احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه از نیمه دوم تیرماه تا پایان مردادماه اوج روزهای گرم سال به شمار میرود، گفت: هرساله در این بازه زمانی طبق اقلیم ایران دما در بالاترین حد ممکن خود قرار میگیرد، به عبارت دیگر تابستانهای ایران در گنبد هوای گرم قرار دارد؛ در اقلیم هوای خاورمیانه پایدار میشود به همین دلیل به طور نرمال با بالاترین دمای چرخه سالانه مواجه میشویم.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی در ادامه تاکید کرد: طی هرسال گنبد حرارتی در این بازه زمانی در خاورمیانه شکل میگیرد، ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای خاورمیانه روزهای تابستان تحت تأثیر سامانه هوای گرم قرار میگیرد اما دمای هوای ایران در تابستان امسال بیشاز حد معمول گرم شده که بخشی از این گرما به افزایش دمای جهانی بازمیگردد.
وی افزود: زمانی که گنبد حرارتی پرفشار در ترازهای فوقانی قرار میگیرد، موجب فرونشینی جریان هوا میشود که بخش دیگری از افزایش دمای این روزها به این موضوع مرتبط است؛ همچنین تغییر اقلیمی و محلی در راستای افزایش دما بی تأثیر نخواهد بود.
وظیفه تصریح کرد: دمای سطح زمین در سال ۲۰۲۳ میلادی رکورد بالاترین افزایش دما را ثبت کرد و بر اساس پیشبینیها سال ۲۰۲۴ نیز رکورد بالاترین افزایش دما را نسبت به سال گذشته ثبت خواهد کرد؛ همچنین طبق پیشبینیها به نظر میرسد در پاییز امسال علاوه بر کاهش میزان بارشها، گرمای بالاتر از حد معمول را هم تجربه کنیم، ناگفته نماند که گرمایش جهانی در حال رسیدن به مرزهای نگران کننده است.
وی افزود: هماکنون امواج گرما نه تنها خاورمیانه بلکه مناطق شرق اروپا و شمال آفریقا را به شدت تحت تأثیر خود قرار داده و روزهای گذشته نیز کشورهای ترکیه و عربستان به علت گرمای شدید هوا با قطعی برق مواجه شدند؛ همچنین در ایران نیز همزمان با آغاز موج گرما کماکان دچار این وضعیت بودیم، زیرا تقاضا برای مصرف انرژی بهخصوص برق بالا بود.
این مقام مسؤول در خصوص اشعه فرا بنفش گفت: این اشعه به عنوان یکی از ویژگیهای روزهای تابستان به شمار میرود، زیرا آسمان بدون ابر و جهت تابش نور خورشید به صورت عمود است. بر همین اساس عموم مردم تنها با استفاده از چتر، کلاه و عینک مناسب میتوانند نسبت به آسیبهای احتمالی اشعه فرابنفش مراقبت کنند.
به گفته وظیفه؛ روند افزایش دما در ایران تا اواسط هفته آینده ادامه خواهد داشت، سپس به تدریج با کاهش دما مواجه خواهیم شد.