در هفته‌ای که گذشت سیراک ملکنیان، محمود حق‌وردی‌لو و محسن صادقیان هنرمندان نقاش را از دست دادیم، همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفت.

خبرگزاری مهر-گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصه‌های هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاق‌ها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع می‌شود. در گزارش پیش‌رو درصدد هستیم تا گوشه‌ای از این مهجور بودن را جبران کنیم. هرچند جمعه‌ها روز تعطیل محسوب می‌شود اما در این روز، نمایشگاه‌های هنرهای تجسمی آغاز به کار می‌کنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمه‌‎سازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیست‌ها، خوشنویسان و … تلاش‌ها و فعالیت‌های اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور می‌گذارند. «آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاه‌های هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم می‌کند.

بر این اساس، در سلسله گزارش‌های «هنرهای تجسمی در هفته‌ای که گذشت» نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاه‌ها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مشخص شد

در هفته گذشته، مجلس شورای اسلامی پس از جلسه رای اعتماد به وزیران دولت چهاردهم، به سیدعباس صالحی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رای اعتماد داد. سیدعباس صالحی با ۲۷۲ رأی موافق برای دومین‌بار به‌عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شد و حالا باید منتظر ماند و دید که وزیر ارشاد چه برنامه‌هایی برای حوزه‌های مختلف فرهنگ و هنر دارد.

درگذشت ۳ هنرمند نقاش در روزهای آخر مرداد

یکی از اخبار ناراحت کننده در عرصه خبر، انعکاس خبر درگذشت چهره‌ها و هنرمندان است. در هفته‌ای که گذشت، متاسفانه ۳ هنرمند نقاش را از دست دادیم.

سیراک ملکنیان هنرمند نقاش باسابقه ایرانی که در کانادا زندگی می‌کرد، روز شنبه ۲۷ مرداد برابر با ۱۷ اگوست ۲۰۲۴ درگذشت. آنی کنارکی عروس سیراک ملکنیان آگهی فوت او را در صفحه شخصی اش منتشر کرد.

سیراک ملکنیان هنرمند نوگرا

سیراک ملکنیان در کردان و نزدیک تهران زاده شد. او از هنرمندان ارمنی ایرانی تباری بود که همراه بسیاری از نقاشان و مجسمه سازان ارمنی نوگرا، موجب رونق بینال‌های پنج گانه تهران شدند. همچنین، او و مارکو گریگوریان از بنیانگذاران «گروه آزاد نقاشان و مجسمه‌سازان» بودند. ملکنیان متولد ۱۳۰۹ راهی هنری را دنبال کرد که مسیر هنر معاصر ایران را برای همیشه تغییر داد. او به‌عنوان یکی از بنیان‌گذاران هنر مدرن ایران شناخته می‌شود و به دلیل سبک متمایز و خلاقیت قابل توجه‌اش، قطعاتی ساخت که مخاطبان را در سراسر جهان به هیجان آورد.

محمود حق‌وردی‌لو هنرمند طراح و نقاش جوان کشورمان نیز شنبه ۲۷ مرداد در هشتگرد چشم از جهان فرو بست. وی ۴ سال درگیر تومور مغزی بود و سال ۱۳۹۹ بعد از عمل جراحی حالش خوب شده بود اما بعد از ۲ سال مجدداً تومور دیگری در مخچه‌اش دیده شد که در حال درمان آن بود. حق‌وردی‌لو طی یک ماه گذشته وضعیت خوبی نداشت و ریه‌ها و مثانه‌اش نیز درگیر شد و متأسفانه شنبه صبح ۲۷ مرداد درگذشت.

همچنین، محسن صادقیان هنرمند نقاش و عضو انجمن هنرمندان نقاش ایران هم ۲۸ مرداد درگذشت. پیکر این هنرمند روز سه شنبه ۳۰ مرداد ساعت ۱۰ صبح از مقابل خانه هنرمندان ایران تشییع و سپس در لواسان در بهشت بقیع به خاک سپرده شد. محسن صادقیان متولد ۱۳۴۸ یزد و کارشناس ارشد نقاشی بود. وی علاوه بر نقاشی و تصویرگری، آثار حجمی قابل توجهی ساخت که به واسطه تقابل های دوتایی فرمی سخن از تقابل های مفهومی دارد؛ از دوگانه سطح و عمق به نور و سایه رسید و از مات و شفاف به سکوت و صدا. او رمز و راز را با صراحت به نمایش گذاشت و مرز میان نقاشی و حجم را درنوردید و آثاری میان این ۲ پدید آورد. اغلب آثار وی نشان از درونگرایی دارد و بیننده را به تامل در آنچه نادیدنی است، دعوت می‌کند.

خبرهایی از سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان

در هفته گذشته مهلت ثبت‌نام و ارسال آثار به سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران به پایان رسید. پس از پایان این مهلت، ۷ هزار و ۸۶۵ اثر از ۱ هزار و ۲۳۳ هنرمند به دبیرخانه این رویداد هنری ملی رسید که به این ترتیب رکورد ارسال آثار به جشنواره در طول دوره‌های گذشته شکسته شد. این در حالی است که رکورد قبلی مربوط به جشنواره بیست و نهم بود که در آن ۷ هزار و ۴۲۵ اثر به دبیرخانه واصل شده بود.

در این دوره، هنرمندانی از تمامی ۳۱ استان کشور در جشنواره ثبت‌نام کرده‌اند که استان تهران با ۲۰۸ هنرمند در صدر استان‌های مشارکت‌کننده قرار دارد و پس از آن، استان اصفهان با ۱۳۷ شرکت‌کننده، استان خراسان رضوی با ۱۱۶ شرکت‌کننده، استان آذربایجان شرقی با ۶۴ شرکت‌کننده و استان البرز با ۵۶ شرکت‌کننده در جایگاه‌های دوم تا پنجم جای دارند.

