خرم‌آباد-جشنواره تئاتر لرستان در حالی وارد خانه سی‌وششم می‌شود که مدیرعامل مؤسسه هنرهای نمایشی استان بودجه برگزاری را در قیاس با دیگر استان‌ها و حتی محروم‌ترین آن‌ها یک شوخی غمناک می‌داند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: تئاتر در لرستان همواره برای طرح دغدغه‌ها و مفاهیم مختلف ملی و میهنی به میدان آمده است؛ اما این هنر فاخر همچنان برای حل مشکلات خودش چشم به راه به میدان آمدن مسئولان و نهادها است.

هرچقدر که هنر ششم در عرصه‌های مختلف سعی در نقش‌آفرینی داشته است در سوی دیگر این معادله دستی به نیت باز کردن گره‌های آن همت نداشته است؛ موضوعی که نمود آن را می‌توان در گلایه‌ها و انتقالات هنرمندان و متولیان این حوزه دید.

خبرگزاری مهر در قالب سلسله مصاحبه‌ها، گزارش‌ها و گفت‌وگوهایی در آستانه سی و ششمین جشنواره استانی تئاتر لرستان گریزی به بخشی از مشکلات خواهد زد؛ باشد که با حضور استاندار جدید لرستان که نگاه فرهنگی دارد بستری برای حمایت از هنرمندان این عرصه فراهم شود.

هنر تئاتر بازتاب‌دهنده آرزوها و مشکلات جامعه است

امین ابراهیمی مدیرعامل مؤسسه هنرهای نمایشی لرستان هم با تأکید بر اینکه تئاتر یک هنر جمعی است و در تمام مباحث جامعه‌شناسی هنر و پژوهش هنر تئاتر به‌عنوان یک حلقه اتصال بین نهاد دولت و ملت است، افزود: تئاتر همیشه یک هنر جمعی است که بازتاب‌دهنده رؤیاها، آرزوها، مسائل و مشکلات جامعه پیرامون، به زبان هنرمندانه و فرم زیبایی‌شناسی هنر است.

وی در ادامه با بیان اینکه هنر تئاتر یک خوشبختی و درعین‌حال یک شوربختی را دارد، بر خلاف دیگر هنرها یک هنر جمعی است و عِده و عُده هنرمندان و خالقان اثر در تئاتر زیاد است، گفت: در عین حال تئاتر، هنری است که نیاز به حمایت ویژه دارد.

رسانه‌ها صدای اهالی تئاتر باشند

مدیرعامل مؤسسه هنرهای نمایشی لرستان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه در تمام دنیا و در کشور متولی اصلی تئاتر از نظر حمایت مادی معمولاً نهادهای دیگر هستند، نه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، افزود: امیدواریم رسانه‌ها صدای مظلومانه و سرکوب شده اهالی تئاتر را حداقل به گوش مردم برسانند، اگر گوش شنوایی در مدیران فرهنگی وجود ندارد.

ابراهیمی با بیان اینکه ما جشنواره‌ای را در سطح تراز ملی می‌خواهیم برگزار کنیم که از نظر کیفیت اجرا، تعداد آثار اجرا، بهره‌مندی مردم از این آثار و… متفاوت از تمام سال‌های گذشته باشد، گفت: غیر از سازمان فرهنگی و هنری شهرداری در بحث قضیه اسکان هنرمندان و بحث تبلیغاتی جشنواره، هیچ نهادی پای‌کار نیامده است، تنها حوزه هنری سالن در اختیار ما گذاشت.

بودجه جشنواره‌ای که در حد یک شوخی غمناک است

متأسفانه نهادهایی که نمایش‌های ما با موضوعات و دغدغه‌ها و همچنین اسناد بالادستی آنها مطابقت دارد؛ حتی در حد یک همراهی جلسه‌ای هم از ما حمایت نکردند

وی با بیان اینکه متأسفانه نهادهایی که نمایش‌های ما با موضوعات و دغدغه‌ها و همچنین اسناد بالادستی آنها مطابقت دارد و همچنین موضوعات ارزشی، معنوی، دفاع مقدس، آسیب‌های اجتماعی و… که در آثار تئاتر به آنها پرداخت شده، حتی در حد یک همراهی جلسه‌ای هم از ما حمایت نکردند، گفت: بنده همچنان حیران هستم که یک درصد بودجه فرهنگی و هنری اداراتی که تازه وظیفه فرهنگی و هنری ندارند و همچنین ارگان‌هایی که وظیفه و مأموریت آنها انجام کارهای فرهنگی و هنری است را کجا هزینه می‌کنند؟

مدیرعامل مؤسسه هنرهای نمایشی لرستان، تصریح کرد: این گلایه‌ای است که برای سال‌های بعد، چه ما باشیم، چه نباشیم، مطرح می‌کنم.

