خرم‌آباد- سد مخمل‌کوه خرم‌آباد که بعد از ۵ سال در نقطه پیشرفت ۳۰ درصدی مانده است چشم به راهکارهای سید سعید شاهرخی دارد تا از ته دره مشکلات نجات پیدا کند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: شهر خرم‌آباد دارای سراب‌ها و چشمه‌هایی با آب گواراست که نظیرشان در کمتر شهری وجود دارد، از تعداد ۱۰ دهنه سراب‌های منطقه، ۵ دهنه سراب، بنام سراب‌های «گلستان»، «مطهری»، «کیو»، «گرداب سنگی» و «دارایی» در داخل شهر خرم‌آباد قرار دارند.

ساخت سد «مخملکوه» لنگِ اعتبار

باوجود این منابع آبی که در شهر خرم‌آباد وجود دارد، اما این شهر همچنان از داشتن آب پایدار محروم مانده به‌طوری‌که در فصل گرما دچار تنش آبی و در فصل پر آب سال نیز آبی گل‌آلود دارد.

متولیان امر در سطح کلان هنوز احداث سدهای لرستان را که سهم عمده‌ای از آب کشور را در اختیار دارد به بهره‌برداری نرسانده و هنوز بخش زیادی از مردم شهرها و روستاهای لرستان در برخی فصول سال با مشکل جدی آب شرب مواجه می‌شوند موضوع قابل تأملی است که مردم انتظار دارند توسط مسئولان مورد پیگیری قرار گیرد.

سد «مخملکوه» خرم‌آباد برای تأمین آب پایدار این شهر در تاریخ ششم تیرماه سال ۹۸ و در سفر رضا اردکانیان وزیر اسبق نیرو به لرستان، کلنگ‌زنی شده است، این سد ۵۵ میلیون مترمکعب آب شرب و پنج میلیون مترمکعب آب موردنیاز صنعت خرم‌آباد را تأمین می‌کند، این سد سنگ‌ریزه‌ای با هسته رسی است.

استاندار لرستان به بازدید سد «مخملکوه» رفت

سد مخملکوه ۵۳ متر ارتفاع دارد و حجم مخزن آن ۳۶ میلیون مترمکعب آب است، همچنین حجم تنظیم سد مخملکوه ۶۰ میلیون مترمکعب است.

در حال حاضر این پروژه سدسازی در لرستان پشت سدِ کمبود اعتبارات لنگ مانده است، موضوعی که استاندار لرستان در بازدید از این سد تأکید کرد که باید سازوکار مناسب برای تأمین اعتبار این پروژه اندیشیده شود.

عصر امروز شنبه سید سعید شاهرخی استاندار لرستان سد «مخملکوه» خرم‌آباد را به‌عنوان اولین پروژه بعد از حضور خود در استان لرستان مورد بازدید قرارداد. بازدیدی که نشان می‌دهد استاندار جدید لرستان اهداف و عزم جدی برای تکمیل پروژه‌های سدسازی این استان دارد.

تخصیص ۶۰ میلیون مترمکعبی آب سد «مخملکوه»

علی یاراحمدی مشاور سد مخملکوه خرم‌آباد در جریان بازدید استاندار لرستان از این پروژه، اظهار داشت: آب منطقه‌ای لرستان از سال ۸۲ پروژه طرح آبرسانی «کاکارضا» را در خرم‌آباد شروع کرده است.

وی با اشاره به اجرای تونل و سامانه انتقال آب این پروژه تا کنون، عنوان کرد: در حال حاضر سد «مخملکوه» نیز در قالب این پروژه با ۶۰ میلیون مترمکعب تخصیص آب با چشم انداز سال ۱۴۲۵ و برای جمعیت شهر ۶۵۰ هزارنفری در دستور کار است.

مشاور سد مخملکوه خرم‌آباد، ادامه داد: از این میزان ۵۵ میلیون مترمکعب برای تأمین آب شرب شهر خرم‌آباد و پنج میلیون مترمکعب نیز برای بخش صنعت در نظر گرفته است.

پیشرفت ۳۰ درصدی سد

یاراحمدی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه ۵۵ میلیون مترمکعب آب این سد با دبی ۱.۲ مترمکعب بر ثانیه به تصفیه‌خانه جدید شهر خرم‌آباد منتقل می‌شود، افزود: طرح آبرسانی «کاکارضا» خرم‌آباد که سد «مخملکوه» در قالب آن عملیاتی می‌شود، در سال ۸۲ تا ۸۵، بالغ بر ۱۱۵ میلیون مترمکعب تخصیص آب داشت، در بازنگری سرشاخه‌های کرخه این ۱۱۵ میلیون مترمکعب به ۶۰ میلیون مترمکعب برای آب شرب شهر و همچنین بخش صنعت رسید و برای سد «سراب تلخ» نیز با ۲۷ میلیون مترمکعب آب تخصیص پیدا کرد.

