خبرگزاری مهر، گروه استانها- هادی شمسی ثانی: روز پنجشنبه چهارم آبان ماه ۱۳۵۷ بود که آئین بزرگداشتی برای کشتهشدگان زلزله ۲۵ شهریور آن سال طبس در مسجد جامع گناباد برگزار شده بود؛ در پایان این مراسم و پس از برگزاری راهپیمایی ضد رژیم ستمشاهی که از مسجد جامع تا مهدیه گناباد برگزار شد، پس از اقامه نماز مغرب و عشا در محل مهدیه به مردم سفارش شد که فردای آن روز ساعت ۹ صبح در آئین چهلمین روز کشته شدگان این زلزله در محل حسینیه گناباد شرکت کنند.
با اعلام این خبر بود که نیروهای ژاندارمری و ساواک و تعدادی از لباس شخصیها از صبح روز جمعه پنجم آبان ماه ۱۳۵۷ اطراف حسینیه گناباد را محاصره و با تیراندازی چهار نفر از حاضران را مجروح کردند و همین واقعه خونین بود که قیام مردم شهرستان گناباد بر علیه رژیم ستمشاهی را وارد مرحله جدیدی کرد.
حضرت آیهالله خامنهای مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) که از نخستین مبارزان انقلابی علیه رژیم ستمشاهی بودند در عیادت از «حجتالاسلام شیخ محمد باصری، سید مهدی ابراهیمی، حسن ابراهیمی و محمدحسین ابراهیمی» جانبازان حماسه خونین ۵ آبان ۱۳۵۷ گناباد که در بیمارستان مشهد بستری بودند فرمودند: «نهضت انقلاب در گناباد ابراهیمی بود.»
عیادت رهبر معظم انقلاب از جانبازان واقعه پنجم آبانماه گناباد
حجتالاسلام محمد باصری که پنجم آبان ماه سال ۱۳۵۷ در جریان راهپیمایی مردم گناباد علیه سیاستهای رژیم ستمشاهی مجروح شد و بعد از حدود ۴۶ سال تحمل درد و رنج جانبازی اول شهریورماه امسال به جمع همرزمان شهیدش پیوست، واقعه این روز را چنین روایت کرده بود:
صبح جمعه پنجم آبان ماه نیروهای ژاندارمری و ساواک و تعدادی با لباس شخصی اطراف حسینیه گناباد را محاصره کرده بودند و سرهنگ محمد عمرانی رئیس شهربانی وقت توسط بلندگو اعلام کرد از راهپیمایی پرهیز کنید چون در صورت تظاهرات حکم تیراندازی دارد.
از دلایلی که رژیم ستم شاهی خیلی به مراسم ما حساس شده بود این بود، که از روز اول حادثه زلزله طبس سخنرانان در همه بخشها و روستاهای گناباد علیه شاه صحبت کرده بودند.
حجت اسلام ناشرالاسلام گنابادی و خطیب شهری به عنوان سخنرانان آئین چهلم واقعه زلزله طبس در حسینیه گناباد در طول صحبت چند مرتبه اسم امام خمینی (ره) را بردند و جمعیت مرد و زن صلوات میفرستادند و لذا ما اصرار داشتیم راهپیمایی آرام انجام شود، من به سمت در حسینیه در حال حرکت بودم که ناگهان بر اثر اصابت گلوله بر روی زمین افتادم؛ در آن هنگام متوجه شدم سید مهدی ابراهیمی، حسین ابراهیمی و دانش آموز حسن ابراهیمی قوژدی هم مورد اصابت گلوله قرار گرفتهاند.
بعد از حادثه ما را به بیمارستان گناباد و از آنجا به تربت حیدریه منتقل کردند و روز شنبه ششم آبان ۵۷ به بیمارستان مشهد انتقال یافتیم و رهبر معظم انقلاب، شهید هاشمی نژاد، آیات عظام مرحوم قمی، مرعشی و آیت الله واعظ طبسی و بسیاری دیگر از روحانیون به عیادت ما آمدند.
در روزنامه خراسان مورخ هفتم آبان ۱۳۵۷ به اشتباه نوشته بود در حادثه تیراندازی در گناباد ۱۰ تن کشته و مجروح شدند و از جمله آقای شیخ محمد باصری در بخش سوانح بیمارستان امام رضا (ع) فوت کرده و حال بقیه وخیم است در حالی که در قیام مردم گناباد تنها چهار نفر زخمی شدند.
