سنندج-فیلم ساز و کارگردان سنندجی گفت: کردستان دارای پتانسیل های فرهنگی بسیار خوبی است و در برگزاری جشنواره فیلم کوتاه می‌تواند سرآمد باشد.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: تریبون گفتگوی این رسانه این بار به سراغ یکی از فیلم سازان و کارگردانان موفق سنندجی رفته تا موفقیت‌های سینمایی وی را به پرده نمایش بگذارد.

سیاوش ساعدپناه فیلم ساز کردستانی متولد سال ۵۴ در شهر سنندج است و آثار موفق ملی و بین‌المللی زیادی در کارنامه هنری خود دارد و بالغ بر ۴۰ اثر زیبا به دست ایشان ساخته شده است.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: با اینکه در رشته علوم انسانی تحصیل می‌کردم در سال ۷۶ بدون هیچ پیش زمینه‌ای با شرکت در کنکور هنر، موفق به قبولی در رشته گرافیک هنرهای زیبای دانشگاه تهران شدم و در مدت ۲ ماه تمام کارهای گرافیکی و هنری را انجام دادم و بعد در رشته ارشد ارتباط تصویری ادامه تحصیل دادم.

ساعدپناه گفت: همزمان هم به دفتر سینما جوان سنندج آمدم و در دوره ۶ ماهه شرکت کردم و مدرس همان دوره هم شدم و بعد از اتمام آن در سایر دوره‌ها شرکت کردم و کامل تمام دوره‌های مرتبط را سپری کردیم و اصول و مبانی فیلم سازی را شروع کردم.

وی بیان کرد: اولین کار خود را با ساخت فیلم یک دقیقه‌ای شروع و بعد از آن فیلم‌های ۵ و ۱۰ دقیقه‌ای را استارت زدم.

فیلم کوتاه باغ گردو موفق به کسب ۶۰ جایزه شده است

فیلم ساز و کارگردان کردستانی عنوان کرد: "خانه‌ی خاموش" یکی از اولین ساخته‌های من بود که در جشنواره فیلم‌های غرب ایران در لرستان مقام سوم را کسب کرد و همین انگیزه‌ای برای شروع فیلم حرفه‌ای من شد.

ساعدپناه گفت: بعد از آن یک مجموعه فیلم ساختم با عنوان عبور از مرز توهم که در جشنواره رشد موفق به کسب جایزه بهترین فیلم شد و مجدداً موجب انگیزه بخشی به من شد و بعد فیلم‌های بهتر و مجموعه‌های غنی‌تری ساختم.

وی افزود: بعد فیلم باغ گردو را ساختم که در بخش بین‌المللی هم ۶۰ جایزه بهترین فیلم و سایر عناوین را کسب کرد.

کارگردان و فیلم ساز سنندجی تصریح کرد: "دار هه‌نار" فیلم بعدی بود که همزمان با کرونا ساخته شد و برای انتخاب لوکیشن و سایر مواردی دشواری‌های داشت ولی در نهایت موفق به کسب جایزه بهترین موسیقی و فیلم نامه و نگاه تماشاگران شد.

ساعدپناه اظهار کرد: بنده انیمیشن‌های هم ساختم با عنوان ژنرال، سرزمین سبز و سایر موارد دیگر که در کارنامه فعالیتی من ثبت شده است.

در فیلم سازی داستان و ایده باید نو باشد

وی گفت: پیوند بین تمام حوزه‌های هنر وجود دارد که می‌توان به راحتی آنها را به هم مرتبط کرد.

فیلم ساز کرُد اعلام کرد: با فیلم دیدن بیشتر علاقمند شدم و تلفیقی بین سینما و گرافیک ایجاد کردیم و از قبل هم کارهای دکور و فیلم سازی و کارهای دیگر را انجام داده بودم، ابتدا طراحی صحنه کار کردم و در نهایت فیلم ساختم.

ساعدپناه عنوان کرد: در فیلم سازی داستان و ایده باید نو باشد و باید بین فیلم و داستان ارتباط وجود داشته باشد و کردستان چون منطقه‌ی کوهستانی است دارای صحنه‌ها و لوکیشن، فضا و نشانه‌های بکر طبیعی زیاد است که در جای دیگر مانند آن وجود ندارد که خود منبع داستان‌های نوی است که در دل آن نهفته است.

وی گفت: در شهر شلوغی بیشتری وجود دارد و هزینه ساخت فیلم هم بیشتر است اما در روستا تلفیق سبک زندگی ساده کار را برای فیلم ساز کمی راحت‌تر می‌کند.

