بوشهر- وضعیت توزیع آب شرب در استان بوشهر مناسب نیست و نیاز است که تحولی بزرگ در زیرساخت‌های تامین، ذخیره‌سازی و توزیع آب شرب استان بوشهر ایجاد شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: استان بوشهر از دیرباز با مشکلات فراوانی در زمینه تأمین و توزیع آب شرب روبرو بوده است و علیرغم تلاش‌های صورت گرفته، مردم در نقاط مختلف همچنان با مشکلاتی روبرو هستند.

بخش عمده آب شرب استان بوشهر از طریق استان‌های همسایه تأمین می‌شود و تأسیسات آب‌شیرین‌کن و چاه‌ها سهم بسیار کمتری از آب‌های وارداتی دارند و همین موضوع یکی از مهمترین دلایل چالش‌های آبی در این استان است.

استان بوشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقلیم گرم و خشک، منابع آبی محدودی دارد. بارش‌های کم و تبخیر بالا باعث کاهش آب‌های سطحی و زیرزمینی می‌شود.

مهمترین راهکار برای تأمین آب شرب پایدار در استان بوشهر توسعه تأسیسات آب‌شیرین‌کن و استفاده از ظرفیت دریا است که در این راستا طرح‌هایی در استان شروع شده و بخشی از آنها به بهره‌برداری رسیده است.

انتظار می‌رود که با تأمین اعتبارات مورد نیاز و تنظیم یک برنامه تحولی، مشکل آب شرب استان بوشهر برای همیشه حل شود تا مردم کمترین مشکل را داشته باشند.

آب شرب پایدار یک مطالبه عمومی است

یکی از شهروندان بوشهری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ما به استان‌های مختلف سفر می‌کنیم ولی در هیچ شهری به اندازه بوشهر مشکل آب را نمی‌بینیم و ما در طول سال با مشکلات و چالش‌های فراوانی روبرو هستیم.

استان بوشهر دارای ۷۰۰ کیلومتر مرز دریایی است و این فرصت خوبی برای تأمین آب شرب پایدار است محمد صابری بیان کرد: در بوشهر تابستان و زمستان کمبود آب داریم و نوبت‌بندی آب شرب ما را اذیت می‌کند و گاهاً برخی روزها بدون آب می‌مانیم که این موضوع علاوه بر سختی‌های آن، هزینه‌های فراوانی را نیز روی دست ما می‌گذارد.

یکی از اهالی شهرستان دشتستان به خبرنگار مهر گفت: ما در دشتستان سخت‌ترین شرایط را داریم و در برخی از ایام سال چند روز متوالی بدون آب می‌مانیم که این موضوع زندگی را سخت می‌کند.

وی اضافه کرد: استان بوشهر دارای ۷۰۰ کیلومتر مرز دریایی است و این فرصت خوبی برای تأمین آب شرب پایدار است که با تأسیسات آب‌شیرین‌کن می‌توان این مشکلات را برای همیشه حل کرد.

عزم جدی برای رفع چالش‌ها

استاندار بوشهر نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: استان بوشهر از گذشته با مشکلات آبی فراوانی روبرو بوده است و تلاش کرده‌ایم تا رفع مشکلات آب استان در یک مسیر درست قرار بگیرد.

احمد محمدی‌زاده تأمین آب شرب پایدار را یک مطالبه مهم و عمومی در این استان دانست و بیان کرد: کمبود منابع و ورود آب از استان‌های همسایه یکی از مهمترین موضوعات آب در استان بوشهر است.

وی فرسودگی خطوط و شبکه‌های آب‌رسانی را یکی دیگر از چالش‌ها دانست و اضافه کرد: نوبت بندی آب در مرکز استان یکی از مسائلی است که باید با تدابیر مناسب رفع شود.

استاندار بوشهر از توسعه آب‌شیرین‌کن‌ها در استان بوشهر به عنوان یکی از مهمترین برنامه‌ها یاد کرد و ادامه داد: در دوست سیزدهم نگاه ویژه‌ای به این موضوع شد و طرح‌های مهمی به بهره‌برداری رسید و چند طرح نیز در دست اجرا است.

وی افزود: یکی از خواسته‌ها و مطالبات مردم رفع فرسودگی شبکه آبرسانی در محلات مختلف از جمله مناطق جنوبی بوشهر بوده که باید به صورت جدی دنبال و پیگیری شود.

