مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل خبرگزاری فارس صبح امروز با حضور علی اکبر اشعری مشاور فرهنگی رئیس جمهور و تعدادی از مدیران رسانه های کشور در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این مراسم مهدی فضایلی مدیرعامل سابق خبرگزاری فارس در سخنانی به چرایی تاسیس این خبرگزاری پرداخت و گفت : خبرگزاری فارس با برنامه ای بلندمدت و نگاهی ویژه به مسائل کشور و با هدف صیانت از انقلاب اسلامی با توجه به آن چیزی که در قانون اساسی تدوین شده، آغاز به کار کرد. ما آمده بودیم برای اینکه در چارچوب منافع ملی و امنیت ملی حرکت کنیم و در چنبره مسائل جناحی و طایفه ای و قبیله گرایی گرفتار نشویم در عین حال به بیان آن چیزی که حقیقت تشخیص می دادیم بپردازیم.

وی افزود : باید گفت در روز هشتم تیرماه 81 که من کارم را به صورت رسمی در فارس شروع کردم، مجموعه چیزی که وجود داشت برای شروع کار مهیا نبود و ما ناگزیر بودیم کارهای جدیدی را آغاز کنیم و در همین راستا پروژه هایی را شروع کردیم. ما کارمان را با تهیه و تدوین ساختار خبرگزاری، تدوین نظام حقوق و دستمزد و برنامه آموزشی و طراحی بخش فنی و IT و تقریباً از نقطه صفر شروع کردیم که خوشبختانه این برنامه ها در 6 ماه به نتیجه رسید و از 22 بهمن 81 به صورت رسمی فعالیت خبرگزاری فارس آغاز شد.

فارس 2 هزار و 188 مین سایت اینترنتی

فضایلی با بیان اینکه خبرگزاری فارس در ابتدای کار با 4 سرویس خبری کارش را آغاز کرد، اضافه کرد: در سه ماهه اول فعالیت مان 7098 مطلب یعنی روزانه به طور متوسط 80 مطلب بر روی خروجی فارس قرار گرفت که این رقم در سه ماهه آخر 47 هزار و 182 مطلب و به طور متوسط 524 مطلب شامل خبر، گزارش، تحلیل و نقد رسید که رشدی 664 درصدی را نشان می دهد. از ابتدای فعالیت فارس تاکنون 541 هزار و 568 مطلب بر روی خروجی این خبرگزاری قرار گرفته است.

مدیرعامل سابق خبرگزاری فارس گفت: مجموع اطلاعاتی که طی کمتر از 5 سال از فعالیت رسمی خبرگزاری بر روی خروجی رفته، 62 میلیون و 738 هزار و 172 کاراکتر بوده که حجم آنها تقریباً معادل 136 کتاب 300 صفحه ای است. همچنین 177 هزار و 355 فریم عکس که بیش از 140 هزار عدد از آنها در قالب 8930 گزارش تصویری و بقیه نیز در قالب تک عکس خبری منتشر شده است. با این وجود آرشیو فعلی خبرگزاری فارس در حال حاضر بیش از یک میلیون و 300 هزار قطعه عکس دارد.

وی با اشاره به برنامه های توسعه ای خبرگزاری فارس، تاکید کرد: ما علاوه بر اینکه تعداد گروه ها را از 4 با 13 گروه افزایش دادیم، سالهای 83 و 84 سراسر کشور را زیر پوشش قرار دادیم و در حال حاضر تمامی مراکز استانها زیر این پوشش خبری خبرگزاری فارس هستند. همچنین زبانهای خبرگزاری را افزایش دادیم و هم اکنون خبرگزاری فارس به زبانهای انگلیسی و عربی نیز اخبارش را منتشر می کند و در حال حاضر در لندن، پاریس، کوالالامپور و لبنان رابط خبری داریم که در لبنان با توجه به شرایط ویژه و مهم آن برای ایران، ما ایده تاسیس اولین دفتر منطقه ای فارس را پیاده کردیم و هم اکنون علاوه بر لبنان، در سوریه، اردن و فلسطین اشغالی رابط خبری داریم. در طول بیش از 2 سال از راه اندازی بخش انگلیسی خبرگزاری فارس، 8 هزار و 466 مطلب و در مدت 5 ماهه فعالیت بخش عربی 3 هزار و 527 مطلب بر روی خروجی خبرگزاری رفته است.

