خبرگزاری مهر، گروه استانها: همواره گفته شده که خراسان جنوبی یک استان فرهنگی است.
استانی که سومین مدرسه به سبک نوین یا همان مدرسه شوکتیه در این استان راه اندازی شده است.
گفتهایم که پدران بسیاری از علوم اهل خراسان جنوبی بودهاند و به خود بالیدهایم که پرفسور گنجی و دکتر بلالی مود اهل این دیار هستند.
اما همین دیار علم و فرهنگ در حوزه فرهنگی و پروژههای عمرانی مرتبط با حوزه فرهنگ با مشکلات عدیده ای رو به رو است و از بسیاری از استانهای کشور عقب مانده است که نمونه آن پروژه باغ موزه دفاع مقدس، پروژه کتابخانه مرکزی و … است.
پروژههایی که عملیات اجرایی برخی با گذشت دو دهه هنوز عملیات اجرایی آن آغاز نشده است و برخی دیگر نیز علی رغم آغاز عملیات اجرایی به کندی پیش میرود و راه اندازی فاز یک آن اعتبار ویژهای را میطلبد.
از طرف دیگر خراسان جنوبی پردیس سینمایی ندارد و این موضوع نیز به ویژه در ایامی چون ایام برگزاری جشنواره فیلم فجر مشکلاتی را به وجود میآورد.
بیرجند از محدود مراکز استانهای کشور که پردیس سینمایی ندارد
حسین واحدی رئیس امور سینمایی حوزه هنری خراسان جنوبی و مدیر سینما بهمن بیرجند با اشاره به اینکه یکی از خلاءهای حوزه فرهنگ در خراسان جنوبی نداشتن پردیس سینمایی است.
وی گفت: پردیس سینمایی به یک مجموعه گفته میشود که چند سالن سینما داشته و یک در زمان میتوان چند فیلم را به نمایش گذاشت که در ایامی چون ایام جشنواره فیلم فجر بسیار کمک کننده است و موجب میشود که ما بتوانیم فیلمهای بیشتری را برای علاقمندان به هنر هفتم به نمایش بگذاریم.
رئیس امور سینمایی حوزه هنری خراسان جنوبی یادآور شد: در مجموع در استان ما به زیر ساخت سینمایی توجه نشده و بیرجند از محدود مراکز استانهای کشور است که پردیس سینمایی ندارد.
از سینما و هنر هفتم که بگذریم نوبت به پروژه کتابخانه مرکزی خراسان جنوبی در شهر بیرجند میرسد، پروژهای که در بسیاری از استانهای کشور از جمله خراسان شمالی به بهره برداری رسیده است ولی در استان ما علی رغم گذشت دو دهه از تصویب آن هنوز حتی عملیات اجرایی آن آغاز نشده است.
قصه پر غصه زمین کتابخانه مرکزی بیرجند
محمود حاجی، مدیرکل نهاد کتابخانههای خراسان جنوبی گفت: ایجاد کتابخانه مرکزی خراسان جنوبی مصوبه سفر هیئت دولت دهم به استان بوده است که از سال ۸۹ پیگیر تخصیص زمین برای این مصوبه بودهایم.
وی افزود: نهایت در دو سال قبل بعد از ده سال پیگیری مستمر با تأمین پول زمین، زمین تملک شد.
حاجی گفت: در تمامی کشور قاعده بر این است که راه شهرسازی یا سازمان ملی زمین، زمین را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار میکند که در خراسان جنوبی نیز همین اتفاق صورت گرفت به شرط آنکه طی دو سال در این زمین برای احداث پروژه ساخت و سازی انجام شود.
حاجی ادامه داد: متأسفانه به واسطه انجام نشدن ساخت و ساز در این زمین و طبق قواعد و قوانین و تفاهم نامه راه و شهرسازی شکوائیه ای تنظیم کرده است که چون ساخت و ساز انجام نشده باید زمین را عودت بدهند.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان جنوبی بیان کرد: برداشت ما بر این است که اگر ذرهای کار عملیاتی در این زمین صورت میگرفت و یا عملیات اجرایی آن آغاز میشد، شاید در سفر مسئولان به استان میتوانستیم اعتباری برای این پروژه بگیریم چرا که تلاش دولتها نیز بر اتمام پروژههای نیمه تمام است.
باغ موزه دفاع مقدس، پروژهای که به کندی پیش میرود
ماجرا به همین جا خاتمه پیدا نمیکند. اگر سری به استانهایی چون تهران، قم و کرمان زده باشید و باغ موزه دفاع مقدس این استانها را از نزدیک ببینید بی شک این سوال برای شما ایجاد میشود که چرا چنین مجموعه فاخر و معنوی که رشادتهای سربازان و رزمندگان ایران زمین را به تصویر کشیده در خراسان جنوبی وجود ندارد.
استانی که شهدای نام آشنا و بزرگی چون شهید محمود کاوه، شهید رجبعلی آهنی، شهید فایده و شهید محمد شهاب را در دامان خود پرورش داده است. اما نکته اینجا است که هر چند عملیات اجرایی این پروژه آغاز شده ولی به واسطه مسائل اعتباری به کندی پیش میرود.
غلامرضا فلاحی، مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان جنوبی بیان کرد: بی شک یکی از موضوعاتی که موجب کند شدن روند اجرایی پروژههای فرهنگی میشود عدم تأمین اعتبار لازم است که پروژه باغ موزه دفاع مقدس نیز از این قضیه مستثنی نیست.
تنها ۵۰ درصد اعتبار سفر رئیس جمهور شهید به پروژه باغ موزه تخصیص یافته است
وی بیان کرد: دولت سیزدهم نگاه ویژه ای به این پروژه باغ موزه دفاع مقدس داشته است و در سفر رئیس جمهور شهید ۸۰ میلیارد تومان برای این پروژه در نظر گرفته شد که حدود ۵۰ درصد این اعتبار یعنی ۳۹ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان تخصیص یافت.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان جنوبی با اشاره به اینکه پیگیر تخصیص باقیمانده اعتبار نیز هستیم، گفت: این پروژه یک پروژه ملی است و دولت چهاردهم نیز بنا بر اتمام پروژههای نیمه تمام دارد.
فلاحی یادآور شد: خراسان جنوبی از جمله هشت استان کشور است که از داشتن باغ موزه دفاع مقدس محروم است و در سایر استانهای کشور چنین مجموعهای وجود دارد.
پروژه باغ موزه دفاع مقدس تنها ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
وی گفت: پروژه باغ موزه دفاع مقدس خراسان جنوبی در حال حاضر ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و باید بتوانیم تا پایان سال ۱۴۰۴ این پروژه را به بهره داری برسانیم.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه این پروژه با کندی پیش میرود، گفت: استانداری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، شهرداری و شورای شهر میتواند در سرعت بخشیدن به این پروژه کمک کار ما باشد.
اینکه به گذشته خود ببالیم و با یاد مدرسه شوکتیه و بزرگان علم و معرفت خود را یک استان فرهنگی بدانیم، کافی نیست، بلکه باید برای آینده خود نیز برنامه ریزی داشته و از خود بپرسیم آیا با این روند کند پروژههای فرهنگی آیا در آینده نیز یک استان فرهنگ دوست خواهیم بود یا این جایگاه را به دیگران واگذار خواهیم کرد.