خبرگزاری مهر، گروه مجله _ فاطمه برزویی: در حالی که به تاریخ انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده که در اولین سهشنبه ماه نوامبر ۲۰۲۴ برگزار میشود نزدیک میشویم. دو روز گذشته (شنبه) در حالی که مدتی از رقابت میان دو حزب جمهوریخواه و دموکرات میگذشت «جو بایدن» نامزد دموکراتها از رقابت با «دونالد ترامپ» گزینه جمهوریخواهان کنارهگیری کرد. حالا که بایدن، رئیسجمهور فعلی در ایالات متحده، میدان را به رقیب دیرینهاش واگذار کرده بیایید به بهانه این کنارهگیری، نگاهی به برخی از گافها و سوتیهای به یادماندنی او بیاندازیم که هر کدام تا مدتها سوژه کاربران شبکههای اجتماعی شده بودند.
زن من کدامتان بود؟
بایدن حدود چهار سال پیش با شعار «آمریکا بازگشته است» به کاخ سفید قدم گذاشت اما دوره ریاستجمهوری او سرشار از لحظات خندهدار و اشتباهات گفتاری بود که به بخشی جداییناپذیر از شخصیت عمومی او تبدیل شد. یکی از این موارد روزی بود که او در یکی از مراسمهای رسمی، یک زن دیگر را به جای همسر خود «جیل» اشتباه گرفت.
شانس با او یار بود که همسرش رسید و مانع فاجعه بیشتر شد اما باز هم بایدن با چهرهای متعجب به دوربین نگاه کرد، انگار که خودش هم باورش نمیشد چنین اتفاقی افتاده باشد. با این حال این لحظه و چهره متعجب «جو» از نگاه کاربران فضای مجازی پنهان نماند. آنها بعد از این ماجرا میگویند: «جیل مانند مادرش (جو) شده است اگر یک لحظه نباشد بایدن سوتی میدهد.»
استاد سفر در تاریخ و جغرافیا
یکی از حاشیهسازترین موارد دیگر، مربوط به زمانی بود که بایدن خطاب به جمعیتی از شنوندگان در شهر لاسوگاس گفت که در دوره ریاست جمهوریاش دیداری با «فرانسوا میتران» داشته است. او همچنین میتران را اهل آلمان معرفی کرد. نکته عجیب این بود که میتران رئیسجمهور فقید فرانسه بود نه آلمان. علاوه بر این، میتران حدود پانزده سال قبل از این سخنرانی بایدن، در سال ۱۹۹۶ درگذشته بود.
ماجرا از این قرار بود که بایدن میخواست خاطره دیدارش با «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه را تعریف کند؛ دیداری که مربوط به برگزاری نشست کشورهای گروه ۷ در آغاز دوران ریاستجمهوری او بود اما به اشتباه اسم «فرانسوا میتران» را آورد و او را آلمانی معرفی کرد. هرچند اصلاح کرد که میتران فرانسوی بوده اما حواسش تا آنجا یاری نکرد تا اسم فرد را نیز تصحیح کند.
همین کافی بود تا بار دیگر کاربران فضای مجازی و رسانههای مختلف، حواسپرتی بایدن را سوژه خود کنند. نکته قابل توجه برای رسانههای جمعی و فعالان فضای مجازی آن بود که بایدن در روز سخنرانی مذکور تلاش میکرد درباره خطرات دور دوم بالقوه ریاست جمهوری دونالد ترامپ هشدار دهد؛ اما حاشیه این گاف از متن سخنرانی او پررنگتر شد.
تا جایی که برخی آمریکاییها در فضایی طنزگونه ادعا کردند که ما به فکر فرو رفتیم؛ شاید رئیسجمهورمان توانایی سفر در زمان دارد! برخی دیگر از کاربران توئیتر هم با کنایه به اشتباه گرفتن فرانسه و آلمان و یاد کردن از کسی که چندین سال پیش از دنیا رفته، او را «استاد سفر در تاریخ و جغرافیا» خطاب کردند.
