پژوهشگران دانشکده مهندسی هسته ای و فیزیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به ساخت سامانه عیار سنجی عناصر با استفاده از روش طیف سنجی لیزری شدند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر پرویز پروین استفاده از روشهای نوری (اپتیکی) برای طیف سنجی را دقیق تر و آسان تر از دیگر روشها ذکر کرد و گفت: در روش طیف سنجی پلاسمایی القایی لیزری (TIPS) با چند بار تاباندن پرتوی لیزر به سطح ماده مورد نظر، در نقطه کانونی دمای چند هزار درجه کلوین به دست آمده و اتمهای ماده در آن نقطه برانگیخته می شوند.

وی افزود: این عمل موجب تشکیل طیف رنگی از فرو سرخ تا فرابنفش می شود که در بخش آشکار ساز دستگاه، این طیف تحلیل و مواد تشکیل دهنده و عیار آنها تعیین می شود.

دکتر پروین لیزر دستگاه کنونی را لیزر یاگ و آشکار ساز آن را نوعی سی سی دی (CCD) که دقت آن در حد میکروگرم ذکر کرد و گفت: با استفاده از آشکارسازهای قوی تر می توان به دقت یک قسمت در بیلیون (PPB) و یک قسمت در تریلیون (PPT) هم رسید.

وی از جمله کاربردهای این دستگاه را در تشخیص دقیق عناصر معدنی، تشخیص میزان خوردگی، تعیین نوع و اجزای یک ترکیب گازی یا عیار یک فلز ذکر کرد و گفت: ما آزمایش های موفقی را در تعیین عیار فلز طلا و همچنین تشخیص گازهای کی ترکیب مجهول به کار بردیم.

به گفته دکتر پروین در گذشته تیزاب و روشهای شیمیایی برای عیارسنجی طلا مورد استفاده قرار می گرفته است.

وی ادامه داد: علاوه بر روشهای شیمیایی، چندین روش اسپکتروسکوپی برای عیارسنجی طلا وجود دارد که دارای معایبی از جمله دشواری حمل و نقل، پیچیدگی و گران قیمت بودن سیستم هستند ولی روش طیف سنجی لیزری در فضای معمولی قابل انجام است و تنها تابیدن یک لیزر با توان بالا برای عیار سنجی کفایت می کند. ضمن اینکه هزینه تمام شده و اثرات تخریبی این روش نسبت به سایر روش ها بسیار کم است.