به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام و المسلمین ناصر رفیعی کارشناس مسائل دینی در بارگاه ملکوتی قدس رضوی به سخنرانی پرداخته و در خصوص دعا گفت: برخی از گناهان در زندگی انسان بلا به وجود میآورند. در روایت است افرادی که در اثر گناه عمر آنها کوتاه میشود بیشتر از کسانی هستند که به عمر طبیعی از دنیا میروند.
وی افزود: در روایت است که گناهان جدید بلاهای جدید به وجود میآورند. به عنوان مثال گناه فضای مجازی و ارتباطات نادرست گناهان جدید هستند. مردم هرچه مردم گناه جدید اختراع کنند بلای جدید برای آنها به وجود میآید. کرونا یک بلا بود که در دنیا سابقه نداشت.
حجت الاسلام والمسلمین رفیعی با استناد به روایت دیگری عنوان کرد: کسانی هستند که بر اثر گناه عمر آنها کوتاه میشود. امیرمومنان امام علی (ع) در ابتدای دعای کمیل توجه میدهند که از گناه دوری کنید گناه دنباله دارد و تبعات آن انسان را میگیرد و گناه حالت شکست حریم دارد.
این کارشناس مسائل دینی با بیان اینکه در ابتدای دعای کمیل آثار دنیوی گناه مثل آبروریزی، قطع امید و حبس دعا بیان میشود. اظهار کرد: امام سجاد (ع) فرمودند هفت گناه است که سبب میشود دعای انسان به اجابت نرسد. یکی از آنها نیت بد و بدگمانی است دعای کسانی که به دیگران بدبین هستند استجابت نمیشود.
حجت الاسلام رفیعی افزود: ما در اسلام موظف هستیم که کار دیگران را حمل بر حسن نیت کنیم. یکی از رنجهایی که امروز ما در جامعه میبریم بدبینی و بدگمانی نسبت به دیگران است. بسیار مهم است که ما حسن نیت داشته باشیم و کار مردم را حمل بر صحت کنیم. در روایت است که اگر میبینید یک آقا و خانم با هم صحبت میکند فوری نگویید که نامحرم هستند اسلام اجازه بدگمانی و بد پردهدری به دیگران نداده است.
وی با بیان اینکه برخی گناهان نعمت را تغییر میدهد و آن را از انسان میگیرد و کاربری آن را تغییر میدهد، ابراز کرد: بسیاری از افراد مثل فرعون و قارون قدرت و ثروت داشتند اما از آنها گرفته شد چراکه دچار گناه بودند. یکی دیگر از عواملی که سبب میشود که دعای انسان به اجابت نرسد خباثت درونی یعنی صفات زشتی است که در درون انسان وجود دارد. به عنوان مثال کینه، غضب، حرص و حسد مانع استجابت دعا میشود.
این کارشناس مسائل دینی با استناد به داستانی در زمان حضرت موسی (ع) گفت: زمان حضرت موسی (ع) یک نفر از خداوند فرزند میخواست سه سال بود که برای آن دعا میکرد اما به نتیجه نمیرسید. حضرت موسی هر وقت به میقات میرفت میدید که او در حال دعا کردن است، یک بار پس از سه سال به خداوند گفت من دلم برای او میسوزد خداوند فرمود دعای او به اجابت نمیرسد زیرا او سه عیب دارد یکی اینکه بد نیت و بدگمان است و همواره نسبت به مردم سوظن دارد دیگر اینکه قلب او پاک نیست و کینه و حسد دارد و سوم اینکه فحاش است حضرت موسی به او گفت فایدهای ندارد دست از دعا بردار او از حضرت موسی علت را پرسید حضرت موسی علتها را برای او بیان کرد آن شخص رفت هر سه را اصلاح کرد و پس از آن خداوند به او اولاد داد. ما در شبهای قدر از توبه سخن میگوٍئیم اما از اصلاح صحبت نمیکنیم وقتی سخن از توبه به میان میآید باید اصلاح هم صورت بگیرد.
حجت الاسلام رفیعی بیان کرد: یکی دیگر از موانع دعا منافق بودن با مردم است. ما چند نوع منافق داریم که نوع اعتقادی آن کافر است و دروغ میگوید که خدا را قبول دارد؛ اما یک منافق اخلاقی هم داریم منافق اخلاقی کسی است که در جلوی روی شما از شما تعریف میکند و پشت سر شما از شما بدگویی میکند. برخی در روز قیامت با دو چهره و دو زبان محشور میشوند.
وی اظهار کرد: از جمله گناهانی که نمیگذارد دعا به استجابت برسد این است که انسان خود به استجابت اعتقاد نداشته باشد یعنی نسبت به استجابت دعا بدگمان باشد. امروز در علم روانشناسی هم میگویند شما کلماتی که به کار میبرید مأیوس کننده و ناامید کننده نباشد. سرمایه انسان امید است. کسانی که در کلمات خود منفی بافی میکنند بر اساس همان کلام ممکن است اتفاق بیفتد لذا شما خوب بگویید و تفال خوب بزنید.
این کارشناس مسائل دینی با بیان اینکه یکی دیگر از موانع استجابت دعا به تأخیر انداختن ادا نماز است، گفت: سستی در نماز اجازه نمیدهد که دعای انسان به اجابت برسد. یکی دیگر از عوامل یکی دیگر از موانع استجابت دعا ندادن صدقه است. هر کاری کلیدی دارد و کلید رزق صدقه دادن است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: آخرین چیزی که مانع استجابت دعا است فحاشی و تحقیر دیگران است. یکی از توصیهها در روایات ما این است که یک دعای مستجابی وجود دارد که آن را قبل از سایر دعاها بگویید و آن صلوات بر محمد و آل محمد است.