خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ سومین وزیر میراث فرهنگی از سوی مسعود پزشکیان رئیس جمهور پیشنهاد شد تا بتواند مدیریت این وزارتخانه نوپا را بر عهده بگیرد. «سید رضا صالحی امیری» زاده بابل سیاستمداری است که ۶۳ سال از عمرش میگذرد. او رئیس کمیته ملی المپیک، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت یازدهم، معاون رئیس جمهوری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سرپرست وزارت ورزش و جوانان در دولت یازدهم بوده است و معاونت بررسیهای راهبردی وزارت اطلاعات، ریاست کمیته اجتماعی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، و معاون پژوهشهای فرهنگی و اجتماعی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام را در کارنامه اجرایی خود دارد.
پیش از این هم قرار بود صالحی امیری در سمت وزیر در دولتهای قبل سمت بگیرد اما نتوانست. در جلسه علنی مجلس که در تاریخ ۵ آبان ۹۲ به منظور بررسی صلاحیت سه وزیر باقیمانده از کابینه یازدهم تشکیل شده بود بعد از استماع نظرات موافقان و مخالفان و نیز دفاعیات وزرای پیشنهادی، نمایندگان مجلس نهم به رضا صالحیامیری وزیر پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت ورزش و امور جوانان رای اعتماد ندادند و صالحیامیری از مجموع ۲۶۱ رای مأخوذه نمایندگان با ۱۰۷ رای موافق و ۱۴۱ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع موفق نشد، رای اعتماد مجلس را به دست آورد و از راهیابی به کابینه یازدهم بازماند. وی پس از عدم کسب رای اعتماد در سال ۹۲ با حکم حسن روحانی به عنوان رئیس مرکز کتابخانه ملی مشغول به کار شد.
وی در حدود ۵ سال مسئولیت کمیته ملی المپیک را به عهده داشت در بررسی عملکرد وی گفته میشود که توانسته بود بودجه المپیک را تحول ببخشد و با اینکه مدیر فرهنگی بوده اما از عملکردش در حوزه ورزش راضی بودهاند برعکس آن، اهالی فرهنگیها او را مدیر موقت این حوزه می دانسته که فرصت زیادی برای فعالیت نداشته است.
رویارویی وزیر پیشنهادی با حوزههای تخصصی
با وجود اینکه صالحی امیری خیلی نتوانسته پستهای مهم کشوری را در مدت زمان زیادی اداره کند اما حالا گزینه پیشنهادی برای وزارت میراث فرهنگی است تا یکی از اعضای کابینه دولت باشد. صالحی امیری قرار است مسندی را به عهده بگیرد که با هویت ایرانی سر و کار دارد و آنچه به عنوان میراث فرهنگی وجود دارد امانتی است که مدتی در اختیارش خواهد بود تا بتواند آن را مدیریت کند. وزارت میراث فرهنگی جوانترین وزارتخانه دولت است که تا کنون تنها دو وزیر داشته است و باید سومین وزیر بتواند کارهای عقب مانده میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری را به سرانجام برساند آن هم وزارتخانهای که مدتها افرادی که نتوانسته بودند از وزارتخانههای مطلوبشان رای اعتماد بگیرند، به این بخش منتقل می شدهاند.
بنابراین صالحی امیری باید بداند که با یک وزارتخانه تخصصی رو به روست و هر اظهارنظری از سوی وی با چالشهای مختلفی مواجه میشود کمااینکه برخی از اظهارنظرهای غیر کارشناسی در سالهای اخیر صدمات جبران ناپذیری را برای این حوزه تخصصی در پی داشته است.
ضرغامی و علی دارابی که اکنون وزارت و معاون میراث فرهنگی را بر عهده دارند؛ از صالحی امیری حمایت کردهاند
او قرار است در روز سه شنبه به مجلس برود و تا روز چهارشنبه مورد بررسی و رای نمایندگان قرار گیرد؛ شاید بتواند رای اعتماد نمایندگان مردم را به دست آورد. در این زمینه تا کنون افراد مختلفی در موافقت یا مخالفت او صحبت کردهاند برخی عملکردش را در مسئولیتهایی که داشته نقد کردهاند و برخی دیگر همین عملکردها را مثبت ارزیابی کردهاند.
در این مدت ضرغامی و علی دارابی که اکنون وزارت و معاون میراث فرهنگی را بر عهده دارند؛ از صالحی امیری حمایت کردهاند و حتی خبرگزاری این وزارتخانه هم مصاحبهها و یادداشتهایی را در حمایت از وی منتشر میکند.