همچنین، پوستر سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران نیز با طراحی و اجرای مسعود زمانی منتشر شد.

این رویداد هنری ملی به همت اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با مشارکت موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر و ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها برپا خواهد شد. سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران به دبیری مینا صدری در رشته‌های تصویرسازی، خوشنویسی، طراحی، عکاسی، کاریکاتور، گرافیک، مجسمه‌سازی، نقاشی، نگارگری، هنر سرامیک و رسانه‌های هنری جدید، ۱۹ تا ۲۳ شهریور سال جاری در استان خراسان شمالی برگزار می‌شود.

اعطای یک وام کاربردی به هنرمندان

یکی از مدیران صندوق اعتباری هنر از اجرای طرح تسهیلات خرید کالا ویژه هنرمندان از روز پنجم شهریور سال جاری خبر داد و گفت: در راستای تسهیل دریافت این وام برای هنرمندان گرامی، وام خرید کالا تحت پوشش پروژه «مَ‌کارت» بدون سود، کارمزد و ضامن خواهد بود.

در این طرح که با همکاری برندهای مختلف لوازم خانگی، برندهای آرایشی-بهداشتی و همچنین طرح‌های سلامت، تسهیلات ویژه وام خرید کالا و خدمات برای هنرمندان در نظر گرفته شده، هنرمندان دارای هنرکارت می‌توانند از روز ۵ شهریور ۱۴۰۳ با ورود به سامانه وام که آدرس آن به زودی اعلام می‌شود، درخواست خود را برای دریافت یکی از ۲ وام ۳۰ میلیون تومانی یا ۶۰ میلیون تومانی ثبت کنند.

هر هنرمند تنها می‌تواند یک بار از این وام استفاده کند. همچنین، مبلغ وام اخذ شده صرفاً در کیف پول متقاضیان در فروشگاه آنلاین واریز می‌شود و آن‌ها تنها می‌توانند از این مبلغ، برای خرید محصولات و خدمات عرضه‌شده در این فروشگاه خرید کنند. در این طرح بیش از ۳۶۰ نوع محصول باکیفیت و متنوع در حوزه های لوازم صوتی و تصویری، تهویه سرمایش و گرمایش، یخچال و فریزر، ماشین لباسشویی، چرخ خیاطی، لوازم پخت و پز، فرش، مبلمان، بیمه دندانپزشکی، لوازم آرایشی-بهداشتی، دوچرخه و بسیاری محصولات دیگر روی پروژه «مَ‌کارت» ارائه شده است.

متقاضیان برای ثبت درخواست، باید پیش پرداخت بپردازند. مبلغ پیش‌پرداخت برای وام ۳۰ میلیون تومانی، ۵ میلیون تومان و برای وام ۶۰ میلیون تومانی، ۱۰ میلیون تومان است. در واقع، مبلغ دریافتی در وام ۳۰ میلیون تومانی، ۲۵ میلیون تومان و در وام ۶۰ میلیون تومانی، ۵۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده اما متقاضیان در نظر داشته باشند که مبلغ پیش پرداختشان، همراه با مبلغ وام به کیف پول‌شان واریز می‌شود. نکته مهم اینکه هنرمندان گرامی باید مبلغ پیش پرداخت خود را صرفاً از طریق هنرکارت‌های خود بپردازند.

تغییر مکان برگزاری دوسالانه سرامیک بعد از وقفه ۲ ساله و تغییر شورای سیاستگذاری!

خرداد ماه ۱۴۰۳ پس از وقفه‌ای ۲ ساله در برگزاری دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران، فراخوان این دوسالانه اعلام شد. دوازدهمین دوسالانه ملی هنر سرامیک ایران که قرار بود در سال ۱۴۰۱ برگزار شود، با این فراخوان اعلام کرد که این دوره در شهر میبد یزد برگزار می شود.

اما در هفته گذشته خبری از سوی دبیرخانه دوسالانه ارسال شد مبنی بر اینکه شورای سیاست‌گذاری این رویداد هنری تصمیم گرفته بخش رقابتی دوسالانه دوازدهم از یزد به تهران منتقل شود. همچنین مهلت ثبت‌نام در دوسالانه دوازدهم نیز تا آبان ۱۴۰۳ ادامه خواهد داشت.

پس از این اعلام، مقرر شد مکان دقیق برگزاری رویداد و زمان‌بندی دیگر برنامه‌های پیش‌بینی‌شده در دوازدهمین دوسالانه ملی هنر سرامیک ایران، متعاقباً اعلام شود.

آغاز نمایشگاه‌های هنری در آدینه

نمایشگاه‌های «نابودی مقیم» و «مرغ بریان چرخان» در گالری اُ، نمایشگاه «پشت چراغ سفید» در گالری سیحون، نمایشگاه «سطوح استعلایی» در گالری مدار موازی، نمایشگاه گروهی از چهاردهمین دوره منتخب نسل نو در گالری شیرین، نمایشگاه «برادران کارامازوف» در گالری شریف، نمایشگاه «گارگاس» در گالری نگاه، نمایشگاه «خرگوش‌های غمگین» در گالری سو، نمایشگاه «هواخوری» در گالری دنا و نمایشگاه آنلاین نقاشی‌های اشرف شفیعی در گالری گلستان، از جمله نمایشگاه‌هایی است که روز جمعه دوم شهریور افتتاح می‌شوند.

برچسب‌ها