به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی عبدالباسط، شیخ شحات محمد انور قاری مسجد امام رفاعی روز 1 ژوئیه سال 1950 میلادی در روستای کفر الوزیر در استان دقهلیه ( شمال شرقی مصر) در یک خانواده کم جمعیت متولد شد. در سه سالگی پدرش را از دست داد، از این رو با مادرش به منزل دایی اش رفت و با حمایت او به یادگیری و حفظ قرآن پرداخت. بنابراین خانه دایی او بهترین مکان برای رشد و نمو او و حفظ قرآن بود، به طوری که در 8 ساگلی حافظ کل قرآن شد.
هنگامی که ده سال شد، دایی اش او را به یکی از روستاهای مجاور به نام کفر المقدام برد تا تجوید قرآن را از استاد شیخ علی سید احمد فرارجی فراگیرد؛ زیرا با استعدادی که از او سراغ داشت می دانست به یکی از مشهورترین قاریان مصر و حتی همه جهان تبدیل می شود.
استاد جوده ابوالسعود و سعید عبدالصمد زناتی و شیخ حمدی زامل از جمله قاریان برجسته مصری بودند که رقابت میان آنها بسیار شدید بود. اما استعداد این جوان درخشید و او را در میان آنها منحصر بفرد نشان داد و به مقامی انکارنشدنی دست یافت و با وجودی که سن کمی داشت مانند قاری بزرگ قرآن او را نشان می دادند و این در حالی بود که او هنوز 20 سال هم نداشت.
با توجه به اینکه او باید خرج یک خانواده را می داد، هر کجا که از او دعوت می کردند می رفت و هنگامی که 15 ساله بود قرآن کریم را در همه روستاهای شمال مصر با دستمزد کم می خواند و پس از مدتی در سن 20 سالگی به استاد شحات معروف شد که در همه استانهای مصر معروف گردید و از او دعوت می کردند تا در مناسبتهای مختلف قرآن بخواند. از این رو وی در مدت کمی توانست از خود یک شخصیت قوی بسازد که عزت نفس، روشن بینی، هوش قوی او به این استاد کمک بسیاری کرده بود.
پس از اینکه در سال 1970 دستگاههای ضبط در همه روستاها و شهرهای وارد شد، بسیاری از مردم به منظور شنیدن صدای استاد شحات این دستگاه را خریدند تا بتوانند صوت زیبای او را گوش دهند و این به شهرت او کمک بسیاری کرد.
در سال 1975 از سوی رئیس مرکز شهر میت غمر دعوت شد تا در یکی از مناسبتهای دینی قرآن بخواند، او در این باره می گوید: دوست کارمندی در شورای شهر میت غمر داشتم که گفت رئیس مرکز برای افتتاح یک محفل دینی که مسئولان بلندپایه و رئیس رادیو در آن حضور دارند می خواهد در این محفل قرآن بخوانی و من دعوت او را پذیرفتم.
هنگامی که دکتر البوهی صدای مرا شنید گفت چرا در رادیو قرائت نمیکنی، من تقاضانامه ای نوشتم و پس از 2 سال آموزش در سال 1979 به رادیو راه یافتم. ابتدا به قرائتهای کوتاه پرداختم تا اینکه اذان خواندم و قرائت قرآن را از 5 به 15 دقیقه در رادیوهای مختلف اجرا کردم.
وی پس از آنکه پایه های شهرت خود را در مصر بنا کرد به کشورهای مختلف سفر کرد و هیچ قاره ای نبود که در ماه مبارک رمضان از سال 1985 تا سال 1996 به آنها سفر نکرده باشد.
بارها از سوی وزارت اوقاف مصر و بسیاری از دعوتهای خصوصی میلیونها نفر از دوستداران قرآن کریم در خارج از مصر چون لندن، لوس آنجلس، آرژانتین، اسپانیا، فرانسه، برزیل، کشورهای حوزه خلیج فارس، نیجریه، تانزانیا، مالدیو، زئیر، کامرون و بسیاری از کشورهای آسیایی به ویژه ایران سفر کرد و به قول خودش در همه این سفرها جز رضای خداوند و سعادت مسلمان با شنیدن آیات کتاب آسمانی در نیت نداشته ام.
این در حالی است که استاد شحات محمد انور روز جمعه 30 شهریور در دانشگاه تهران به تلاوت قرآن پرداخت و در دومین همایش تجلیل از قاریان و حافظان و کاتبان رزمنده که اوایل مهرماه در ایران برگزار شد نیز به قرائت قرآن پرداخت.