چهارمین همایش «اربعین و تمدن اسلامی، راهبردها و راهبری‌ها» با گرامیداشت یاد و خاطر شهدای مقاومت، با حضور شخصیت های علمی و حوزوی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سید عبدالفتاح نواب در چهارمین همایش «اربعین و تمدن اسلامی، راهبردها و راهبری‌ها» با گرامیداشت یاد و خاطر شهدای مقاومت، اظهار داشت: اربعین حسینی با توجه به ظرفیت بسیار بالایی که دارد دارای پذیرش اجتماعی در جهان اسلام و حتی غیر اسلام است.

وی با بیان اینکه آئین ملکوتی اربعین حسینی از ظرفیت‌های بسیار بالایی برای فعالیت در عرصه‌های مختلف فرهنگی برخوردار است، افزود: هم زیستی متعهدانه می‌تواند زمینه ساز ایجاد تمدن اسلامی باشد که یکی از شاخصه‌های آن ایجاد امت اسلامی است.

نواب با اشاره به اینکه ایران و عراق دو کشور دوست و برادر و قدمتی تاریخی برخوردار هستند، گفت: ایجاد تمدن اسلامی یکی از راه‌های پیشرفت در عرصه‌های مختلف است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه داد: تمدن اسلامی تمدنی است که به رفع نیازهای مادی، پیشرفت و دنیا و آخرت نگاه دارد که در این ارتباط راهپیمایی اربعین حسینی از بهترین راه‌های رسیدن به این تمدن است.

وی با بیان اینکه باید برای معرفی هرچه بیشتر فرهنگ اربعین و فرهنگ عاشورایی در عرصه بین المللی بیش از این تلاش و فعالیت کنیم، افزود: البته تاکنون گام‌های خوبی در عرصه فرهنگ سازی اربعین برداشته شده اما برای تأثیرگذاری در عرصه بین المللی به تلاش و فعالیت‌های بیشتر نیاز داریم.

نواب اضافه کرد: فرهنگ سازی به خصوص در عرصه فرهنگ اربعین و معرفی آن به جوامع بشری باید پیوسته و مستمر باشد تا بتواند تأثیر خود را در جهان بگذارد زیرا این روند نقش بسزایی در شکل گیری امت اسلامی خواهد داشت.

اربعین ظرفیت بالایی برای ایجاد تمدن اسلامی دارد

دبیر همایش «اربعین و تمدن اسلامی، راهبردها و راهبری‌ها» گفت: آئین معنوی اربعین حسینی ظرفیت بسیار بالایی برای ایجاد تمدن اسلامی و شکل گیری امت اسلامی دارد و در صورت شکل گیری امت اسلامی جهان شاهد عزت و اقتدار جهان اسلام خواهد بود.

علی شمشیری با بیان اینکه تاکنون زحمات بسیاری برای ایجاد تمدن اسلامی کشیده شده اما کافی نیست، افزود: در این عرصه با آنچه که مطلوب و مد نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی است فاصله زیادی داریم و باید بیش از این تلاش کنیم.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی و عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم نیز گفت: برای معماری تمدن اسلامی با بهره گیری از اربعین حسینی نیازمند یک فناوری نرم هستیم که در دهه‌های اخیر در دنیا و کشورهای مطرح جهان مورد استفاده قرار گرفته است.

حجت الاسلام نجف لک‌زایی با بیان اینکه تمدن‌ها برای رفع نیازهای بشری هستند، اظهار داشت: کلان‌ترین اختیارات بشر، تمدن است که می‌توانند مشکلات خودشان را به دست خودشان حل کنند.

وی گفت: باید با معماری تمدن اربعین و بهره گیری از فناوری نرم به عنوان حکمرانی، معضلات و مشکلات پیچیده امت اسلامی را به عنوان امت اسلامی حل شود.

لک زایی با بیان اینکه در رأس امور حال حاضر باید به موضوع غزه، فلسطین و مردم مظلوم این مناطق بیاندیشیم، گفت: با توسعه کشورهای اسلامی امت‌سازی اسلامی شکل گرفته و مسائل و مشکلات تبدیل به سیستم شده و اجرایی و حل خواهد شد.

اربعین زمینه ساز امت اسلامی است

رئیس مؤسسه مطالعات تطبیقی نیز در ادامه این همایش گفت: هم گرایی در ادیان الهی و بحث آزادگی در عصر حاضر است و محور نزدیکی ادیان الهی به یکدیگر است و در نهایت اربعین سبب تشکیل امت اسلامی خواهد شد.

حجت الاسلام سید مهدی علیزاده موسوی با اشاره به موضوع معنویت به عنوان یکی دیگر از محورهای مهم این عرصه گفت: معنویت از دیگر محورهای بسیار مهم در اربعین حسینی است که زمینه ساز امت اسلامی به عنوان یک الگوی خاص و کامل است.

زیارت ائمه اطهار (ع) سبب شکل‌گیری امت اسلامی می‌شود

منتخب مردم سمنان در مجلس خبرگان رهبری نیز در این همایش گفت: زیارت ائمه اطهار (ع) یکی از ارکانی است که سبب ساخت امت اسلامی و منجر به رشد فرد و امت‌ها می‌شود.