جمشید حمزهزاده رئیس جامعه هتلداران این بار هم مانند سالهای گذشته که پای یک وزیر پیشنهادی به مجلس باز میشد، شروع به تعریف از وزیر پیشنهادی کرده و در اظهار نظری گفته که صالحی امیری گزینه مناسبی برای وزارت میراث فرهنگی است چون روابط و تعاملاتی که با دولت و دستگاههای اجرایی دارد، میتواند در توسعه و رونق صنعت گردشگری موثر باشد. وی همچنین از صالحی امیری خواسته که در معاونتهای تخصصی به ویژه گردشگری و مدیران استانی از افراد با سابقه و متخصص استفاده کند. حمزه زاده نقبی هم به تشکلها زده و گفته که از او میخواهیم به دیدگاه تشکلها و بخش خصوصی توجه کند.
حرمت الله رفیعی رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران که هر زمان پای منافع صنف در میان باشد در موافقت وزرا و هر زمان به نفع نباشد در مخالفت و نقد تند وزرا میپردازد این بار هم پس از مدتها سکوت، به حمایت از وزیر پیشنهادی پرداخت تا بتواند تشکل گردشگری که در یک فضای رقابتی ایجاد کرده را ثمر ببخشد. او درباره وزیر جدید هم گفته است: با شناختی که از صالحیامیری و شیوه مدیریتی او سراغ دارم، اگر وزیر شود پای مطالبات اصناف و فعالان صنعت گردشگری در بخش خصوصی میایستد تا به نتیجه برسد.
عبدالوحید فیاضی نماینده دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی نیز بر این باور است که صالحی امیری ممکن است بتواند در حوزه گردشگری موفق شود ولی با این وجود باید دید در جلسه چه اتفاقی میافتد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جلسه کمیسیون پاسخ هیچکدام از سوالات تخصصی را نداددر این میان روحالله نجابت نماینده مردم شیراز هم در ویدئویی چند سوال از او مطرح کرده است. نجابت گفته: آیا یک چهره امنیتی میتواند مدیر موفقی در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باشد؟!
وی سپس در فضای مجازی خود در پاسخ به این ویدئویی که نشان میدهد مخاطب سوالهایش صالحی امیری بوده اعلام کرد: وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در جلسه کمیسیون پاسخ هیچکدام از سوالات تخصصی را نداد و عملاً به نظر بنده هیچگونه صلاحیت تخصصی و اطلاعات مربوط به حوزه معرفی شده را نداشت.
پس از برگزاری جلسه کمیسیون فرهنگی با وزرای پیشنهادی از جمله وزیر میراث فرهنگی، احمد راستینه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس گفته است: سیدرضا صالحی امیری، وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نتوانست نظر کمیسیون فرهنگی را جلب کند و اعضای کمیسیون وی و برنامههای او برای وزرات میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را تأیید نکردند و مورد تصویب کمیسیون قرار نگرفت.
حکمت اله ملاصالحی استاد دانشگاه تهران در یادداشتی هم نوشته: اگر فروغی از تعلّق خاطر و دلبستگی به مُلک و ملّت و حسی از ایرانیبودن و احساس تعهد و تعلّق خاطر و مسئولیت در جانتان و وجدانتان است دست از سوداگری بر سر میراثِ مُلک و ملّت خود بشویید و وزیری دانا و توانا و میراثدان و میراثشناس با کارنامهای درخشان را به مجلسنشینان پیشنهاد دهید و منصوب کنید و با «گرگ دنبهخواری و با چوپان گریهزاری» نکنید! که همه زیان خواهیم دید.
یادداشت و برنامه وزیر پیشنهادی
صالحی امیری هم در یادداشتی که در فضای مجازی نوشته است به حوزه میراث فرهنگی پرداخته و نظر خود را داده است. او نوشته: فکر میکنم توجه به میراث فرهنگی و اصلاح آن ضرورت دارد, اما توضیح این نکته ضروری است که اصلاح وضعیت میراث فرهنگی نه تنها نیازمند مشارکت باستانشناسان, مرمتگران, پژوهشگران, متخصصان میراث فرهنگی و حافظان میراث ملموس و ناملموس است که نیازمند همراهی و همکاری نهادها و دستگاههای مختلف اجرایی مثل دانشگاهها، آموزش و پرورش و حتی فنآوریهای پیشرفته است. امیدوارم دست به دست هم بدهیم تا تصویری نو از ایران کهن بسازیم!
صالحی امیری به تازگی برنامه خود را نیز اعلام کرده است ولی واکنشهای منفی به آن داده شد. برخی از نظر کارشناسی آن را بررسی کرده و اعلام کردند که «برنامه» پیشنهادی آقای صالحی امیری به مجلس فقط شوخی با تاریخ و فرهنگ و میراث فرهنگی و قریب یک سده تلاشهای متخصصان و میراثیان این کشور نیست، شوخی با مجلس و دستکم گرفتن حدّ فهم آنان هم است (مگر آنکه حد همین باشد!). چه به سرمان آمده که این انشاء سست دبستانی به عنوان برنامه «وزارت» میراث فرهنگی و گردشگری به نمایندگان مجلسِ کشور و تمدنی چون ایران ارائه میشود؟