به گزارش خبرنگار مهر، دکتر روحالله رازینی امروز در اجلاس روسای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، پژوهش و فناوری با بیان اینکه در معاونت آموزشی برای تقویت آموزش در نظام عتف ۵ هدف اصلی تعیین شده بود؛ گفت: دانشگاهها به سمت نسل جدیدی از دانشگاهها پیش میروند ولی اگر به دنبال نسلهای جدید دانشگاهی هستیم باید به موضوع آموزش توجه داشته باشیم چرا که آموزش پایه نظام علوم تحقیقات و فناوری است. بنابراین هدف اول ارتقای نقش آموزش در این نظام بود.
وی در مورد اقدامات انجام شده در راستای این هدف گفت: در دو سال گذشته با کمک روسای دانشگاهها بر شناسایی و قدردانی از سرآمدان آموزشی تاکید داشتیم. همچنین موضوع «آموزانه» در کنار پژوهانه در آیین نامه جدید درج شد.
معاون آموزشی با اشاره به اصلاح آیین نامه ارتقا گفت: با کمک شورای عالی انقلاب فرهنگی آییننامه ارتقا در دست اصلاح است. آییننامه جدید ارتقا باید مسیرهای متنوعی را برای ارتقا در نظر بگیرد. این می تواند نقش کلیدی در افزایش جایگاه آموزش داشته باشد.
تصویب آییننامه ارتقا و عملیاتی سازی آموزانه
وی در مورد موارد نیاز به اقدام گفت: تصویب آییننامه ارتقا و عملیاتی سازی آموزانه مواردی هستند که نیاز است در آینده اجرایی شوند.
رازینی با بیان اینکه هدف دوم ارتقای مهارت افزایی و اشتغال پذیری و همسویی آموزشها با نیازهای کشور گفت: یکی از اقدامات انجام شده در این زمینه افزودن بسته دروس مهارتی (کاربینی، کارآموزی، کارورزی، مهارتهای نرم شغلی و کارآفرینی) به برنامه درسی دانشجویان بود. همه دانشجویان کارشناسی باید ۵ تا ۱۵ واحد مهارتی بگذرانند.
وی افزود: متناسب سازی ظرفیت کد رشته محلها با نیازهای جامعه و تقویت زیر نظامهای آموزشی و تبدیل دانشگاه فنی حرفهای به دانشگاه ملی مهارت و همچنین همکاری بورس صنعت و جامعه از دیگر اقدامات در این زمینه بود.
معاون آموزش در مورد خلأهای موجود گفت: نبود یک سامانه مطمئن درباره رصد اشتغال دانش آموختگان، نداشتن داده معتبری در مورد نیازسنجی دستگاهها از نیروی انسانی موضوعاتی هستند چه باید مورد توجه قرار گیرند.
۴ هزار نیاز توسط دستگاهها در سامانه نظام ایده ها ثبت شد
رازینی با اشاره به هدف سوم یعنی نیازمحوری و تقاضا محوری گفت: یکی از اقدامات در این زمینه طرح پذیرش استاد محور بود که تا کنون ۴ هزار نیاز توسط دستگاهها در نظام ایدهها و نیازها ثبت شده که اساتید میتوانند براساس آن دانشجو جذب کنند.
رشد ۱۰۰ درصدی بازنگری دروس
وی ادامه داد: همچنین بازنگری و تدوین برنامههای درسی یکی دیگر از اقدامات بود که تا کنون ۱۰۲ درصد رشد داشته است. رشد بیش از ۳۰ درصدی رشتههای جدید از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه بود.
به گفته رازینی خانواده محوری جز تاکیدات نظام است و رشتههایی متناسب با شرایط بانوان در این مدت تاسیس شده و ۳ دانشکده خانواده در دانشگاههای کشور تاسیس شده است.
وی در مورد اقدامات نیازمند توجه گفت: اگر در ادامه مسیر پذیرش استاد محوری تاکید شود به اتصال فعالیتهای دانشگاهها به نیازهای جامعه تأثیر جدی خواهد داشت.
معاون اموزشی در مورد خلأهای موجود در این زمینه گفت: نیاز به آمار دقیق از نرخ بیکاری در استانهای کشور، توجه به اقتصاد آموزش عالی و همچنین تغییر رویکرد از گروه محوری به برنامه محوری باید مورد توجه قرار گیرد.
وی در مورد اقدامات انجام شده در راستای هدف چهارم یعنی حمایت از نخبگان و استعدادهای درخشان گفت: پذیرش استعداد درخشان دکتری۱۰۳ درصد و کارشناسی ارشد ۲۹ درصد رشد داشته است. همچنین حمایت از پذیرش نخبگان در رشتههای اولویت دار از اقدامات در این حوزه بوده است.
رازینی در مورد به هدف بهبود الگوی حکمرانی و بهرهوری گفت: یکی از اقدامات انجام شده از سال گذشته تقویت کارگروههای استانی بوده که تا کنون ۳۱ کارگروه استانی تشکیل شده است. اگر آمایش و ساماندهی بخواهد به نتیجه برسد باید به این کارگروههای استانی توجه داشت.
با انحلال ۹۵ موسسه موافقت قطعی شد
وی افزود: ساماندهی و انضباط بخشی به موسسات از دیگر اقدامات انجام شده در این حوزه بود. با انحلال ۹۵ موسسه موافقت قطعی شد. همچنین تشکیل شهر دانش در سواحل مکران در دستور کار قرار دارد.
وی خاطر نشان کرد: اجرای صحیح اصل ۳۰ قانون اساسی، ساماندهی موسسات آموزش عالی و همراهی دستگاههای فراوزارتی در این زمینه، آمایش آموزش عالی و باز تعریف نقش مجموعههای مختلف آموزش عالی بر اساس نیازهای استانها از مسائلی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.