به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آژانس بین المللی انرژی اتمی، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نطق افتتاحیه خود خطاب به ۳۵ عضو شورای حکام با تکرار ادعاها درباره برنامه هستهای صلحآمیز ایران، خواستار تسهیل سفر وی به تهران و ملاقات با مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران شد.
گروسی مدعی شد که در طول ۱۵ ماه گذشته هیچ پیشرفتی در اجرای بیانیه مشترک موسوم به ۴ مارس، حاصل نشده است. وی گفت: از ایران میخواهم تا از طریق مشارکت فعال در پیشنهادهای ملموس آژانس، قطعنامه مشترک را به مرحله اجرا درآورد.
محسن نذیری اصل، سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین طی سخنانی نسبت به پیامدهای منفی این قطعنامه بر فضای مثبت مورد نیاز در تعاملات ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار داد و گفت: این قطعنامه نه میتواند توجه جامعه بینالمللی را از قصد واقعی تروئیکا برای فرصت کافی دادن به رژیم اسرائیل برای ادامه نسلکشی در غزه با مصونیت کامل، منحرف کند و نه بر ایران فشار آورد تا از حقوق خود و پیگیری برنامه صلح آمیز هستهای کشور، صرف نظر کند.
نذیری اصل تاکید کرد: بدون شک این قطعنامه بهشدت بر فضای مثبت مورد نیاز برای کار در زمینه اقدامات بیشتری که باید میان ایران و آژانس بهصورت متقابل توافق شود، تأثیر میگذارد و تروئیکا باید مسئولیت هرگونه عواقب آن را برعهده بگیرد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده و تاکید بر اینکه تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست، اسفند ۱۴۰۱ در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چهارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد؛ توافقی که بعداً بیانیه مشترک ۴ مارس شهرت یافت.
در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شد. جمهوری اسلامی ایران نیز همواره تاکید کرده است که همکاری خود را با آژانس در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان پیگیری کرده و مسائل باقیمانده پادمانی نیز با رویکرد حرفهای و بدون جانبداری آژانس قابل حل است.
گروسی افزود: پس از انتخابات در ایران، در مکاتبات با مسعود پزشکیان، رئیس جمهور این کشور، تمایل خود را جهت ملاقات با وی در تهران و از سر گرفتن مذاکرات و همکاری بین آژانس و ایران ابراز کردم. وی با ملاقات با من در مقطعی مناسب موافقت کرد. از ایران میخواهم تا چنین ملاقاتی را در آیندهای نزدیک تسهیل کند تا از این طریق بتوانیم مذاکره و گفتمانی سازنده که سریعاً به به نتایج حقیقی منتهی میشود، داشته باشیم.
مدیرکل آژانس ادامه داد: درباره برنامه هستهای ایران، تازهترین گزارش من را درباره راستیآزمایی و نظارت بر برنامه ایران ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، مقابل خود میبینید.
وی مدعی شد که ذخایر اورانیوم با غنای بالای ۲۰ و ۶۰ درصد ایران همچنان در حال افزایش است و ایران تعداد آبشارهای مورد استفاده برای غنیسازی اورانیوم هگزافلوراید (UF۶) را افزایش داده است.
به ادعای وی، ایران سه سال و نیم است که عمل به تعهداتش ذیل توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از جمله اجرای موقت پروتکل الحاقی را متوقف کرده است، ادعا کرد: بنابراین بیش از سه سال و نیم از زمانی که آژانس قادر به دسترسی تکمیلی به این توافقنامه بود، سپری شده است؛ در نتیجه، آژانس روند آگاهی در رابطه با تولید و موجودی سانتریفیوژها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم را از دست داده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با بیان اینکه هیچ پیشرفتی در حل و فصل مسائل پادمان باقیمانده وجود نداشته است، ادعا کرد: ایران هنوز کد اصلاح شده ۳.۱ را که یک تعهد قانونی برای ایران است، اجرا نمیکند، زیرا اعلام کرده که اجرای این قانون را به حالت تعلیق درآورده است.
وی مسائل پادمانی را چشمگیر و حل و فصل آن را به منظور اطمینان یافتن آژانس از صلحآمیز بودن «صرف» برنامه هستهای ایران، الزامی توصیف کرد.