محمدی‌زاده با اشاره به طراحی و اجرای طرح‌های آب‌شیرین‌کن در شهرها و روستاهای مختلف استان بوشهر خاطرنشان کرد: با تکمیل طرح‌ها ظرفیت تأمین آب از تأسیسات آب‌شیرین‌کن استان بوشهر به حدود ۲۴۰ هزار مترمکعب در روز خواهد رسید.

توسعه آب‌شیرین‌کن‌ها در استان

به گفته مدیرعامل آب و فاضلاب بوشهر، ظرفیت تولید آب شیرین‌کن‌های استان در حال حاضر ۱۱۰ هزار مترمکعب در شبانه روز است و انتظار می‌رود تا پایان سال به ۱۵۰ هزار مترمکعب برسد.

با تکمیل طرح‌های در دست ساخت تا سال ۱۴۰۶ ظرفیت تولید آب شیرین‌کن‌های استان به ۲۴۰ هزار مترمکعب در شبانه روز می‌رسد بر اساس اعلام ابوالحسن عالی، طرح‌های آب‌شیرین‌کن استان بوشهر در حال اجرا است و با تکمیل طرح‌های در دست ساخت تا سال ۱۴۰۶ ظرفیت تولید آب شیرین‌کن‌های استان به ۲۴۰ هزار مترمکعب در شبانه روز می‌رسد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: با تکمیل طرح‌های آب‌شیرین‌کن در حال ساخت، استان به مقدار قابل قبولی از بحران و چالش‌های بزرگ تأمین آب شرب در مناطق شهری و روستایی عبور خواهد کرد.

وی اظهار کرد: فرسودگی شبکه در بخش شمالی شهر بوشهر و پراکندگی بافت شهری در جنوب آن، تأمین آب شرب پایدار در این شهر را با چالش‌هایی مواجه کرده که این مهم با ایجاد ساختار مناسب و طبقه‌بندی قابلیت رفع دارد.

برنامه تحولی ۲ ساله برای بهبود وضعیت آب بوشهر

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در جریان بازدید از پروژه‌های آب و فاضلاب بوشهر گفت: از محل ظرفیت ماده ۵۶ قانون بودجه پنج هزار میلیارد ریال اعتبار به پروژه احداث شبکه فاضلاب بوشهر اختصاص یافته است.

هاشم امینی اظهار کرد: مقرر شده است به‌زودی با ابلاغ اعتبار مجدد، بخش بعدی پروژه فاضلاب شهر بوشهر نیز انجام شود تا مشکلات دفع فاضلاب در این شهر ساحلی به حداقل برسد.

وی اضافه کرد: برای تکمیل بخش‌های باقی‌مانده از شبکه فاضلاب شهرهای گناوه و دیلم نیز مقرر شد مواردی که انجام نشده‌اند در موافقت‌نامه به پروژه این شهرها اضافه شود.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تاکید کرد: مخازن ذخیره آب یکی از ظرفیت‌های مهم برای بهبود و تقویت فشار آب مشترکان است که در بوشهر نسبت به دیگر نقاط کشور، مخازن کمتری وجود دارد.

وی بیان کرد: در این راستا برنامه‌ریزی شده است که در کنار افزایش ظرفیت منابع تأمین آب، برای توسعه ظرفیت مخازن ذخیره آب در بوشهر اهتمام جدی وجود داشته باشد.

امینی تصریح کرد: با توجه به تدارک برنامه تحولی دوساله برای بهبود وضعیت آب شرب در بوشهر، بدون تردید این برنامه منجر به اجرای پروژه‌هایی با رویکرد کاهش هدر رفت و توزیع متوازن آب در بوشهر خواهد شد.

با ایجاد سیستم‌های مدیریت پایدار برای استفاده از منابع آب، سرمایه‌گذاری در ساخت تأسیسات جدید آب‌رسانی و بهبود شبکه‌های موجود برای کاهش هدررفت آب، استفاده از فناوری‌های تصفیه آب و نمک‌زدایی از آب دریا، افزایش آگاهی عمومی درباره مصرف بهینه آب از طریق برنامه‌های آموزشی می‌توان به بهبود وضعیت آب شرب در استان بوشهر کمک و از بحران‌های آتی جلوگیری کرد.