دزفول -  به رغم تولید سه میلیون تن محصولات کشاورزی در دزفول، کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در این شهرستان به شدت احساس می‌شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - مریم اسدی عیسوند: شهرستان دزفول با ۹۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و تولید سالانه سه میلیون تن محصولات متنوع و مرغوب به قطب کشاورزی ایران مشهور است اما خام فروشی محصولات همواره یکی از مشکلات اساسی بخش کشاورزی این شهرستان بوده و ایجاد ارزش افزوده تولید محصولات کشاورزی نیازمند توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی است.

از طرفی در برخی مواقع به دلیل مازاد محصولات، نبود صادرات، وجود بذرهای تقلبی و سایر مشکلات، کشاورزان ناچارند با وجود تلاش و هزینه‌های بسیار، محصولات خود را یا خوراک دام کرده و یا به ارزان‌ترین قیمت روانه بازار کنند؛ بنابراین توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات کشاورزی راهکار مؤثری برای نجات کشاورزان قطب کشاورزی ایران است.

از سوی دیگر راه اندازی کارخانه‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی علاوه بر توسعه فعالیت کشاورزی، به اشتغالزایی و رفع مسئله بیکاری جوانان نیز کمک می‌کند.

یک کشاورز و فعال اجتماعی دزفولی در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: در حال حاضر هیچ‌گونه تناسبی بین تولید محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی و تکمیلی شهرستان وجود ندارد و کشاورزی ما نیاز زیادی به توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی دارد.

علی زلقی افزود: یک کارخانه تولید رب گوجه فرنگی در دزفول ۹۰ درصد از کشت گوجه فرنگی شهرستان را خریداری می‌کند، چرا که خام فروشی گوجه فرنگی همانند قبل صرفه چندانی برای کشاورزان ندارد.

وی با اشاره به ظرفیت کارخانه تولید رب گوجه دزفول، گفت: اگر کارخانه تولید رب گوجه فرنگی دیگری در شهرستان تأسیس شود، علاوه بر ایجاد رقابت، از نظر قیمت گذاری نیز منافع کشاورزان را به دنبال خواهد داشت. همچنین از طرفی دیگر پرداخت هزینه‌های بالای ارسال محصول به سایر شهرها و استان‌ها از دوش کشاورزان برداشته می‌شود.

این فعال اجتماعی پیشنهاد کرد: از آنجایی که میزان قابل توجهی سیب زمینی در دزفول کشت می‌شود، تأسیس کارخانه چیپس و فرآورده‌های سیب زمینی می‌تواند نقش به سزایی در راستای رونق کشاورزی شهرستان ایفا کند.

به گفته زلقی، به دلیل کشت چشمگیر هویج در شهرستان، تأسیس کارخانه تولید مربا به سرمایه گذار آن کمک می‌کند که با کمترین هزینه محصول خود را تأمین کند. از طرفی هویج مرغوب دزفول در فرایند انتقال به نقاط دیگر، کیفیت خود را از دست نمی‌دهد.

وی اضافه کرد: دزفول به کارخانه‌ای با برند «ترشی سیر دزفول» نیاز دارد چرا که به دلیل حجم بالای سیر در شهرستان، تأسیس کارخانه سیر دزفول از یک سو شهرستان را در راستای تولید این محصول ممتاز کرده و از سوی دیگر تا حدودی مشکل کشاورزان را حل می‌کند.

این کشاورز بیان کرد: ارائه تسهیلات و تشویق سرمایه گذاران به منظور راه اندازی کارخانه‌های تولید مربا، ترشی سیر و فراورده‌های سیب زمینی کمک بسیار شایانی به توسعه کشاورزی و صنایع تبدیلی و تکمیلی شهرستان خواهد کرد.

کمبود صنایع و مرکباتی که هدر می‌روند

نصیر باغبان یکی از باغداران دزفولی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: از آنجایی که میزان قابل توجهی مرکبات در شهرستان تولید می‌شود، ایجاد یک کارخانه تولید آبمیوه در این میان ضروری است.

به گفته وی، بخشی از تولید مرکبات که ارزش تجارت نداشته بر روی دست کشاورز می‌ماند، یا به صورت سنتی و خانگی آبگیری می‌شود؛ بنابراین با راه اندازی کارخانه آبمیوه گیری می‌توان از هدر رفت این محصولات جلوگیری کرد.

در عین حال مدیر جهاد کشاورزی دزفول در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: راه پیشرفت کشاورزی دزفول با رفع ۲ مشکل اساسی امکان پذیر است، یکی صادرات گسترده و دیگری توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در شهرستان است.

