به گزارش خبرنگار مهر، علی فرهادی، در نشست خبری پیش از آغاز سال تحصیلی گفت: یکی از مهمترین مسائل وزارت آموزش و پرورش تأمین به موقع معلم و امکانات دیگر آموزشی برای دانش آموزان است. معلم ماهر و توانمند مسئله اصلی در تأمین نیروی انسانی است. معلمی که بتواند آنچه انتظار سند تحول است برآورده کند.
وی با اشاره به اهمیت تأمین فضای آموزشی مناسب گفت: شرایط فیزیکی مناسب، شرایط تهویه مناسب، آزمایشگاه و کارگاه مطلوب، فضای ورزشی کافی و حیات مناسب برای اجرای مراسم صبحگاه متأثر از فضای آموزشی است.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه از سال ۱۳۹۲ تا پایان سال ۱۴۰۲، ۲۴۱۵۰ مدرسه ساخته شد؛ گفت: این مدارس اعم از مدارس نوساز و یا مدارس بازسازی شده بوده است. البته عمده این مدارس مدارس جدیدی هستند. در این تعداد مدرسه، ۱۱۷ هزار و ۶۱۸ کلاس درس وجود دارد. ما از سال ۹۲ تاکنون این عملکرد را در زمینه ساخت مدرسه داشتیم.
وی با بیان اینکه تعداد دانش آموزان کشور در سال ۹۲، ۱۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر بوده است؛ گفت: امروز این تعداد دانش آموزان به نزدیک ۱۷ میلیون نفر رسیده است که نشان دهنده جهش در تعداد دانش آموزان و رشد تعداد مدارس بوده است.
فرهادی تاکید کرد: متأسفانه با وجود این رشد ما جهشی در تعداد نیروی انسانی نداشتیم؛ تعداد معلمان ما خیلی بیشتر نشده است و این به معنی تراکم بیشتر دانش آموز در کلاسهای درس است.
وی با اشاره به موضوع جوانی جمعیت و کاهش موالید در سالهای گذشته گفت: عدد دانش آموزان تا سال ۱۴۰۸ چندان تغییری نخواهد کرد اما پس از آن متأسفانه شاهد کاهش تعداد دانش آموزان خواهیم بود و این تعداد از ۱۷ میلیون نفر فعلی مجدداً به همان عدد ۱۲ میلیون نفر بازخواهد گشت.
فرهادی با اشاره به رشد پذیرش دانشجو معلمان در دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی گفت: ورودی دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی در سال ۹۲، ۱۸ هزار و ۴۰۰ نفر بوده است. سال ۹۳ این عدد در سال ۹۳ به تقریباً ۱۰ هزار نفر کاهش پیدا کرده بود. در سال ۹۴ به حدود ۵۰۰۰ نفر کاهش پیدا کرد. در سال ۹۶، ۷۵۰۰ نفر دانشجو معلم شدند.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش افزود: خوشبختانه با حضور رهبر معظم انقلاب در دانشگاه فرهنگیان در سال ۹۷، عدد جذب دانشجو معلم به ۲۵۰۰۰ نفر رسید. در سال ۹۸ هم این عدد تکرار شده و در سال ۹۹ به ۲۰ هزار نفر رسید. در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ۲۶ هر نفر و در سال ۱۴۰۲ به ۳۰ هزار نفر رسید. در سال ۱۴۰۳ هم به عدد ۳۲ هزار نفر رسید. یعنی بالاترین آمار پذیرش دانشجو معلمان در ۱۰ سال گذشته، در سال ۱۴۰۳ اتفاق افتاده است.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش گفت: خوشبختانه این نگاه بلند و درست به تأمین معلم از طریق جذب دانشجو معلمان، این نوید را به ما برای آینده خواهد داد که در سالهای بعد ما با مشکل کمبود معلم مواجه نباشیم.
وی در خصوص نحوه تأمین نیروی انسانی مدارس گفت: اگرچه جذب معلم از طریق ماده ۲۸ امری قانونی است؛ اما در جذب این افراد نسبت به پذیرفته شدگان دانشگاه فرهنگیان یک تفاوت وجود دارد. در دانشگاه فرهنگیان از بوم و منطقه برای تدریس در همان منطقه و بوم استفاده میشود؛ فردی که در دانشگاه یک شهر تحصیل میکند در همان شهر هم تدریس خواهد کرد. در میان پذیرفته شدگان دانشگاه فرهنگیان و خدمت آنان ما کمترین میزان انتقالی را داریم؛ اما در پذیرفته شدگان ماده ۲۸ در کلان شهرها بحث بوم مطرح نیست و ما موظف هستیم هر عزیزی که در مراکز استان در آزمون استخدامی ماده ۲۸ شرکت کرد ثبت نام کنیم و اگر قبول شد؛ وی را به عنوان معلم بپذیریم که عمده آنان درخواست نقل و انتقال دارند و عمدتاً از جای دیگر به مرکز استان و کلانشهر که یاز بیشتری دارد مراجعه میکنند.
فرهادی تاکید کرد: بهترین زیباترین و مؤثرترین روش تأمین تأمین معلم به طور پایدار بدون اعمال تنش ورودیهای دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی بوده که متناسب با جمعیت دانش آموزی خواهد بود
وی با بیان اینکه مجوز به کارگیری بیش از ۷۲ هزار معلم صادر شده است، گفت: ۲۱ هزار نفر در بخش آموزگاری ابتدایی، ۱۷ هزار نفر دبیری دبیرستان و هنرآموز هنرستان و ۱۸ هزار نفر فارغ التحصیل دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی داریم؛ همچنین با دستور وزیر محترم آموزش و پرورش ۲۶ هزار نیروی معلم خرید خدمات هم خواهیم داشت.
فرهادی با ادعای این مطلب که بدهی به معلمان نداریم، گفت: بدهی چندانی به معلمان نداریم و اگر هم بدهی مانده باشد از آخرین مطالبات معلمان ناشی از اصلاح رتبه بندی است. همچنین در پرداخت حقالتدریسها هم به روز بودیم و امسال برای اولین بار، پس از برگزاری امتحانات خرداد عمده مطالبات این نیروها را پرداخت کردیم.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه در سال ۱۳۸۹ حدود ۸۰ هزار سرایدار داشتیم؛ گفت: با این حال علی رغم افزایش جمعیت دانش آموزان و رشد تعداد مدارس تنها ۵۱ هزار سرایدار داشته و به حداقل ۴۷ هزار نیروی سرایدار و خدمتگزار در مدارس نیاز داریم.
فرهادی افزود: سال قبل درخواست خود را برای جذب نیروی سرایدار به سازمان اداری و استخدامی ارائه کردیم و این مجوز به ما داده شد تا برای جذب نیرو با توجه به تعداد بازنشستگان ردیف استخدامی بگیرم.
وی با تاکید بر اینکه مجوز استخدام برای نیروی معلم و غیر معلم خواهد بود؛ گفت: کمبود نیروی سرایدار بر دوش مدیر و معلمان مدرسه سنگینی میکند.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه به حداقل ۴۰ هزار مشاور برای مدارس نیاز داریم؛ گفت: سیاست آموزش و پرورش توجه به مسائل تربیتی و بهداشت و سلامت دانش آموزان است. در همین راستا تلاش میکنیم تا پایان سال ۲۰ هزار معلم پرورشی را هم جذب کنیم.