به گزارش خبرنگار مهر، عیسی بزرگزاده، سخنگوی صنعت آب در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: بارش تهران ۱۷ درصد نسبت به دوره بلندمدت کاهش دارد و استان بوشهر هم شرایطی مشابه تهران دارد.
وی ادامه داد: اکنون به اواخر سال آبی جاری نزدیک میشویم و تاکنون ۲۵۰ میلیمتر بارش داشتهایم.
به گفته این مقام مسئول این میزان بارش نسبت به ۲۴۶ میلیمتر دوره بلندمدت ۲ درصد بهبود و نسبت به ۲۱۰ میلیمتر سال گذشته ۱۹ درصد بهبود دارد.
بزرگزاده با بیان اینکه ۱۰ استان کشور کمتر از نرمال بارش دریافت کردهاند، گفت: خراسان رضوی، تهران و البرز جزو استانهایی هستند که بارش کمتری دریافت کردهاند اما با اینحال وزارت نیرو با همراهی شهروندان در مدیریت مصرف، آب مورد نیاز را تأمین خواهد کرد.
سخنگوی صنعت آب میزان پرشدگی مجموع سدهای کشور را حدود ۵۰ درصد اعلام کرد و بیان داشت: میزان ورودی آب سدهای کشور ۴۱ میلیارد و ۴۵۰ میلیون مترمکعب و میزان خروجی سدها نیز ۳۷ میلیارد و ۵۷۰ مترمکعب است.
به گفته بزرگزاده درصد پرشدگی ۱۳ سد ارومیه ۲۰ درصد است که نسبت به سال گذشته ۲۶ درصد بهتر است. مجموع ۵ سد تهران نیز با ۵۳۵ میلیون مترمکعب آب، دارای ۲۸ درصد پرشدگی است که ۲۴ درصد نسبت به سال گذشته از وضعیت بهتری برخوردار است.
وی گفت: وضعیت سد «دوستی» در خراسان رضوی نسبت به گذشته بهتر است ولی ۱۵ درصد پرشدگی دارد. سدهای زنجیره کارون نیز وضعیتی مشابه سال گذشته دارد؛ سد «دز» ۱۲ درصد نسبت به سال قبل پرشدگی بیشتری دارد و سد «کرخه» نیز با ۵۳ درصد پرشدگی از وضعیت نسبتاً خوبی برخوردار است.
سخنگوی صنعت آب با اشاره به وضعیت سدهای استان سیستان و بلوچستان نیز اظهار داشت: چاهنیمههای سیستان با ۱۷ درصد پرشدگی نسبت به سال گذشته وضیت بهتری دارد و سدهای جنوب این استان نیز به مدد بارندگی خوب رخ داده، دارای ۹۷ درصدپرشدگی است.
بزرگ زاده بااشاره به برخی از بندهای برنامه هفتم بیان داشت: وزارت نیرو اجرای برنامه هفتم را آغاز کرده و آئیننامهها و دستورالعملهای آن نیز در دست تدوین است.
وی، رفع ناترازی آب و بهبود محیط کسب و کار صنعت را از اهم برنامههای وزیر نیرو خواند و گفت: اگر آب را دو کفه تأمین و مصرف بدانیم، بخش تأمین دارای دو بخش آبهای متعارف و نامتعارف هستند که آبهای متعارف شامل آبهای سطحی و زیرزمینی و بخش آبهای نامتعارف شامل پساب و دریا هستند. بخش مصرف نیز شامل بخشهای کشاورزی، شرب، بهداشت، خدمات و صنعت است که البته نیازهای محیط زیست هر چند در ردیف مصارف آب نیست ولی در این بخش قرار دارد.
بزرگزاده اظهار داشت: بهبود شرایط کسب و کار صنعت، دامنهای از اقدامات غیرسازهای را دربر میگیرد. این مهم از تقویت منابع انسانی تا نهادسازی، اصلاح ساختار اقتصادی، بهبود استانداردها و به کارگیری روشها و فناوریهای نوین را شامل میشود. در مجموعه اقدامات سازوکاری و غیرسازهای، سیستمدهی را هدف قرار میدهد که این مسئله در برنامه وزیر نیرو به طور برجسته دیده شده است؛ چون بهکارگیری روشهای غیرسازهای با هزینه کم، بهبودهای کلان ایجاد میکند.
به گفته سخنگوی صنعت آب، تمرکز بر الگوی کشت، توسعه عمودی کشاورزی به جای توسعه افقی، از مهمترین اقدامات غیرسازهای در مسیر بهبود عملکردها است. در همین راستا، برنامههای وزیر نیرو با برنامه هفتم، سند امنیت غذایی و نقشه راه آب و دیگر اسناد بالادستی کاملاً سازگار است.
وی برخی از بندهای برنامه هفتم توسعه مرتبط با وزارت نیرو را تشریح کرد و گفت: براساس جدول ۷ ماده ۳۷ برنامه هفتم، جبران ناترازی آب به میزان ۱۵ میلیارد در پایان سال پنجم هدفگذاری شده است. این میزان در ۱۰ سال به ۳۰ میلیارد خواهد رسید که منطبق با سند امنیت غذایی و نقشه راه است و تمام ارکان حاکمیت بر افق جبران تراز آب در پایان برنامه پنج ساله توافق دارند.
سخنگوی صنعت آب بیان داشت: همچنین عدد تأمین از منابع آبهای نامتعارف تا پایان برنامه هفتم ۱.۷۷ و تأمین آبهای زیرزمینی ۳۶.۷ است. بنابراین درخصوص کاهش فشار به منابع آب زیرزمینی و استفاده بیشتر از آبهای نامتعارف وفاق مناسبی وجود دارد.