ابراهیمی ادامه داد: با همراهی هنرمندان هنرهای نمایشی که در این مسئولیت قرار گرفته‌ام، صادقانه باید بگویم که در تمام این سال‌ها که همیشه منتقد عدم حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده‌ام، در برگزاری جشنواره تئاتر این اداره کل ما را همراهی کردند.

وی با تأکید بر اینکه جشنواره تئاتر لرستان فقط و فقط با همت برگزار می‌شود، گفت: اگر بودجه جشنواره با کم‌برخوردارترین استان ایران بخواهیم مقایسه کنیم، در حد یک شوخی غمناک است.

وقتی فعالیت فرهنگی و هنری یک نهاد در حد نصب یک بنر است

مدیرعامل مؤسسه هنرهای نمایشی لرستان با بیان اینکه بعد از برگزاری جشنواره تئاتر استانی، برنامه‌های زیادی را در دستور کار قرار داده‌ایم که مهم‌ترین آن بحث آموزش است، گفت: بخش عمده‌ای از معضلات و مشکلات ما نداشتن بودجه و عدم درک اهمیت هنرنمایش در استان است.

ابراهیمی با بیان اینکه در سخنان مسئولان این دغدغه فرهنگی و هنری را می‌بینیم؛ اما متأسفانه دغدغه‌ای در سطح مدیران برای رفع آنها وجود ندارد، گفت: اینکه فعالیت فرهنگی و هنری یک نهاد تنها در حد نصب یک بنر باشد، قابل‌پذیرش نیست، برخی از مسئولان و مدیران ما به همین میزان بی‌خیال هستند.

هنرنمایش لرستان به‌شدت مهجور است

وی با اشاره به اینکه وظایف دستگاه‌های متولی مشخص است، زمانی هم مسئولیت پذیرفته شد باید خیلی فراتر از این کار انجام شود، گفت: حوزه هنرنمایش استان یک نگاه کلان و دغدغه‌مند به همراه آسیب‌شناسی می‌خواهد.

مدیرعامل مؤسسه هنرهای نمایشی لرستان با بیان اینکه هنرنمایش در لرستان به‌شدت مهجور است، گفت: در ۲۰ سال اخیر لرستان همواره جزو سه استان برتر در حوزه هنرهای نمایشی بوده است.

ابراهیمی با بیان اینکه باید نگاه آسیب‌شناسانه به این مسئله داشته باشیم، گفت: ما حاضر هستیم که با حضور کارشناسان، بنشینیم صحبت کنیم که چرا در لرستان هیچ دغدغه‌ای برای هنرنمایش نیست و چه باید بشود، راهکار بدهیم.

در انتظار جشن سالانه اهالی تئاتر لرستان

بنابراین گزارش؛ سی و ششمین جشنواره استانی تئاتر لرستان ۱۲ تا ۱۴ آبان ماه در دو بخش خیابانی و صحنه‌ای برگزار خواهد شد تا جشن سالانه اهالی تئاتر لرستان امسال تفاوت‌هایی داشته باشد به گونه‌ای که پژمان شاهوردی دبیر اجرایی سی‌وششمین جشنواره تئاتر لرستان وعده داد که امسال اجرای جشنواره تئاتر لرستان «دیگرگونه» خواهد بود.

استان لرستان طی سال‌های گذشته همواره در عرصه‌های مختلف هنر نمایش ضمن کسب عناوین مختلف، درخشیده است؛ اما این دستاوردها در میان انبوه محرومیت‌ها و مشکلات به دست آمده است.

همین سال گذشته بود که هنرمندان تئاتر لرستان پنج جایزه جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر را از آن خود کردند تا در میان استان‌های بزرگ کشور برای نام لرستان افتخار بیافرینند.

آثاری که سال گذشته در آئین اختتامیه رویداد بین‌المللی تئاتر فجر در تالار وحدت تهران نام لرستان را در صدر اخبار حوزه تئاتر نشاند از شهرستان‌های بروجرد و کوهدشت راهی جشنواره شده بودند؛ تولیداتی که موفق شدند چهار جایزه در بخش خیابانی و یک جایزه در بخش صحنه‌ای این جشنواره را به خود اختصاص دهند و برگ زرین دیگری را در تاریخ افتخارات تئاتر استان لرستان رقم زنند.

اما این ظرفیت و پتانسیل در شرایطی است که کمتر توجهی از سوی دستگاه‌های مختلف استان به حوزه فرهنگ و هنر به ویژه تئاتر نمی‌شود؛ موضوعی که صدای فعالان این حوزه را درآورده است.

جشنواره استانی تئاتر مهم‌ترین رویداد حوزه نمایش لرستان است که هر ساله مجالی برای هنرنمایی فعالان این بخش، بستری برای گردهمایی اهالی تئاتر و فرصتی برای دیدن آثار جدید توسط علاقمندان محسوب می‌شود.