فرهاد بیضایی کارشناس ارشد بازار مسکن در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه در بازار مسکن بهجای پیشرفت، شاهد یک عقبگرد جدی بودیم، گفت: زمانیکه سامانه خودنویس راهاندازی شد، بنا بود جایگزین سامانه مشاورین املاک شود اما عدهزیادی از کارشناسان مختلف در این حوزه با مشاورین املاک مخالفتهای جدی داشتند.
وی ادامه داد: سامانه خودنویس، ارتباط بین موجر و مستأجر را مستقیم کرده و به عبارت دیگر واسطه معاملات مسکن حذف شده است. همچنین وزارت راه و شهرسازی در گذشته اعلام کرد که باید برای ساماندهی بازار مسکن یک ساز و کار حرفهای در این بازار ایجاد شود اما علیرغم این مسیر، با راهاندازی سامانه خودنویس به صورت غیر حرفهای ارتباط بین موجر و کرایه نشین برقرار کرده که در سطح کلان سیاستگذاری این روند مشکلاتی را ایجاد شده و در آینده نیز بیشتر خواهد شد.
کارشناس بازار مسکن یادآور شد: سامانه خودنویس مشکلات حقوقی در بازار مسکن را نیز گسترش میدهد، زیرا پیش از این سامانه واسطهای بین موجر و مستأجر وجود داشت، که اگر معضلی بین معاملهگران رخ داد، رفع کند اما هماکنون توسط سامانه خودنویس واسطهگر حذف شده و واسطهای برای رفع چالشهای دو طرف وجود ندارد؛ البته در هیچکدام از کشورها ارتباط مستأجر و صاحبخانه به صورت مستقیم نیست.
وی ادامه داد: طی سالهای اخیر متولیان قانون گذار مسکن باید سطح معاملات بازار مسکن را توسعه میدادند، اما در سیاست گذاری اجاره با راهاندازی سامانه خودنویس شاهد یک عَقَبگرد جدی بودیم و با حذف واسطهای بین موجر و مستأجر مشکلات حقوقی در بازار مسکن را گسترش دادیم که البته این معضل تنها به وزارت راه و شهرسازی باز نخواهد گشت، زیرا بسیاری از نهادها و ارگانهای دیگر را درگیر خود میکند.
بیضایی تاکید کرد: سامانه خودنویس توسط یک تیم حرفهای سیاست گذاری نشده، زیرا از لحاظ ساختاری دارای چالشهای بسیاری است. همچنین، بخشی از بازار مبتنی بر چکهایی است که از سوی مستأجر به موجر داده میشود که متأسفانه امکان ثبت چک در این سامانه وجود ندارد و حتی به سامانه صیاد هم متصل نیست، یا به عبارت دیگر اصلاً گزینه چک در سامانه خودنویس تعریف نشده است.