بهروز قمر زاده با اشاره به کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در شهرستان افزود: مقرر شده در راستای توسعه صنایع شهرستان، شهرک صنعتی شماره پنج نیز در دزفول احداث شود؛ در این میان شرط ما برای تأسیس این شهرک، اختصاص بیش از ۵۰ درصد از ظرفیت آن در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی است.

وی با بیان اینکه توسعه و فعالیت صنایع تبدیلی به تنظیم بازار و جلوگیری از هدر رفت محصولات کمک شایانی می‌کند، گفت: در حال حاضر ۱۸ پروانه بهره برداری در بخش زراعی، ۹ پروانه باغی و ۱۶ پروانه دام و طیور در راستای صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی دزفول صادر شده است.

مدیر جهاد کشاورزی دزفول با اشاره به اینکه اجرایی شدن پروژه‌ها چشم انتظار اعتبارات است، بیان کرد: پروژه‌های کشاورزی دزفول نیازمند توجه ویژه مسئولان کشوری است چرا که دزفول از نظر میزان و تنوع محصولات کشاورزی همواره پویا بوده است‌.

قمر زاده به ۹۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در دزفول اشاره کرد و افزود: ۶۵ هزار هکتار مزرعه آبی و ۲۵ هکتار مزرعه دیم در دزفول وجود دارد که از این میزان اراضی، نزدیک به سه میلیون تن محصول تولید می‌شود.

به گفته وی، سالانه حدود یک میلیون تن علوفه در شهرستان تولید می‌شود که نقش به سزایی را در تأمین علوفه دام خوزستان و دیگر استان‌ها ایفا می‌کند.

تولید یک میلیون تن سبزی و صیفی

مدیر جهاد کشاورزی دزفول با اشاره به اینکه ۲۰ هزار هکتار از اراضی شهرستان به کشت سبزی و صیفی اختصاص دارد، افزود: سالانه حدود یک میلیون تن سبزی و صیفی در دزفول تولید می‌شود که نشان از توانمندی بالای دزفول در تولید سبزی و صیفی است. علاوه بر آن بخش قابل توجهی از محصولات به سایر استان‌ها و کشورهای اوراسیا و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می‌شود.

قمر زاده بیان کرد: در ۲ سال اخیر ۴۶۰ هزار تن صادرات صورت گرفته که حدود ۴۰۰ میلیون دلار ارزآوری داشته است.

وی اضافه کرد: به رغم نبود یک پایانه صادراتی منجسم اما با آیتم‌های پراکنده از جمله سردخانه، سورتینگ و بسته بندی صادرات ما پیوسته صورت می‌گیرد ولی به هر روی باید یک پایانه صادراتی منسجم برای محصولات کشاورزی در این شهرستان راه اندازی شود.

مدیر جهاد کشاورزی دزفول با بیان اینکه اقدامات زیربنایی کشاورزی زیادی در دزفول صورت گرفته که نیازمند تسهیلات است، افزود: اگر تسهیلات لازم فراهم شود، علاوه بر توسعه کشاورزی، اشتغالزایی نیز صورت می‌گیرد.

قمر زاده افزود: سال جاری رایزنی‌هایی با اتحادیه میدان‌های میوه و تره بار صورت گرفته تا بتوانیم از ظرفیت‌های مردمی نیز در گره گشایی‌های اقتصادی و کشاورزی استفاده کنیم.

وی بیان کرد: ۳۶ جواز تأسیس در بخش زراعی که به ۷۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، ۲۱ طرح باغی که به حدود ۶۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و ۲۴ واحد در بخش دام و طیور که به هزار و ۱۰۰ میلیارد نیاز دارد، پروژه‌هایی هستند که اگر تزریق اعتبار شوند، به بهره برداری خواهند رسید.

به گزارش خبرنگار مهر، هدر رفت بخش زیادی از محصولات کشاورزی دزفول به دلایل بسیاری، حکایت همیشگی کشاورزی دزفول بوده و هر ساله بسیاری از کشاورزان این شهرستان را با خسارت‌هایی مواجه می‌کند.

از همین روی ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در شهرستان، با توجه به تولید گسترده محصولات، پشتوانه کشاورزان شده و انگیزه بیشتری در آنان در راستای تولید محصولات ایجاد می‌کند.

همچنین ذکر این نکته ضروری است که تأسیس کارخانه‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی در مناطق روستایی به دلیل نزدیکی به مزارع در کاهش زمان و هزینه‌های ارسال نیز مؤثر است. علاوه بر آن موجب اشتغالزایی جوانان روستایی شده و از مهاجرت خانواده‌ها و جوانان روستا به شهر جلوگیری می‌کند.