فیلم کوتاه هم نیازمند حمایت است کارگردان و فیلم ساز سنندجی بیان کرد: فیلم کوتاه هم نیاز به حمایت دارد و لازم است که بودجه هنری ادارات در اختیار فیلم سازان قرار گیرد و سازمان‌ها و ادارات و ارگان‌های دارای بودجه هنری بخشی از بودجه خود را به فیلم سازان اختصاص دهند.

ساعدپناه عنوان کرد: فیلم "با بردوو" یکی از ساخته‌های من بود که در ارسال آن به جشنواره‌ها تردید داشتم اما توانست جوایز زیادی با عنوان بهترین فیلم در جشنواره‌های مختلف را دریافت کند.

وی افزود: " دار هه‌نار" را دایی یکی از شاگردهای من نوشته بود و موضوع اصلی آن در مورد درخت گیلاس بود و داستان پیرزنی که بعد از تصادف فرزند و نوه‌اش با درخت ارتباط عاطفی گرفته و از آن مراقبت می‌کند.

ساعدپناه بیان کرد: لوکیشن‌های زیادی را برای این پروژه بازدید کردیم که در نهایت با تلاش چند ماهه و کاملاً اتفاقی به یک خانه رسیدیم و داستان در آنجا کلید خورد.

سینمای کودک معناگرا و روح بخش به دل قصه است

وی تصریح کرد: سینمای کودک و داستان کودکان در دل قصه‌ها وجود دارد و همه اقشار را جذب می‌کند، داستان‌های معنا گرا همراه با درس زندگی، پویای و بازی که منبع خوبی برای روح بخشی به قصه است.

مدرس دوره‌های هنری گفت: کار با کودک سخت است و کار با چندین کودک و نظم دهی به آنها به مراتب سخت‌تر است اما چون روایت را شیرین می‌کنند در غالب فیلم‌های من حضور کودکان به چشم می‌خورد.

نمادهای بصری و دیالوگ در فیلم کوتاه روح درام است

ساعدپناه بیان کرد: در حقیقت ساختار و روایت داستان کوتاه با فیلم بلند متفاوت است، در فیلم کوتاه مکان و فضای مختلف و تعریف روایت در زمان کم به نسبت سخت‌تر است چون هدف داستان باید در مسیر درست قرار گیرد و به جمع بندی و پایان برسد.

وی اظهار کرد: در فیلم کوتاه با بهره گرفتن از عناصر قوی مانند؛ فیلم نامه بهتر، تصویر برداری درست، ساختار و روایت، بیان مبانی زیباشناسی و نمادهای بصری و دیالوگ که روح درام است و بیان سینمایی که منتقل کننده هدف و مفهوم اصلی هستند و در کمترین زمان بیان سینمایی را به بیننده منتقل کنیم.

ساعدپناه اظهار کرد: سبک‌های مختلف انیمیشن وجود دارد که شامل دو بعدی و سه بعدی که آثار من دو بعدی بوده و در همین زمینه به کودکان هم آموزش می‌دهم‌. وی گفت: چند نفر از هنرجوهای کودک بنده هم موفق به نوشتن و ساخت انیمیشن‌های شدند که در جشنواره‌ها موفق به کسب عنوان و جایزه شدند.

جشنواره فیلم کوتاه در کردستان سرآمد خواهد بود

فیلم ساز کردستانی بیان کرد: دو مقوله داریم؛ باید افراد تازه وارد اصول و مبانی را یاد بگیرند و شاخص انجمن سینما جوان سنندج در ورودی سخت گیری بیشتری داشته باشد و با آزمون برترین‌ها را انتخاب کند و از افراد علاقمند واقعی حمایت کند و ادارات هم بودجه هنری خود را به فیلم سازها بدهند و برای ساخت آثار مربوط به آسیب‌های اجتماعی و ناهنجاری‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

ساعدپناه گفت: در استان جشنواره‌های مختلف فرهنگی و هنری وجود دارد که بهتر است برای فیلم کوتاه هم یک جشنواره سرآمد در استان استارت بخورد.

وی بیان کرد: جشنواره فیلم کوتاه می‌تواند برای استان خوب و ارزشمند باشد و به سرانجام خوبی برسد و مانند تئاتر خیابانی مریوان یک جشنواره قوی باشد و قطعاً موفقیت ما الگوی برای نسل آینده و مشوق آنها خواهد بود.