رئیسجمهور عالم ماورا
اما این تنها مورد سفر بایدن در طول تاریخ و عرض جغرافیا نبود. او بار دیگر ادعا کرد که با «هلموت کوهل»، صدراعظم سابق آلمان که در سال ۲۰۱۷ درگذشت، درباره شورش در کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۱ صحبت کرده است. او نقل قولی ساختگی از کوهل ارائه داد که به او گفته است: «آقای رئیسجمهور، چه میگفتید اگر روزنامه تایمز لندن را باز میکردید و میدیدید که هزار نفر درهای پارلمان بریتانیا را شکستهاند؟»
کاربران فضای محازی بعد از ماجرا با هشتگ #کوهل_زنده_است این ادعا را به تمسخر گرفتند و نوشتند: «شاید بایدن دنیای ماورا را هم مدیریت میکند!»
ریختن قیمههای روسیه در ماست ایران!
یکی از خندهدارترین حاشیههای بایدن رئیسجمهور آمریکا، سخنرانی سالانه او بود که به تاریخ شمسی در ۱۱ اسفند ۱۴۰۰ در یک کنگره با جدیتی به یادماندنی گفت: «پوتین ممکن است با تانکها دور کییف بچرخد، اما هرگز قلب و روح مردم ایران را به دست نخواهد آورد!»
بله، درست خواندید؛ بایدن که میخواست کنایه بزند رئیسجمهور روسیه هرچند با قدرت نظامی بالا پایتخت اوکراین را تسخیر کند اما نمیتواند قلب مردم آن را از آن خود کند؛ اما ناگهان قیمهها را توی ماست ریخت و به جای اوکراین اسم ایران را آورد تا این اشتباه عجیب تبدیل به یکی از گافهای خندهدار او شود.
جالب آن بود که حاضران برای چند ثانیه بعد از این جمله بایدن، گیج و مبهوت به او خیره شدند. بعد از این ماجرا، روزنامه «ایندیپندنت» هم نتوانست این گاف تاریخی را نادیده بگیرد و نوشت: «به نظر میرسد کامالا هریس، معاون رئیسجمهور آمریکا که در این سخنرانی حضور داشت، تلاش کرد این اشتباه را با زیر لب زمزمه کردن «اوکراینیها» اصلاح کند. در ویدئویی که پس از سخنرانی منتشر شد، چهره هریس هنگام اصلاح این اشتباه بایدن، به خوبی نشان میدهد که او هم با خودش احتمالاً فکر میکند: دوباره نه بایدن؛ دوباره نه!»
این گاف خندهدار بایدن ظرف کمتر از یک روز چنان مورد توجه کاربران توئیتر قرار گرفت که با حدود ۹۰ هزار توئیت با کلیدواژه «Iranian» در فهرست ترندهای اول این شبکه اجتماعی تا رتبه دهم بالا آمد. کاربران با شوخیها و میمهای مختلف به استقبال این اشتباه بایدن رفتند. یکی از کاربران نوشت: «شاید بایدن قصد دارد پوتین را از تهران بیرون کند!» و دیگری گفت: «شاید در دنیای بایدن، ایران و اوکراین یکی هستند!»
خطوط بی اهمیت روی نقشه
بار دیگر، در حالی که بایدن در نشست مطبوعاتی بعد از اختتامیه نشست گروه هفت در انگلیس نشسته بود و قصد داشت در خصوص تعامل با روسیه درباره کشور آسیایی سوریه صحبت کند، ناگهان به جای «سوریه» از کشور آفریقایی «لیبی» نام برد. او با اعتماد به نفس کامل گفت: «در مسائل زیادی میتوانیم با روسیه تعامل کنیم و اتفاقات زیادی در پی این تعاملات خواهد بود، به عنوان مثال لیبی، جایی که آمریکا سعی دارد با باز کردن راههای اقتصادی و غذایی به کمک مردم این منطقه برود و از رنج آنها بکاهد.»
این اشتباه هرچند به اندازه موارد دیگر محرز نبود اما باز هم از دید تیزبین مخاطبان دور نماند و در فضای مجازی بار دیگر دستمایه طنز کاربران شد؛ تا جایی که «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخسفید، مجبور شد وارد میدان شود و توضیح دهد که رئیسجمهور به اشتباه اسم لیبی را گفته و در حقیقت منظورش سوریه بوده است.
بعد از این ماجرا یکی از کاربران طنزنویس در شبکههای اجتماعی با طعنه نوشت: «بایدن سه بار بین لیبی و سوریه دچار سردرگمی شد! انگار برای او، جغرافیا فقط یک سری خطوط روی نقشه است!»
