زبانی، دینی به یکدیگر برگزار کنند.

هفت پروژه فراملی که دربرگیرنده نمایشهای هنرمندانه و بحث درباره فرهنگ مردمی، کارگاه های ویدئویی برای جوانان، برنامه‌های رادیویی درباره تاریخ مهاجرت در اروپا و همایشهایی میان داستان سرایان، هنرمندان، نویسندگان، موسیقیدانها و کودکان مقطع ابتدایی برگزار خواهد شد.

این برنامه ها از سوی ستادهای ملی تشکیل می شود که تنوع آن از رقابتهای مقاله نویسی در لتونی تا جشنهای یک هفته ای بررسی روابط آموزش و گفتگوی فرهنگی در آلمان گسترده شده است.

برنامه های "سال گفتگوی بین فرهنگها" توسط 15 شخصیت برجسته فرهنگ اروپایی از ستاره پاپ صربستان و ترانه سرای تحسین شده یورو ویژن و پائولو کوئیلو نویسنده برزیلی، پیانیست آلمانی - ترک، روزنامه نگار لهستانی تبلیغ می شوند.

براساس بیانیه مطبوعاتی اتحادیه اروپا، فعالیتهای تلفیقی این شخصیتها بر تعامل بین فرهنگها، تعمیق روابط بین ملیتهای و ادیان، ترویج گفتگو برای تقویت درک میان مردم، تساهل، انسجام، شکل گیری حس سرنوشت میان شهروندان اتحادیه اروپا از تمام اقشار جامعه تأکید می کند.

براساس نظرسنجی که در ماه دسامبر انجام شد دو سوم از اروپاییان هر روز دست کم با یک نفر از یک فرهنگ متفاوت با خود تعامل دارند و بیش از 70 درصد از آنها تصور می‌کنند که این ارتباطها مؤثر است.

اما با ادامه یافتن مناقشه میان قومیتها یا گروه های دینی چهره بسیاری از کشورها را خدشه دار کرده‌است که در آن میان می‌توان به شورشهای حومه پاریس در فرانسه، بن بست سیاسی بلژیک، ناآرامی های بالکان، واهمه از تروریسم در بسیاری از کشورها اشاره کرد که تیتر اخبار سال 2007 را به خود اختصاص داده بودند.

از آنجا که کاهش ناآرامی های دینی و قومی در دستورکار سیاسی مقامات اتحادیه اروپا قرار گرفته باید به منظور تقویت جامعه بین فرهنگی که از آن صحبت می کنند بیش از سایر موارد مورد توجه ‌قرار گیرد.