فضایلی گفت: در یک سال اخیر مجموعاً 20 میلیون و 433 هزار و 695 ویزیت توسط بیش از 4 میلیون بازدیدکننده از 193 کشور دنیا خبرگزاری صورت گرفته و این افراد بیش از 74 میلیون صفحه فارس را باز کرده اند که بعد از بازدیدکنندگان ایرانی، بازدیدکنندگان آمریکا، کانادا، آلمان، انگلیس، امارات متحده عربی، سوئد، فرانسه و هلند در رده های بعدی هستند.

مدیرعامل سابق خبرگزاری فارس با اشاره به آمار یکی از منابع مورد مراجعه کاربران اینترنتی به نام آلکسا برای تشخیص میزان بازدیدکنندگان سایتها، گفت: بر اساس آمار آلکسا در سه ماه گذشته خبرگزاری فارس از این جهت برترین خبرگزاری ایران بوده که البته در سه ماهه قبل از آن هم همین گونه بوده است. فارس در میان 100 میلیون سایتی که در دنیا فعالیت دارند، رتبه 2 هزار و 188 را دارد. فارس علاوه بر اینکه تنها خبرگزاری موجود در میان 10 سایت برتر فارسی زبان است، در این میان رتبه ششم را دارد.

 فارس برای انتخابات نیامد و با انتخابات هم چراغش خاموش نمی شود

وی در ادامه نخستین و آخرین عامل موفقیت خبرگزاری فارس را لطف و هدایت خدای متعال برشمرد و گفت: تیم کاری خوب و ارائه کار تیمی خوب از جانب آنها در طول عامل اصلی موفقیت خبرگزاری بوده است. همدلی همکاران و اعضای هیئت مدیره نیز از مهم ترین عوامل توفیق ما بود؛ از همان ابتدای تاسیس خبرگزاری فارس، عده ای گفتند فارس آمده برای انتخابات فعالیت کند و بعد از انتخابات هم فتیله اش خاموش می شود. اما آن انتخابات آمد و ما ماندیم و انتخابات دیگری هم آمد و ما باز هم ماندیم و کم کم به این نتیجه رسیدیم که هرچه انتخابات بیشتر باشد نه تنها فتیله ما خاموش نمی شود بلکه همچنان می مانیم!

فضایلی افزود: اما فارس برای انتخابات نیامد و با انتخابات هم چراغش خاموش نمی شود. فارس با نگاهی بلندمدت به وجود آمد و با وجود نیروی حرفه ای که سرمایه های خبرگزاری اند و به جرات می توان گفت بخشی از حرفه ای ترین نیروهای رسانه ای کشور را در خود گرفته، همچنان به راه خود ادامه می دهد. دلیل این مدعا کسب بیش از 90 جایزه بین المللی و داخلی توسط خبرنگاران و عکاسان خبرگزاری است.

مدیرعامل سابق خبرگزاری فارس، رعایت قواعد حرفه ای، اخلاق، ریسک پذیری و خلاقیت را از دیگر عوامل موفقیت این رسانه برشمرد و از آنها هم به عنوان عوامل موجده و هم عوامل مبقیه این خبرگزاری یاد کرد.