سر به هوا؛ دست به هوا
در یکی از لحظات نادری که شاید تاریخ سیاست آمریکا را شرمگینتر میکند، جو بار دیگر همه را به خنده انداخت. او در یک مراسم رسمی پس از پایان سخنرانیاش، با لبخندی گرم و دوستانه به سمت حاضران برگشت و دستش را برای دست دادن دراز کرد. اما نکته خندهدار ماجرا این بود که هیچکس آنجا نبود! بله، او به هوا دست داد یا شاید به یک فرد نامرئی.
این صحنه بلافاصله توجه رسانهها را به خود جلب کرد و هنوز هم به عنوان لحظهای خجالتآور برای یک رئیسجمهور، توسط آمریکاییها به اشتراک گذاشته میشود. بایدن اولین بار در سرزمینهای اشغالی و بعد هم در کارولینای شمالی با موجودی نامرئی دست داد و خوش و بش کرد. او دست از خورزوخان بر نداشت و چندین و چند بار در کنفرانسهای خبری و نشستهای گوناگون با او هم صحبت شد و یا به او اشاره کرد در حالی که هیچ کس در زاویه نگاه او قرار نداشت.
گویی بایدن کسی را میدید که دیگران از دیدن او ناتوان بودند. برخی از آنها که بیش از سیاست با طنز سر و کار دارند در فضای مجازی نوشتند: «کسی چه میداند شاید بایدن با روح جورج واشنگتن دست میدهد!»
بالاخره برنامههایمان را شکست دادیم!
رئیسجمهور طنزآفرین روزهای اخیر هم دست از خلق این لحظات برنداشته و بار دیگر خود را به سوژه رسانهها و مخالفانش تبدیل کرده است. او در اولین مناظره ریاست جمهوری ۲۰۲۴، با افتخار اعلام کرد: «بالاخره ما مدیکر را شکست دادیم.»
خواندن یا شنیدن این جمله شاید برای مخاطبان غیرآمریکایی در لحظه اول چندان عجیب نباشد اما وقتی متوجه میشوید گاف جو این بار چه بوده که بدانید «مدیکر» نام یک برنامه ملی بیمه اجتماعی است که توسط دولت فدرال ایالات متحده آمریکا از ۱۹۶۵ مدیریت میشود. این برنامه دسترسی بیمه درمانی را برای آمریکاییان بالای ۶۵ سال و افراد جوانتر دارای ناتوانی و نیز افراد دارای مشکل دیالیز تضمین میکند و برای مردم ایالات متحده بسیار مهم است.
برخی تلاش کردند بگویند احتمالاً منظور او اصلاحات در «سیستم بهداشتی» بوده، اما آنچه در این برنامه شنیده شد، چیزی جز اعلام شکست «مدیکر» نبود! این سوتی عجیب هم بلافاصله در شبکههای اجتماعی دستبهدست شد و کاربران نوشتند: «بایدن در حال مبارزه با مدیکر، یکی از موفقترین برنامههای دولتی تاریخ است!»
جو! من زلنسکی هستم، نه پوتین!
یکی از درخششهای اخیر بایدن در مدت اخیر، زمانی بود که او در یکی از پر بینندهترین مراسمها، در نشست «ناتو» و در جمع رهبران آن، پس از آن که درباره درگیری میان روسیه و اوکراین حرف زد گفت: «اکنون میخواهم میکروفون را به رئیس جمهور اوکراین تحویل دهم که اراده و شجاعت زیادی دارد. خانمها و آقایان، این شما و این هم رئیسجمهور پوتین!»
او در حالی اسم رئیسجمهور روسیه را صدا زد که زلنسکی رئیسجمهور اوکراین در چند قدمی او ایستاده بود و با شنیده اسم پوتین به جای اسم خودش بهتزده نگاهی معنیدار به دوربینها انداخت. گویی در ذهنش میگفت: «جو! من زلنسکیام، جو! نه پوتین!»
بایدن سریع اشتباه خود را اصلاح کرد و گفت: «اوه ببخشید! رئیسجمهور زلنسکی!» اما این گاف به سرعت در شبکههای اجتماعی پخش شد و کاربران با شوخیهایی نظیر «پوتین از شرق اوکراین به کاخ سفید رسید» آن را دستمایه طنز قرار دادند.
