به گزارش خبرگزاری مهر، ناصر کنعانی سخنگوی سابق وزارت امور خارجه در نشستی تخصصی در مرکز علمی-پژوهشی دین و تمدن به ارزیابی تحولات منطقه پس از عملیات طوفان الاقصی پرداخت.
سخنگوی سابق وزارت امور خارجه در ابتدای صحبت خود گفت: تحولات منطقه سرنوشتساز است و شاید در ۴۵ سال گذشته موارد نادری مشابه چنین وضعیتی وجود داشته و ما تجربه کرده باشیم و اینگونه در موقعیت و جایگاهی منطقهای و بینالمللی جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت اثرگذار باشد تحولات جاری منطقه حوادثی ناگهانی و بدون عقبه نیست و به عبارت دیگر در خلا رخ نداده است، بلکه ریشههای تاریخی دارد و در این مقطع ابعاد جدیدی از آن سر باز کرده است.
وی با اشاره به نقش و جایگاه ایران در شرایط فعلی منطقه گفت: جمهوری اسلامی ایران بدنبال جنگ نبوده و نیست، اما مهمترین بازیگر منطقهای و بینالمللی در مقابله با سلطه طلبی و جنایات رژیم صهیونیستی هستیم و در تحولی جدید و بیسابقه، برای اولین بار در پاسخ به اقدام مستقیم و آشکار رژیم غاصب صهیونیستی علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، وارد برخورد نظامی مستقیم با رژیم غاصب شدهایم.
کنعانی ادامه داد: جمهوریاسلامی ایران اعتقاد دارد که طوفان الاقصی واکنشی طبیعی به حدود هشتاد سال جنایت علیه ملت فلسطین بود و این عملیات در خلاء رخ نداده و مقاومت آزادی طلبانه و اشغال ستیزانه فلسطینیها شایسته حمایت جامعه جهانی است هرچند رژیم نه تنها هنوز ضربه اول را پاسخ نداده و آن شکست را جبران نکرده، بلکه دو سه ضربه کاری دیگر هم دریافت کرده است که عملیاتهای وعده صادق ۱ و ۲ برخی از این ضربات مهم و جبران ناپذیر بودهاند.
وی افزود: در هیچ دورهای شاهد این میزان از تلاش دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران، استفاده از ظرفیت سازمان ملل و شورای امنیت، همراه کردن قدرتهایی نظیر روسیه و چین و جلب حمایتهای دولتهای اسلامی و عربی از ایران در مسئله فلسطین و برای تحقق آتش بس نبودهایم، اما چرا تلاشهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی به نتیجه نرسیده است؟ به این دلایل که: اولاً این جنگ، جنگی تعیین کننده و سرنوشت ساز است و ارزیابی رژیم صهیونیستی این است که یک ضربه ترمیم ناپذیر دریافت کرده و اگر این ضربه را در جنگ جبران نکند، دیگر توان جبران آن را نخواهد داشت. ثانیاً توزیع نابرابر قدرت در جهان و ثالثاً آنارشیک بودن نظام موجود بینالمللی و حاکمیت مناسبات قدرت بر عرصه بینالمللی به جای حاکمیت قانون و مقررات حقوقبینالملل.
سخنگوی سابق وزارت امور خارجه در بخش دیگری از اظهارات خود افزود: آمریکاییها از ابتدای بحران جاری، بطور تمام عیار و با تمام توان در حمایت از رژیم صهیونیستی وارد شدند و بتدریج ناوگان نظامی آنها وارد منطقه شد و توان و حمایت گسترده نظامی آمریکا در اختیار رژیم قرار گرفت و به عنوان آخرین اقدام سامانه دفاعی تاد را وارد جغرافیای سرزمینهای اشغالی کردند.
کنعانی گفت: به نظر برخی از صاحب نظران رژیم صهیونیستی سه هدف عمده در این جنگ دنبال میکند: ۱- پایان دادن به آرمان آزادی فلسطین؛ آنها رسماً در کنست تصویب کردهاند راه حل دو دولتی را نمیپذیرند و هیچگاه هویتی بهنام فلسطین به رسمیت نخواهند شناخت. ۲- کوچاندن اجباری ساکنان غزه و تبدیل شمال غزه به منطقه حائل؛ که از ابتدای جنگ آن را آغاز کردهاند که دیدیم جنگ را از شمال آغاز کردند و محور نتساریم را برای تقسیم غزه ایجاد کردند و به تازگی هم در همین راستا اجرای طرح موسوم به ژنرالها را آغاز کردهاند. ۳- اگر کار غزه را تمام و مقاومت را در غزه متوقف کنند، معتقدند مقاومت لبنان هم تضعیف خواهد شد و طرح نهایی این است که اگر کار مقاومت در لبنان و غزه تمام شود، چون سوریه هم توان مقاومت نخواهد داشت، به این ترتیب مقاومت از بین خواهد رفت و نظم نوین موسوم به خاورمیانه جدید شکل خواهد گرفت. یعنی همچنان به دنبال تحقق طرحی هستند که از بیست سال قبل با عنوان خاورمیانه جدید مطرح شده بود و لذا آنچه در سر میپرورانند، در چارچوب راهبرد شکست خورده سابق آمریکا یعنی خاورمیانه جدید بدون حضور جریانهای مقاومت و تمام کردن مسئله فلسطین است و به همین دلیل آمریکا از تمامی اقدامات نظامی یک سال اخیر صهیونیستها حمایت سیاسی، مالی، امنیتی و اطلاعاتی، نظامی و… میکند.
سخنگوی سابق وزارت امور خارجه گفت: بنابراین ما در شرایطی قرار داریم که گرچه جنگ در جغرافیای غزه و لبنان جریان دارد، اما هدف اساسی آنها شکل دادن به نظمی نوین در خاورمیانه است که آمریکا مشترکا با اروپا قبلاً طراحی کرده و در جنگ ۳۳ روزه تابستان ۲۰۰۶ آن را دنبال کرده و به نتیجه نرسیده بودند و حالا در پرتو تحولات جدید منطقه دوباره به دنبال تحقق آن هستند.
کنعانی در پایان صحبتهای خود گفت: آمریکا و دولتهای اروپایی ماهیت واقعی خود را نشان دادند که اساساً هیچگاه چیزی به نام حقوق بشر و حقوق انسانی برایشان موضوعیت نداشته است و برای دستیابی به اهداف خود دست به هر جنایتی میزنند.