حجت الاسلام سیدمهدی میرباقری ادامه داد: این مهم یک حرکت سلوکی فردی به شمار می‌رود که دارای آثار بسیاری است. زیرا که سلوک فردی منجر به سلوک جمعی شده و در نهایت سبب امت سازی اسلامی خواهد شد.

وی با بیان اینکه در حول این محور می‌توان در راه ساخت امت اسلامی گام برداشت، گفت: اربعین، عاشورا و فرهنگ عاشورایی مدار تفکیک حق از باطل است که ثمره عاشورا در نهایت منجر به ظهور آقا امام زمان (عج) خواهد شد.

میرباقری با تاکید بر اینکه زیارت ائمه (ع) تنها متعلق به ما نیست، گفت: عاشورا محور اتفاق و زیارت و مناسک شکل گیری امت اسلامی است.

معاون پژوهش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور نیز با گرامیداشت یادو خاطر شهدای مقاومت و آرزوی این جبهه گفت: اربعین حسینی با ظرفیت بالایی که دارد یکی از ارکان مهم امت‌سازی به شمار می‌رود که می‌تواند دربرگیرنده امت‌های مختلف باشد.

حجت الاسلام ابوالقاسم مقیمی حاجی ادامه داد: با توجه به حضور میلیونی در اربعین می‌بایست از این ظرفیت به خوبی استفاده کنیم تا یک هویت خاص شکل گیرد.

وی با بیان اینکه پاسداری از نظام، امت و امامت نقش بسزایی در شکل گیری تمدن اسلامی خواهد داشت، گفت: گام برداشتن در این عرصه تأثیرات بسیار زیادی در شکل گیری تمدن اسلامی خواهد داشت.

تمدن اسلامی برخلاف تمدن غربی عمل می‌کند

عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران نیز گفت: تمدن اسلامی برخلاف تمدن غربی از باورشناسی آغاز می‌شود و از امکانات موجود برای رسیدن به این تمدن استفاده می‌کند.

محمد حسین شجاعی فر اظهار کرد: بعثت، عاشورا و مهدویت از جمله اهداف ما در رسیدن به تمدن اسلامی است و با ابزارهای موجود برای رسیدن به تمدن اسلامی نوین استفاده می‌کنیم.

وی گفت: در این ارتباط اربعین از یک طرف بعد معنوی آن بسیار خاص بوده و از طرف دیگر از قبیل ایثار، وحدت و مبارزه با ظلم و مقابله با ستم کاربردی است.

رئیس مرکز تخصصی مهدویت نیز بیان کرد: تمدن اسلامی قبلاً زیر نظر قرآن کریم و اهل بیت (ع) شکل گرفته است اما باید به دنبال امت واحده اسلامی باشیم که نمی‌توان برای تشکیل آن زمان خاصی را عنوان کرد.

حجت الاسلام مجتبی کلباسی ادامه داد: در این ارتباط یکی از مهم‌ترین خلاءهای جهان اسلام خلأ وحدت است که اگر وحدت مسلمانان به درستی شکل بگیرد در جهان بسیار چشم گیر خواهد شد.

رئیس مؤسسه تمدن اسلامی نیز در همایش اربعین و تمدن اسلامی راهبردها و راهبری‌ها گفت: ساخت تمدن مستلزم افزایش مفاهیم آن است.

حجت الاسلام حبیب‌الله بابایی با بیان اینکه در هیچ کجای دنیا تمدنی همانند اربعین وجود ندارد، اظهار کرد: در این ارتباط باید به معانی و مفاهیم اربعین توجه ویژه ای داشته باشیم.

امت سازی در سطح معنوی قابل طرح است

معاون بین الملل بعثه و رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی نیز گفت: در این ارتباط سه عنصر سیاسی، حقوقی و عقیده نقش بسزایی در شکل گیری امت اسلامی دارد.

حجت الاسلام منصور میراحمدی با بیان اینکه امت اسلامی و امت سازی اسلامی در سطح معنوی قابل طرح است، گفت: اندیشمندان کشورهای اسلامی سعی کنند با الگوی های مختلف در این عرصه تلاش کنند.

وی با اشاره به اینکه امت اسلامی باید بر محور عقیده اسلامی و فراتر از آن حرکت کنند، اظهار کرد: در این میان اربعین در تداوم عاشورا و فرهنگ عاشورا یک حرکت مبارزه با ظلم را نشان می‌دهد که دارای ارزش بسیاری است.

اربعین هر روز به سمت جهانی شدن پیش می‌رود

دبیر شورای علمی ستاد فرهنگی اربعین نیز بیان کرد: در حالی که دشمنان اسلام با هزینه‌های بی‌شمار و استفاده از ابزارهای مختلف به دنبال کم رنگ جلودادن فرهنگ اربعین هستند، اربعین و فرهنگ اربعینی هر روز بیش از روز قبل در حال جهانی شدن در حرکت است و به یک پدیده خاص تبدیل شده است.

سید محمدرضا خوشرو ادامه داد: اربعین حسینی یک پدیده و فرا مناسک دینی است و بر پایه خودیابی و خود آگهی شکل گرفته و باید به عنوان تمدن نوین اسلامی مورد توجه قرار گیرد.