رئیسجمهور فراری
اما این هم پایان ماجرا نبود. او در یک موقعیت دیگر در همان نشست، به جای نام «کامالا هریس»، معاون اولش را «ترامپ» خطاب کرد! حاضران این بار هم نمیدانستند چطور جدیت خود را در برابر این سوتیهای پرتکرار حفظ کنند اما تیم بایدن با نهایت جدیت فقط به او نگاه میکردند و احتمالاً در سر به این فکر میکردند که شرایط حواسپرتی جو، او را از کاخ سفید محروم میکند؛ که درست هم فکر میکردند.
این اشتباهات بهتآور دامنه گسترده و متنوعی دارد. مثلاً بایدن در دیدار با «پاپ فرانسیس» او را ورزشکار معروف بیس بال خطاب کرد. در نشست آسه آن به به جای کامبوج گفت کلمبیا! شهر فلوجه عراق را به جای خرسون اوکراین نام برد. از کشور چین به جای کانادا تشکر کرد.
من چرا اینجا هستم؟
زمین خوردنها و افتادنهای بایدن حین بازدید از مراکز و سفرها هم بارها به نُقل محافل مجازی تبدیل شد. معروفترین آنها افتادن چندباره بایدن حین سوار شدن به هواپیمای ارتش بود؛ ماجرایی که در تصاویر دیگر و سفرهای هوایی دیگر او چند بار تکرار شد. بایدن البته گاهی در راه رفتن معمولی و قدم زدن نیز به مشکل برمیخورد و همین باعث شد تا محافظان او همیشه در فاصله بسیار نزدیکی کنار او حاضر باشند و از هرگونه تصویربرداری غیرضروری جلوگیری کنند؛ مبادا جو یه سوژه دیگر دست رسانهها و کاربران فجازی بدهد! به همین دلیل بود که او به رئیس جمهور فراری از دوربین شهره شد.
مجموعه گافهای بایدن را سوالات عجیب و غریبش در برخی بازدیدها و مراسمات کامل میکند؛ اینکه در کنگرهای خطاب به جمعیت گفت: «من چرا اینجا هستم؟» یا «من دارم رشته کلام را گم میکنم!» بارها پیش آمده بود که او در مراسمات گوناگون و بازدیدها نمیدانست چه کاری باید انجام بدهد یا اینکه باید از کدام مسیر حرکت کند. به همین دلیل همیشه کسانی اطراف او هستند تا او گم نشود.
خداحافظ پیرمرد پرحاشیه!
از یک طرف سوتیهای پر تکرار بایدن و از طرف دیگر ترور ناموفق ترامپ، باعث شد او از طرف دموکراتها کنار گذاشته شود. برخی معتقدند بخش زیادی از این گافها به خاطر فشار روانی شدیدی بود که در شرایط رقابت سیاسی با ترامپ به این پیرمرد ۸۱ ساله تحمیل شده و از توان او خارج بوده است. همه اینها تنها بخشی از سوتیهای پیرمرد پرحاشیه این روزهای آمریکا بود؛ سوتیهایی که در نهایت به یکی از بهانهها برای کنارهگیری او از انتخابات پیش روی آمریکا تبدیل شد؛ کسی که رسانهها از او و مقامش به عنوان قدرتمندترین مرد دنیا یاد میکردند. جو بایدن که بارها سبب تعجب همگان و شرمساری آمریکاییها بود حالا با استعفایش سعی کرد آبروی رفته حزب خود را بازگرداند و در تلاش است این بار بدون آن که زمین بخورد قدمی برای موفقیت حزب دموکرات بردارد.
فارغ از همه اینها نکته قابل توجه آن بود که دموکراتها زودتر از آن که خیلی دیر شود، نتایج نظرسنجیها و افزایش محبوبیت ترامپ را جدی گرفتند و به پیشبینیها اهمیت دادند و وقتی دیدند وضعیت به نفع ترامپ در حال تغییر است زمانی که هنوز فرصت خوبی برای تبلیغات و ادامه رقابت دارند بایدن را که شکستش روشن بود کنار گذاشتند و حالا شخص جدیدی را وارد عرصه رقابت میکنند و امید دارند که بعد از چهار سال پر از گاف با یک رئیسجمهور که سلامت جسمی و روانیاش زیر سوال نرفته باشد، به پیروزی برسند.
حالا باید دید که این گام لرزان یعنی کنارهگیری بایدن و قدم استوار بعد از آن یعنی جایگزینی فرد دیگری از سوی دموکراتها، برایشان کارساز خواهد بود یا ترامپ بار دیگر به کاخ سفید راه پیدا خواهد کرد…