نمایندگان مجلس شورای اسلامی به یک فوریت طرحی رای دادند که در صورت تصویب نهایی آن نامزدهای انتخابات مجلس پس از ثبت نام نمی توانند حوزه انتخابیه خود را تغییر دهند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، موسی قربانی عضو هیئت رئیسه مجلس، به عنوان یکی از طراحان دوفوریت طرح "اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب 1378 و اصلاحات بعدی آن" در سخنانی بر ضرورت اصلاح قانون انتخابات تاکید کرد.

موسی قربانی عضو هیئت رئیسه مجلس از طراحان طرح مذکور در دلایل ارائه این طرح با قید دو فوریت توضیح داد : یک تعداد رای در انتخابات وجود دارد که آرای ماخوذه هستند و باطل اعلام می شوند این تعداد آرا، آرای ناخوانا و حاوی نام های غیر از نام نامزدها یا سفید هستند.

وی افزود: این امر باعث می شود تعداد آرا باطل بر اساس قانون فعلی از مجموع شرکت کنندگان کسر و به حساب نمی آید. بر اساس این طرح، از ماده 19 قانون انتخابات سه بند حذف می شود و آرای ناخوانا و حاوی نام های غیر از نامزدها، در آرای باطله محسوب شده ، اما در آرای ماخوذه حساب شوند.

قربانی تصریح کرد : حد نصاب آراء، همان آراء ماخوذه است و بر اساس این طرح میزان مشارکت بالا می رود.

وی خاطر نشان کرد: همچنین از موضوعات دیگر این طرح تغییر حوزه های انتخابیه است به طوری که مردم نامزد خود را برای یک حوزه انتخاب می کنند اما این نامزد دو هفته مانده به برگزاری انتخابات حوزه خود را تغییر می دهد. برای آنکه حق افراد از بین نرود، فرصتی داده شده است تا زمانی که این قانون لازم الاجرا می شود این افراد از حق خود می توانند استفاده کنند.

قربانی گفت : وقتی این قانون لازم الاجرا شود ، یک نامزد نمی تواند حوزه انتخابیه خود را جابه جا کند و مردم نیز تکلیف خود را می دانند .

داریوش قنبری نماینده ایلام در مخالفت با دوفوریت این طرح گفت: با این طرح منافع ملی به خطر می افتد، فکر نمی کنم با این طرح مشکلی از کشور حل شود ، نمی توان با این عنوان که نگران منافع ملی هستیم سر خود یک طرح ارائه دهیم ، قانون انتخابات دارای شان و جایگاه ویژه ای است .

عضو کمیسیون ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: در هیچ دوره ای نبوده که قانون انتخابات دستکاری نشود ولی شگفت این است که کمتر از دو ماه مانده به برگزاری انتخابات ما متوجه این ضعف شده و می خواهیم آن را اصلاح کنیم.

قنبری افزود : آیا فردا این ایراد را به ما نخواهند گرفت که نمایندگان مجلس به میل و نفع خودشان این کار را انجام می دهند، نگذارید در آستانه انتخابات شبهاتی به وجود آید.

وی گفت: هیچ کس این طرح را بر اساس حسن نیت نمایندگان نمی بیند لذا این طرح به نفع و مصلحت کشور نیست ، خواهش می کنم قانون انتخابات  را دست نزنید اگر قرار است کاری انجام شود بعد از انتخابات اسفند ماه انجام شود.

کاظم جلالی نماینده شاهرود و مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در موافقت با دوفوریت این طرح گفت: فوریت این طرح جدی است، بحث مشارکت مردم در انتخابات امری است که با امنیت ملی کشور گره خورده است.

وی افزود: بر اساس این طرح هم آرای ناخوانا و هم آرایی که حاوی اسامی غیر از نامزدها و آرای سفید است جزء آرای ماخوذه محاسبه می شود.

نماینده شاهرود گفت: کسی که در انتخابات شرکت می کند حتی اگر سفید باشد، در واقع اساس انتخابات را قبول دارد. فردی که پای صندوق های رای می رود نباید بگوید که در انتخابات شرکت نکرده است این امر مثبتی نیست.

وی در مورد فوریت این طرح گفت: ما نمی توانیم مردم را از یک طرف به شرکت در انتخابات تشویق کنیم اما به رای آنها به خاطر اینکه رای آنها سفید باشد، جزء رای دهندگان به حساب نیاوریم و بگوییم رای شما در مجموعه منافع کشور تاثیر ندارد.

مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از نمایندگان درخواست کرد که به دوفوریت این طرح رای بدهند تا بتوان در یک فرصت این قانون را اصلاح کرد.

غلامرضا مصباحی مقدم نیز در مخالفت به دو فوریت طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس گفت: زمانی تا برگزاری انتخابات مجلس باقی نمانده است هر گونه اصلاح و تغییر در قانون انتخابات باید در زمان خودش انجام شود.

وی افزود: در مجلس هفتم دو بار قانون انتخابات مورد بحث و بررسی قرار گرفته، اگر دوستان در آن زمان این پیشنهادات را نداشتند باید گفت چرا نداشتید.

این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: این قابل قبول نیست که برای اینکه ممکن است مردم در هنگام انتخاب اسامی نامزدهای مجلس خبرگان را با مجلس اشتباه بنویسند، قانون دستکاری شود.

مصباحی مقدم تصریح کرد: هم اکنون وقت دستکاری قانون نیست این هزینه دارد به ویژه برای اصولگرایان هزینه دارد.

ایرج ندیمی نماینده لاهیجان نیز در موافقت با دوفوریت طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس تصریح کرد: دو نوع رای وجود دارد  یک نوع رای در رابطه با کسب حد نصاب مورد نیاز برای نمایندگی است و دیگری رای سفید است.

وی گفت: اما اگر کسی به هر دلیلی رای وی ناخوانا و یا سفید بود، باطل محسوب می شود که جزء آرای ماخوذه نیز حساب نمی شود.

ندیمی خاطر نشان کرد: این رای ها باید جزء آرای رای دهندگان محسوب شوند هم اکنون به این مطلب رسیده ایم که حساب نکردن این آرا، اشتباه است، این اشتباه را نباید ادامه داد.

ندیمی از دیگر نقایص قانون انتخابات را تغییر حوزه انتخابیه توسط نامزدها ذکر کرد و گفت: این چه رفتاری است که نامزدها می خواهند با مردم بکنند، فکر می کنند قیم مردم هستند.

وی ادامه داد: یک نامزد در یک حوزه انتخابیه می رود، مردم وی را می شناسند و بعد می توانند حوزه خود را 15 روز مانده به انتخابات تغییر دهند.