به گزارش خبرنگار مهر، تطریز نام هنر سوزن دوزی زنان فلسطینی است که ریشه چند هزار ساله دارد. این هنر که به نوعی سمبل و نماد هویت فلسطین نیز محسوب میشود از دیرباز بر روی لباس زنان فلسطینی نقش و طرحهایی زیبا را خلق کرده است. زنان فلسطینی از پیش از میلاد مسیح با قلاب و سوزن بر پارچههای خود نقش میزدند و این هنر دست نسل به نسل از مادران به دختران تا به امروز منتقل شده است.
تطریز و یا همان سوزن دوزی، امروز به یکی از نمادهای زنان فلسطینی تبدیل شده. تصاویر زیادی از لباسهای سنتی زنان فلسطینی، پیش از آنکه رژیم صهیونیستی فلسطینیان را از سرزمین آبا و اجدادی خود بیرون کند وجود دارد که نشان از ریشه دار بودن فرهنگ فلسطینیان در منطقه است تا جایی که این هنر از فلسطین به سرزمینهای دیگر نیز منتقل شده و کشورهای عربی با الگوی گیری از هنر زنان فلسطینی سوزن دوزی وارد فرهنگ آنان نیز شده است. این هنر در سال ۲۰۲۱ نیز به ثبت یونسکو رسیده اشت.
هنر دست زنان فلسطینی در این ایام محرم سید و سالار شهیدان زینت بخش یکی از هیئتهای تهران است. بیستمین سوگواره هنر و حماسه، به همت هیئت هنر تهران از دهه دوم محرم به مدت ۱۱ شب از ساعت ۲۰ در دانشگاه هنر واقع در خیابان ولیعصر رو به روی بزرگمهر برپاست. این هیئت سالها است که در کنار برگزار مراسم عزادارای توانسته هنر عاشورایی را در قالب نمایشگاهی از آثار تجسمی به نمایش درآورد و فرهنگ عاشورایی را به هنر پیوند دهد.
امسال و در ایامی که فلسطین به عنوان مسئله جهان اسلام نگاه میلیاردها انسان را در کره زمین به خود دوخته، هیئت هنر در ابتکاری جالب و به یاد زنان و مردان فلسطینی تابلوهایی از شماره دوزی و یا همان تطریز زنان فلسطینی را در قالبی مفهومی به نمایش گذاشته. تابلوهایی که دربردارنده کلیدهایی از خانه فلسطینیان در یک قاب پارچهای شماره دوزی شده هستند. این کلیدها نماد چند دهه آوارگی مردم فلسطین از خانههای خود و امید به بازگشت آنان است. اتفاقی که چه در قلب و جان همه فلسطینیان و چه در فکر همه آزادگان دور از انتظار نیست. این قابها در حالی به یکی از المانهای محرمی هیئت هنر تبدیل شده که به مقاومت مردم فلسطین و شعار امسال ماه محرم یعنی «آزادگان عالم در خیمه حسیناند» نیز اشاره دارد.
۲۴ قاب به نمایش درآمده در هیئت هنر، به دست هنرمندانه تعدادی از هنرمندان این هیئت و با استفاده از نقش و نگارهای سنتی سوزن دوزی فلسطینی انجام شده، کاری که به گفته یکی از هنرمندان مجموعه، بیش از ۵۰ ساعت برای انجام آن زمان برده است.