وی با تشبیه خبرگزاری فارس به "اسبی نجیب، چابک و هوشمند" گفت: این اسب آمادگی طی مسافتهای طولانی و عبور از موانع و رسیدن به اهداف بلندمدت را دارد البته باید سوارکاران خوبی داشته باشد و اگر این سوارکاران ویژگی سوارکاری با اسبی نجیب، چابک و هوشمند را نداشته باشند، هم به اسب لطمه می زنند و هم به خودشان اما من خوشحالم از اینکه شخصی با تجربه مدیریت بسیار خوب و آشنا با اقتضائات رسانه ای مانند حمیدرضا مقدم فر سکان را برعهده گرفته است. خبرگزاری فارس این توان را دارد که نه تنها به عنوان یک خبرگزاری تاثیرگذار و قدرتمند در کشور که به خبرگزاری مقتدر در سطح منطقه تبدیل شود.

فضایلی در پایان سخنانش با قدردانی از همکاران سابق اش در خبرگزاری فارس، از والد مرحوم خود ، مادر، همسر و فرزندانش نیز تشکر کرد.

اشعری: فارس نقش ممتازی در عرصه رسانه دارد

در ادامه مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل خبرگزاری فارس، علی اکبر اشعری مشاور فرهنگی رئیس جمهور و رئیس کتابخانه ملی نیز در سخنانی گفت: زمانی که فارس متولد شد، کسی گمان نمی کرد این خبرگزاری ماندگار شود اما فارس نه تنها ماند که توانست گوی سبقت را از خبرگزاری دولتی ما (ایرنا) هم برباید و نقش ممتازی را در عرصه اطلاع رسانی ایفا کند.

وی متعهد بودن فارس را به ارزشهای انقلاب، نشاط و شادابی از جمله ویژگیهای خبرگزاری فارس برشمرد و گفت: همه اینها مرهون توکل، دینداری و خوشفکری کسی مانند فضایلی و همکارانش است و امیدوارم حضور مقدم فر هم موجب طرح ایده های جدید در این عرصه شود.

حجت الاسلام محمدمهدی طباطبایی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی کوتاه در این مراسم بر اهمیت توجه خبرنگاران بر سرعت، دقت و صحت در کسب و انتشار اخبار و اطلاعات تاکید کرد.

مرادی عضو هیئت مدیره خبرگزاری فارس نیز گفت: اگر قرار است قدرت کشورهای در عصر حاضر به قدرت نظامی، علمی و تکنولوژیک شان سنجیده شود، پس رسانه ها در این میان جایگاه خاصی دارند و باید کمک کنیم دستاوردهای بالقوه آنها به دستاوردهای بالفعل تبدیل شود. اگر خبرگزاری فارس به این جایگاه شایسته رسیده، این امر مرهون زحمات شخص فضایلی است و امیدوارم مقدم فر هم پرچمی را که فارس برافراشته بالنده تر کند.

ایجاد هویت رسانه ای مستوجب قدرشناسی است

در مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل خبرگزاری فارس، همچنین پرویز اسماعیلی مدیرعامل خبرگزاری مهر به نمایندگی از مدیران رسانه های کشور در سخنانی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای این خبرگزاری - صادق نیلی، علیرضا برادران و ابراهیم بقایی - از خاطرات دوران همکاری مشترکش با مهدی فضایلی به نیکی یاد کرد و گفت: فضایلی مجموعه ای از فضایل است، هم خودش و هم پدر بزرگوارش که سهم بزرگی از این فضایل را با خود به همراه دارد.

وی با اشاره به دشواریهای کار رسانه ای در کشوری مانند ایران، افزود : من می دانم که راه اندازی یک رسانه در فضای سیاسی کشور ما و تا اینجا رساندنش مانند خبرگزاری فارس، چقدر پراسترس و درگیرانه است و باید گفت فضایلی یک هویت به هویت رسانه ای کشور ما اضافه کرد و به این جهت باید قدردان وی بود. او با خبر زندگی کرده و در عرصه تولید خبر با همکارانش مشارکت کرده که این دستاورد مغتنمی برای رسانه های ماست.