وی با بیان اینکه در قالب پروژه سد «سراب تلخ» بالغ بر دو هزار و ۷۰۰ هکتار از اراضی منطقه آبی خواهند شد، گفت: این بخش، یک حلقه مفقوده از پروژه بزرگ «کاکارضا» فعلاً محسوب می‌شود.

مشاور سد مخملکوه خرم‌آباد با بیان اینکه در حال حاضر سد «مخملکوه» خرم‌آباد با حدود ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجرا است، بیان داشت: سد «مخملکوه» با ۳۶ میلیون مترمکعب ظرفیت، ۶۰ میلیون مترمکعب آب را تنظیم می‌کند.

«تنش آبی» در انتظار شهر خرم‌آباد

یاراحمدی با تأکید بر لزوم ساخت سد «مخملکوه» خرم‌آباد، گفت: در حال حاضر آب شهر خرم‌آباد از طریق سراب‌های داخل شهر و چاه‌ها تأمین می‌شود، در این راستا هنگام بارندگی‌ها با معضل گل‌آلودشدن آب شهر و همچنین کف شکن شدن چاه‌ها مواجه هستیم، سراب‌های شهر تقریباً رو به خشکی می‌روند و در صورت استمرار این شرایط مرکز استان با تنش آبی مواجه خواهد شد.

رضا دهقان مدیر پروژه سد مخملکوه نیز در جریان بازدید استاندار لرستان از این پروژه، اظهار داشت: پروژه سد «مخملکوه» یکی از مؤلفه‌های طرح بزرگ «کاکارضا» است.

وی با بیان اینکه طرح بزرگ «کاکارضا» از سال ۸۲ که آغاز شده همچنان در حال اجرا است و تا زمانی که سد «مخملکوه» و سامانه‌های آن تکمیل به اتمام نرسد، طرح بزرگ «کاکارضا» نیز تمام نخواهد شد، عنوان کرد: در قالب طرح «کاکارضا» تا کنون یک‌بند انحرافی بسیار بزرگ روی رودخانه «کاکارضا»، تونل ۱۰۱ کیلومتری، سامانه انتقال خط لوله به طول سه هزار و ۲۰۰ متر، یک تونل دیگر به طول ۵۲۰ متر، یک باکس بتنی به طول چهارهزار و ۴۶۰ متر و… عملیاتی شده است.

سامانه ۱۳ کیلومتر باید به سد وصل شود

مدیر پروژه سد مخملکوه، بیان داشت: «آب پخش» پروژه بزرگ «کاکارضا» که به‌عنوان یک سازه بزرگ است هنوز احداث نشده است، آب و فاضلاب استان به دلیل اینکه ممکن است این طرح طولانی شود، در کنار این بخش، یک طرح مکمل اجرا کرده و از همین «آب پخش» از طریق یک خط انتقال با ظرفیت ۶۰۰ لیتر در ثانیه، آب را فعلاً به تصفیه‌خانه فعلی منتقل کرده است، البته کارایی لازم را ندارد؛ چون در فصل خشک نمی‌توان از این طریق آب را منتقل کرد.

دهقان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه سد «مخملکوه» در فصل تَر سال از طریق رودخانه «کاکارضا» پُر می‌شود، گفت: سامانه مربوط به این سد با طول ۱۳ کیلومتر باید اجرا شود، از این طریق آب از طریق «آب پخش» به مخزن سد «مخملکوه» منتقل می‌شود و سپس یک خط انتقال چهارکیلومتری از پایاب سد احداث و آب به تصفیه‌خانه جدید شهر خرم‌آباد منتقل می‌شود.

استاندار لرستان: باید به سراغ منابع مالی برویم

سید سعید شاهرخی استاندار لرستان نیز در جریان این بازدید با اشاره به پیگیری برای تأمین منابع مالی موردنیاز ساخت سد «مخملکوه» خرم‌آباد، اظهار داشت: باید سازوکار تأمین منابع مالی این پروژه را مورد بررسی قرار دهیم.

وی با بیان اینکه بستر کار آماده است، گفت: عزم مدیران فنی این پروژه را نیز من راسخ دیدم، بنابراین مهم‌ترین فاکتور این است که همت شود، شرایط تقویت شود و به سراغ تأمین منابع مالی برویم.

استاندار لرستان با تأکید بر اینکه دراین‌رابطه روش‌های مختلفی وجود دارد، گفت: من امیدوار هستم، اما باید خیلی جدی و محکم پای‌کار باشیم و از مطالبه حقوق استان و اعتبارات کوتاه نیاییم.

شاهرخی، افزود: باید به ورود بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این پروژه نگاه ویژه داشته باشیم، زمان را به‌سرعت برای ساخت این سد باید کوتاه کنیم.