به همین مناسبت صبح امروز شنبه ۵ آبانماه مراسم بزرگداشتی با حضور خانواده معزز شهدا و ایثارگران، مسؤولان و قشرهای مختلف مردم انقلابی و ولایتمدار شهرستان گناباد در حسینیه این شهر برگزار شد.
مبارزات انقلابی مردم گناباد ۱۰۷ روز قبل از پیروزی انقلاب اسلامی آغاز شد
یکی از جانبازان قیام پنجم آبان ماه مردم گناباد در این مراسم با بیان خاطراتی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: رئیس شهربانی در مراسمی که به عنوان چهلمین روز درگذشت کشتهشدگان زلزله ۲۵ شهریور سال ۱۳۵۷ طبس برگزار شده بود نه تنها اجازه راهپیمایی نداد که حتی شرکت کنندگان را مجبور کرد تا از درب عقب حسینیه خارج شوند.
حجتالاسلام سید مهدی ابراهیمی افزود: در حالی که مردم در حال شعار دادن بودند نیروهای شهربانی شروع به تیراندازی کردند که منجر به زخمی شدن چهار نفر شد، البته این تیراندازی به صورت کور و رگباری نبود بلکه به صورت حساب شده و با شناخت از افراد انجام شد.
وی افزود: در اسنادی که بعدها از شهربانی به دست آمد مشخص شد که آنها یک لیست ۸۰ نفره از علما، فرهنگیان و … که از نظر آنها موجب ایجاد بی نظمی در جامعه میشدند را تهیه کرده بودند تا در فرصتی مناسب با آنها برخورد کنند.
این جانباز انقلاب اسلامی با اشاره به تاریخچه مبارزات انقلابی مردم گناباد گفت: مردم شهرستان گناباد خیلی زودتر از سایر شهرها یعنی ۱۰۷ روز قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مبارزه خود علیه رژیم ستمشاهی را آغاز کردند و از این نظر از مناطق پیشتاز در حمایت از آرمانهای انقلاب اسلامی و مبارزات دوران ستمشاهی بودند.
ابراهیمی با بیان اینکه باید در مقابل ستمگرانی که بی محابا در برابر اسلام ایستادهاند، حالت تهاجمی داشته باشیم و مبارزه کنیم افزود: خداوند وعده نصرت داده است ولی این نصرت و یاری بدون زحمت به دست نمیآید همان طوری که انقلاب اسلامی با زحمات فراوان و نثار خونهای زیادی به پیروزی رسید.
وی با توصیه جوانان به مطالعه شکلگیری انقلاب اسلامی و مبارزات آن دوران خاطرنشان کرد: جوانان عزیز باید بدانند که هیچ چیزی را مفت و مجانی نمیدهند و باید زحمت کشید.
حادثه ۵ آبانماه گناباد؛ نماد ایستادگی در برابر ظلم و ستم
امام جمعه موقت گناباد نیز در این مراسم از حادثه خونین ۵ آبانماه گناباد به عنوان نماد دفاع مقدس مردم این شهر از آرمانهای انقلاب اسلامی یاد کرد و افزود: ۵ آبانماه در تاریخ گناباد به عنوان یک افتخار و نماد ایستادگی مردم این منطقه در برابر ظلم و ستم شاهنشاهی و دفاع مقدس و خونین از ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی به ثبت رسیده است.
حجتالاسلام رضا مدنی در ادامه به جایگاه مهم حسینیهها در پرورش و تربیت انسانهای بزرگ در راه مبارزه با ظلم اشاره و اظهار امیدواری کرد که برچیده شدن حضور نامبارک و قدمهای نحس رژیم صهیونیستی از منطقه شروع قیام بزرگی باشد که در آغاز راه آن هستیم.
بیان خاطرات، معرفی کتاب و قرائت اشعاری درباره واقعه ۵ آبان گناباد از دیگر برنامهای این مراسم بزرگداشت بود که با حضور خانواده معزز شهدا و ایثارگران، مسؤولان و قشرهای مختلف مردم ولایتمدار و انقلابی این شهرستان در حسینیه گناباد برگزار شد.
شرکت کنندگان در پایان این مراسم با سردادن شعارهای «مرگ بر اسرائیل» و «مرگ بر آمریکا» خشم و انزجار خود را از جنایتها و ظلمهای استکبار جهانی به نمایش گذاشتند.