اسماعیلی با اشاره به تشبیهی که فضایلی درباره خبرگزاری فارس به کار برد، گفت : با وجود این گفته فضایلی که "خبرگزاری فارس اسبی نجیب، چابک و هوشمند است" باید گفت فارس، فارس است و چون رسانه است بدون مقایسه با سایر رسانه ها نیز می توان آن را صاحب ارج دانست و در عین توجه به تاثیر و سازندگی اش باید موفقیت ها را نسبی دانست و به سمت مراتب بالاتری از توفیق حرکت کرد.

مدیر عامل خبرگزاری مهر گفت: امیدوارم مسئولان با سعه صدر بیشتری به رسانه ها و کارویژه ای که می توانند در نظام دمکراتیک داشته باشند توجه کنند که اگر این گونه شود می توانیم مرزها را طی کنیم و در عرصه منطقه و جهانی تاثیرگذار باشیم.

اسماعیلی همچنین با مخاطب قرار دادن حمیدرضا مقدم فر مدیرعامل جدید خبرگزاری فارس، با برشمردن حساسیت های مدیریت رسانه ای کشور گفت : اگر کار ما درست انجام شود چون واجد خیر اجتماعی است جهاد است و امیدوارم زحمات همه در راه خدا باشد که هیچ اجری از این بالاتر نیست. همچنین امید دارم خبرنگاران و کارکنان فارس به مدیرعامل جدید کمک کنند که فارس همچنان نگاه ممتازش را حفظ کند.

مقدم فر: باید به مهندسی رسانه توجه کنیم

در ادامه این مراسم حمیدرضا مقدم فر مدیرعامل جدید خبرگزاری فارس گفت : ما در وضعیتی هستیم که در آن رسانه ها تبدیل به جایی برای مجادلات، دعواها و خصومتهای افراد مختلف شده است و ما که در این دعواها می خواهیم از نظام دفاع کنیم کار سختی در پیش داریم. رسالت ما به عنوان یک رسانه این است که مسایل اجتماعی، اقتصادی و غیره را منعکس کنیم اما وقتی می بینیم که دشمنان تابلودار نظام کارشان فقط این است که ضعفهای ما را بزرگ کنند، مسلما کار ما سخت تر می شود.

وی در پاسخ به سوال "چه باید کرد؟" خود گفت: در جواب این سوال است که بحث حرفه ای بودن مطرح می شود که این امر بسیار پیچیده تر و هنرمندانه تر از نوشتن تیتر و لید خبر است. باید نوعی کار کنیم و نوعی قلم مان را به کار گیریم که مورد سوءاستفاده دشمن واقع نشود به ویژه زمانی که حتی در میان نیروهای ارزشی نیز حساسیتهای بی شمار وجود دارد.

مقدم فر با اشاره به برنامه های خود برای تقویت خبرگزاری متبوعش افزود: تقویت کار آموزشی و حرفه ای به ویژه در حوزه های تخصصی و با این هدف که خبرنگار ما فقط خبرنگار نباشد بلکه به یک تحلیل گر تبدیل شود، از جمله برنامه های من است. همچنین به پژوهش باید نگاه ویژه ای داشت و باید در سرویسهای خبری به این امر توجه بیشتری شود که اگر این کار را نکنیم به یک سایت خبری بی تحرک و ایستا تبدیل می شویم. توسعه کمی و کیفی تولید و رسیدن به استانداردهای خبرگزاریهای دنیا از دیگر اهداف من است.

مدیرعامل خبرگزاری فارس اضافه کرد: باید به مهندسی رسانه توجه کنیم و در این کار استراتژی داشته باشیم به این معنی که برای هر موضوعی سناریو و برنامه داشته باشیم. توجه به اینکه چقدر به خبرگزاری ما مراجعه می شود لازم است اما کافی نیست.

در پایان مراسم تودیع مهدی فضایلی لوحهای یادبودی از سوی مدیران خبرگزاری مهر، موسسه جام جم و کتابخانه ملی به وی اهدا شد. ضمنا وزیر ارشاد و برخی نمایندگان مجلس به دلیل حضور در مجلس شورای اسلامی برای بحث بودجه در این مراسم حاضر نشدند.